Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Magaságyás

Megtekintés Rács Lista

1-9/16 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/16 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MAGASÁGYÁSOK

Az utóbbi időben gyakran találkozhatunk magaságyásokkal. Ezek lényege, hogy a földtől elemelve, egy emelvényen helyezkednek el. Egyre elterjedtebbek, hiszen számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek. A magaságyásban lévő növényekhez nem kell hajolgatnunk, így azok gondozása is kényelmesebb, ily módon a kiskerti zöldségtermesztés is élvezhetőbb és egyszerűbb lesz. Amellett, hogy kialakítása könnyebb használatot biztosít, dekoratív eleme is kertünknek vagy udvarunknak.

Igényeinktől és ízlésünktől függően készíthetjük fából, kőből, téglából, vesszőből, de akár régi gumiabroncsból vagy hullámlemezből is.

HOGY KÉSZÍTSÜK EL?

A magaságyás megépítése előtt első feladatunk megtervezni, hogy hol lesz a helye. Mindenképp tágasabb területre helyezzük, ahol lesz elegendő helyünk nyugodtan körbe is járni. Majd megkezdődhet a merevítők elhelyezése, ezek fogják megtartani a magaságyást. Vastagabb anyagot használjunk, hogy az meg is tudja tartani az ágyásban lévő földet! A merevítőket egyharmadig ajánlatos beásni a földbe. Erős csavarokkal rögzítsük a merevítőkhöz a pallókat. Lassan, szintenként haladjunk. Ha ezzel végeztünk, győződjünk meg róla, hogy stabil-e a keret. Amennyiben igen, megkezdhetjük a feltöltést. Az első rétegbe kerti hulladékokat tegyünk, leveleket, gallyakat, füvet. Dióhéjat semmiképp se öntsünk bele! Ez azért szükséges, mert később, amikor bomlásnak indulnak, táplálni fogják a növényeket. Majd töltsük fel földdel a magaságyást. Amennyiben nincs elegendő jó minőségű földünk, feléig feltölthetjük rosszabb minőségű földdel is. Arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy a felső rétegbe, a felső 25-30 centiméterbe jó minőségű, szerves anyagban gazdag virágföld kerüljön. Nem érdemes ezen spórolni, hiszen a föld minősége határozza meg a növények fejlődését és a termés minőségét. Folyamatosan tömörítsük a talajt, hogy ne maradjanak benne buborékok.

Amikor ezzel végeztünk, megkezdhetjük a növények ültetését. Figyeljünk arra, hogy megfelelő távolságra ültessük őket egymástól, és ne tömörítsük túl az ágyásunkat.

MIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI?

Van néhány részlet, amelyre figyelnünk kell, amikor magaságyást készítünk. Mielőtt még elkezdenénk az építést, mindenképp készítsünk egy tervrajzot, hogy tudjuk, mire lesz szükségünk a munkafolyamat során. Fontos, hogy stabil szerkezetet készítsünk. Amennyiben biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akár gerendákat is vásárolhatunk.

Érdemes felásni azt a területet, ahova az ágyás kerülni fog, hogy a felesleges víz könnyedén el tudjon szivárogni. Mivel élelmiszereket termelünk majd a magaságyásban, nagyon fontos, hogy ne kezeljük vegyszerrel a fát. Erre a célra tökéletesen megfelel a lenolaj is. Ezt előző nap érdemes megcsinálni.

Az ágyás helyének kijelölése is nagyon fontos tényező. Olyan helyre tervezzük, ahol elegendő hely van arra is, hogy könnyedén körbe tudjuk járni. Semmiképp se helyezzük fa alá vagy hűvös helyre. Az az ideális, ha az ágyás minden oldalát néhány órára éri a napfény.

Ami a méretét illeti, ne tervezzünk túl széles ágyást. Legfeljebb másfél méter legyen. Ha ennél szélesebb, nem tudunk átnyúlni rajta, és nem érjük el minden pontját. Azt, hogy milyen hosszú legyen, azt a hely és a befektethető összeg határozza meg. A magassága 60 és 80 centiméter között mozogjon. Amennyiben alacsonyabb vagy magasabb, kényelmetlen lesz a használata.

A magaságyásokat akár öntözőrendszerrel is elláthatjuk. Amennyiben nem szeretnénk bíbelődni a készítésükkel, és biztosra szeretnénk menni, akkor jó árban kész ágyásokat is vásárolhatunk.