Medencevegyszer

Megtekintés Rács Lista

1-9/72 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/72 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MEDENCEVEGYSZER – BIZTONSÁGBAN LUBICKOLÁS KÖZBEN IS

Sokak számára a saját medence egy álom megvalósulását jelenti, a tisztításuk és a karbantartásuk azonban kevésbé örömteli feladat. Egyre több szabadon álló medence kap helyet az udvarokban, de az épített medencék is egyre elterjedtebbek. A vizes környezet kiváló táptalajt biztosít a baktériumok és más kórokozók számára, ezért a higiénia komoly odafigyelést igényel. Ebben vannak segítségünkre a különböző medencevegyszerek.

Ha garantálni szeretnénk a megfelelő minőségű vízközeget, különböző medencevegyszerek használatára van szükségünk. Rendszerint fertőtlenítő, pH-szabályzó, algamentesítő és pelyhesítő szereket használunk. Ha kézi adagolást végzünk, néhány hét alatt kitapasztalhatjuk, hogy a medence vize milyen időközönként igényel kezelést, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a napsütéses órák száma, a hőmérséklet, a vízbe hulló szerves anyagok mennyisége mind-mind befolyásolhatják, milyen időközönként kell vegyszereket alkalmaznunk.

A medencevegyszerek között elsőként a klasszikus fertőtlenítőszereket kell megemlíteni. Ezek garantálják, hogy a különböző kórokozók és mikroorganizmusok ártalmatlanok maradjanak. A biztonság fenntartása érdekében nagyjából 0,3 -0,6 mg/l szabad aktív klórtartalmat kell biztosítani. Üzembe helyezés során érdemes gyorsan oldódó klórtablettákat alkalmazni, majd a klórszint fenntartását lassan oldódó klórtablettával láthatjuk el. Ha túladagoltuk a szert, távolítsuk el a még oldódásfélben lévő tablettákat és néhány napig mellőzzük a medence használatát! Ha nem szeretnénk ilyen kellemetlenséget, legyünk körültekintők az adagolás során. Amennyiben extrém módon túlklóroztuk a vizet, két lehetőségünk van; két napig állandó jelleggel üzemeltetjük a keringtető szivattyút vagy úgynevezett klórstabilizátort használunk, amely megköti a szabadklórt.

A pH-érték elnevezéssel elsősorban a szappanreklámokban találkozunk, de ha saját medencénk van, rá fogunk jönni, hogy ez a kifejezés mást is takar. A túlzottan savas vagy túlzottan lúgos közeg nem csupán a medencevegyszerek hatásfokát rontja, hanem az emberi bőrre is kártékony hatással van. Ha nem figyelünk a megfelelő pH-értékre, a bőrünk szárazzá válhat, illetve kipirosodhat. Ennek megelőzése érdekében be kell állítanunk a medenceközeg pH-értékét; normál esetben ez 7,2-7,6 között alakul. Amennyiben ennél alacsonyabb, pH pluszt kell adagolni, ha pedig ennél nagyobb, akkor pH mínuszt.

Az algamentesítés hiánya csúnya, zöld színű vizet eredményez… Senki sem fürödne szívesen ilyen vízben, ezért algamentesítő medencevegyszer használata javasolt. Jó hír azonban, ha megfelelően végezzük a klór adagolását, illetve algamentesítőt is használunk, gyakorlatilag kizárt, hogy ilyen jellegű probléma jelentkezzen a medencében. Akkor sincs tragédia, ha az algák netalán túlszaporodnak és csúnya, zöld színűre festik a vizet. Ilyen esetben némi túlklórozás megoldja a problémát, de néhány napig nem használhatjuk a medencét. Ez idő alatt naponta többször is tisztítsuk ki a homokszűrőket!

Érdemes még szót ejteni az úgynevezett pelyhesítésről, amely tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy a pelyhek megkössék a különböző szennyeződéseket, így könnyebben eltávolíthatók legyenek. Sok esetben a lebegő szennyeződések eltávolítására, illetve a víz opálossága ellen ez a legjobb megoldás.

Ma már a medencevegyszer vásárlás nem okozhat fejtörést, hiszen a BAUHAUS szakáruházainak és webshopjának kínálatában széles választékkal találkozunk. Ezeknek köszönhetően biztonságban érezhetjük magunkat a medencében is.