1. GARDENFUCHS - általános virágföld (50L)
  1 190 Ft 
  Részletek
 2. VIA NATURA - általános virágföld (40L)
  540 Ft 
  Részletek
 3. MANETECH - szarvasmarhatrágya (50L)
  990 Ft 
  Részletek
 4. DCM ANTAGON - talajjavító (25KG)
  18 590 Ft 
  Részletek
 5. FLORASCA BIO VEGASCA - zöldség- és palántaföld (40L)
  1 290 Ft 
  Részletek
 6. MANETECH - általános virágföld (50L)
  840 Ft 
  Részletek
 7. BIOMASS SUPER .A.S.A. ORGANIC - komposzt (40L)
  1 750 Ft 
  Részletek
 8. DCM VIVIMUS - talajjavító gyephez (40L)
  4 390 Ft 
  Részletek
 9. DCM VIVISOL - talajjavító (25kg)
  18 890 Ft 
  Részletek
 10. FLORASCA BIO COFUNA - szerves trágya (50L)
  1 790 Ft 
  Részletek
 11. FLORASCA BIO KIRÁLYTÓI - tőzeg (40L)
  1 150 Ft 
  Részletek
 12. FLORASCA BIO A - virágföld (50L)
  1 450 Ft 
  Részletek
 13. JÓ FÖLD - rhododendron- és áfonyaföld (20L)
  1 690 Ft 
  Részletek
 14. AGRO - gyep- és pázsitföld (50L)
  2 350 Ft 
  Részletek
 15. TYÚKANYÓ - baromfitrágya (4kg)
  1 990 Ft 
  Részletek
 16. JÓ FÖLD - orchideaföld (5L)
  1 490 Ft 
  Részletek
 17. AGRO - általános virágföld (20L)
  890 Ft 
  Részletek
 18. FLORASCA BIO B - virágföld (20L)
  890 Ft 
  Részletek
 19. MANETECH - orchideaföld (5L)
  360 Ft 
  Részletek
 20. FLORASCA BIO HANSÁGI - tőzeg 3L
  590 Ft 
  Részletek
 21. JÓ FÖLD - virágföld (20L)
  1 290 Ft 
  Részletek
 22. FLORASCA - komposztált bio szürkemarhatrágya (40L)
  1 390 Ft 
  Részletek
 23. FLORASCA BIO - komposztált bio szürkemarhatrágya (20L)
  990 Ft 
  Részletek
 24. FLORASCA BIO - kaktuszföld (3L)
  295 Ft 
  Részletek
 25. AGRO - általános virágföld (75L)
  2 790 Ft 
  Részletek
 26. AGRO - tőzeg (20L)
  1 050 Ft 
  Részletek
 27. JÓ FÖLD - tó- és pálmaföld (20L)
  1 590 Ft 
  Részletek
 28. AGRO - szarvasmarhatrágya (40L)
  1 690 Ft 
  Részletek
 29. MANETECH - szarvasmarhatrágya (20L)
  440 Ft 
  Részletek
 30. JÓ FÖLD - rózsaföld (20L)
  1 790 Ft 
  Részletek
 31. COMPO SANA - általános virágföld (40L)
  3 890 Ft 
  Részletek
 32. FLORASCA BIO B - citrus virágföld (20L)
  890 Ft 
  Részletek
 33. COMPO SANA - orchideaföld (5L)
  1 850 Ft 
  Részletek
 34. COMPO SANA - könnyű virágföld (40L)
  3 990 Ft 
  Részletek
 35. MANETECH - örökzöld- és díszcserjeföld (50L)
  1 050 Ft 
  Részletek
 36. JÓ FÖLD - palántaföld (5L)
  390 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Föld és trágya

Mindig is szerettünk saját zöldfűszerrel ízesíteni? Imádjuk a ragyogó virágokat, a dús gyepet? Habár sok titka van a növénynevelésnek, egy biztosan közös: csak a megfelelő talaj tudja biztosítani a szükséges vizet és tápanyagokat, hogy látványos díszek és finom ízű zöldségeink és gyümölcseink teremjenek. Ha ezt a fontos lépést kihagyjuk az ültetésnél, sokkal kiszolgáltatottabbá tesszük a növényeket, ráadásul a végső siker sem garantált!

Mi a titka a jó virágföldnek? Mivel tehetjük igazán tápanyaggazdaggá a kedvenc virágaink környezetét? Ismerjük-e a komposzt előnyeit?

