Virághagyma és mag

Megtekintés Rács Lista

1-9/37 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/37 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VIRÁGHAGYMA ÉS MAG

Amikor a kertünket szeretnénk kialakítani, fontos, hogy előre eltervezzük, milyen növényeket szeretnénk bele ültetni. Különösen igaz ez a hagymás növények esetében. Ha nem szedjük fel a hagymákat télire, akkor minden tavasszal ugyanazon a helyen nőnek majd ki ezek a virágok. Ezért jó, ha tudjuk, melyik hagymát hova ültettük, mert ezzel elkerülhetjük, hogy a hagymákra más növények kerüljenek, és megakadályozzák azok kikelését.

HOGYAN ÜLTESSÜNK VIRÁGHAGYMÁKAT?

Érdemes tudni, hogy léteznek tavasszal ültetendő virághagymák, amik a nyár folyamán virágoznak, illetve léteznek ősszel ültetendők, amik tavasszal ajándékoznak meg bennünket a virágjukkal.

Tudnunk kell, hogy a hagymás növények a napos helyet kedvelik, ahol a talaj könnyen átmelegszik, de könnyen ki is szárad. Fontos a hagymák számára a jó vízelvezetés. A talaj szerves tápanyagokban legyen gazdag. Szeretik, ha jól előkészítjük számukra a talajt, később ezt meghálálják pompás virágaikkal! Nem árt komposztot keverni a talajhoz, ha túl agyagos, ezzel javíthatunk a PH- értéken.

Jó, ha ültetés előtt talajlazítást és tápanyagpótlást is alkalmazunk, különösen akkor, ha a hagymákat egy évnél tovább szándékozzuk a talajban hagyni. Ne feledkezzünk meg a megfelelő nedvességpótlásról sem, amely szintén nélkülözhetetlen mind a tavasszal, mind a nyáron nyíló hagymások számára. Bár ezek a növények a fényt kedvelik, ültethetjük őket fa alá is.

A tavasszal virágzók ugyanis még azelőtt kikelnek, hogy a fa lombot hajtott volna. A tavasszal virágzók esetében a megfelelő mélység, ahová a hagymát ültetni kell, az a hagyma hosszának a két-háromszorosa. A nyáron virágzó növényeknél az ültetési mélység fajonként eltérő.

Ha fel akarjuk majd szedni őket, célszerű nagyobb kosarakba ültetni a hagymákat, így azt könnyű lesz megtalálni, kiásni. Vagy akár hálóra is tehetjük őket a földbe helyezés alkalmával. Ezzel szintén megkönnyíthetjük a későbbi kiszedést, és ezzel több helyet is biztosítunk a növény számára. Megakadályozhatjuk vele, hogy a hagymákat később, a kiszedésnél, megsértsük vagy kettévágjuk. Ültetés után is alaposan meg kell locsolni a földet, hogy segítsük a gyökérképződést. Azután már csak akkor fontos a folyamatos öntözés, ha megjelenik a virágkezdemény, vagyis kibújik a növény a földből.

TRÜKKÖK A HAGYMÁS VIRÁGOK ÜLTETÉSÉHEZ…

Sokan szeretik a hagymás virágokat a lakásban is még a tavasz megérkezése előtt. Természetesen, a hagymákat cserépbe is ültethetjük, nemcsak a kertbe. Például, ha már januárban vagy februárban gyönyörködnénk a virágzó jácintokban, akkor az ősszel megvásárolt hagymákat három hónapra tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 5 fokos hidegbe, papírzacskóba. Semmiképpen se helyezzük őket zöldségek vagy gyümölcsök mellé. mert könnyen megromlanak. A hónapok elteltével ültessük cserepekbe, majd tegyük hűvös és sötét helyre, azonban a földjét mindig tartsuk nedvesen. Három-négy hét múlva kelnek ki a rügyek a földből. Ekkor kell fényes helyre vinni a növényt, és gondoskodni a rendszeres öntözéséről. Ha elvirágzott, gyorsan ültessük ki a kertbe, hogy a hagyma megmaradjon.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy egy időben többfajta virágunk is nyíljon egy helyen, érdemes a hagymákat ugyanarra a helyre ültetni, csak más mélységekbe. Ugyanazt a fajta növényt mélyebbre, majd a másik fajtát közelebb a földfelszínhez, így vegyes és színes virágzásban lesz részünk. Ezt megtehetjük egy nagyobb cserépben, dézsában, hordóban is. Ezekbe tanácsos ősszel ültetni a hagymákat.

MIT KELL TUDNUNK A FÜVESÍTÉSRŐL?

Az első számú szabály a füvesítéssel kapcsolatban, hogy fagymentes időszakban kell elvégeznünk. A kánikulán kívül pedig bármikor vethetünk fűmagot. A kertészek a tavaszt és az őszt találják legmegfelelőbbnek, hobbikertészeknek pedig az őszt ajánlják. Gondosan ki kell választanunk a fűmagot, figyelembe véve a talajminőséget és a fényviszonyokat is. Némelyik fajta jobban tűri a szárazságot, másik az erős igénybevételt, viszont vannak, amelyek több törődést igényelnek.

A talajt elő kell hozzá készítenünk, a gyomokat tövestől ki kell szedni a földből. Ha ez nem lehetséges, használjunk gyomirtót. Fontos, hogy pázsitokhoz ajánlott műtrágyát vagy szerves trágyát helyezzünk a talajra a fűmagok leszórása előtt. Ezt érdemes máskor is elvégezni, ugyanis emiatt akár meg is hiúsulhat a kertfüvesítés.

Miután elvetettük a magokat, takarásnak tehetünk rá tőzeget, vagy hengerezzük a talajt. Az ezt követő 10 napban nedvesen kell tartanunk a talajt olyan mértékben, hogy nehogy kiszáradjanak a megduzzadt magok! A gyep gondozása a magok kikelése után kezdődik csak meg.