A szép növény titka a jó virágföld

Ha megfelelően szeretnénk gondozni a növényeinket, kezdjük az egyik legfontosabb lépéssel! Mindannyian szemet gyönyörködtető virágos kertet, illatozó fűszernövénykuckót és harsogó zöld füvet álmodunk az otthonunkba, ugye? Bizonyos helyzetekben, mint az időjárás, a tomboló szél vagy rovarinvázió, vajmi keveset tehetünk, már csak a következményeket orvosolhatjuk. Viszont, ha megfelelően készítjük elő a környezetet, akkor a növény kellő mennyiségben jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz, és sokkal jobban felveszi a harcot a szélsőséges időjárással szemben is.

Mivel biztosíthatjuk a megfelelő körülményeket a növényeink számára? Válasszunk jó virágföldet! Próbáljunk virágfajtára, fűre, fűszertípusra szabottan dönteni. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a növény a számára fontos tápanyagokhoz hozzájut, keressük a típushoz illő földet!

Általánosan elmondhatjuk, hogy a jó virágföld oxigénben gazdag környezetet biztosít a gyökérzetnek. Ezt a laza szerkezetével éri el, ugyanakkor gondoskodik a jó vízháztartásról is, hogy ne száradjon ki. Itt érdemes megemlíteni, hogy a komposzt és a szerves trágya sokat tesz a víz megkötéséért. Nagyon fontos, hogy a virágföld képes legyen a tápanyag elraktározására is, hogy vészhelyzetben a gyökérzet hozzájuthasson a hiányzó elemhez, vegyülethez. A virágföld kiszerelések általában tartalmaznak tőzeget, amely vízelvezető, és marhatrágyát vagy biohumuszt, amely segíti a megfelelő tápanyagcserét. A jó talaj véd a betegségekkel szemben is.

A, B és C típusú virágföldek – de mit mihez?

Amikor virágföldet választunk, derítsük ki, vajon a kertünkben vagy a balkonon, a szobában elő növényünk melyik földtípust tudja a leginkább hasznosítani! A kereskedelemben már megtaláljuk a konkrét fajtákhoz köthető földváltozatokat is. Ha mégsem, a PH-értékük alapján kategorizálva: savanyúak, semlegesek vagy lúgosak lehetnek ezek a talajok.

A savanyú talaj A típusú jelölést kapott, a következő növények számára kedvező: begónia, flamingóvirág, szobafenyő és szobapáfrány.

A B típusú virágföldet olyan dísznövényeknek adhatjuk, amelyek semleges vagy közepes mészigényűek, ilyen például a néhány éves pálma, az amarillisz, de bármilyen ficus- vagy kaktuszféle is. A népszerű korallvirág, mikulásvirág és pletyka is B típusú virágföldben fejlődhet látványosan.

Leandernek, muskátlinak, cliviának, különböző philodendron fajoknak lúgos közeget biztosítsunk C típusú virágfölddel!

Így lesz mindig friss fűszernövény a kéznél!

A zöldfűszer a magyar konyhában nélkülözhetetlen a jó hangulatú, közös étkezésekhez. Mivel a friss fűszernövények íze lefölözhetetlen, ültessünk a kertünkbe, a balkonra, vagy tegyük cserépbe a konyhánkban. Fantasztikus érzés saját rozmaringbokorról csippenteni a levelet, vagy saját oregánóval megszórni a tésztaételeinket.

A közömbös vagy gyengén lúgos talaj kedvez leginkább a fűszernövényeknek, erre mindenképp figyeljünk az ültetésnél. Legalább annyira fontos, mint a megfelelő virágmag kiválasztása. A jó vízelvezető föld mellett lényeges, hogy napos, ámde szélvédett helyre kerüljenek, de a fűszernövényeknek ideális helye lehet az ablakpárkány is! Ha mentát, citromfüvet, metélőhagymát ültetünk, figyeljünk a nyirkos talajra, és a magyar konyha kedvence, a petrezselyem is vízigényes helyen érzi jól magát.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a fűszernövények virágoznak is. Nemcsak szemet gyönyörködtető díszei lehetnek a kertünknek, de a salátákat, üdítőket is frissítővé varázsolják!

A komposzt, avagy egy mikroorganizmus-hadsereg a növény védelmében

Egyre népszerűbb a komposztálás. Az eljárás nem új, viszont valahogy feledésbe merült ennek a koncentrátumnak a csodálatos ereje. Egyszerre biztosít tápanyag-utánpótlást és szerves anyagot. Ennek köszönhetően a műtrágyát kihagyhatjuk a tavaszi kertészkedési munkálatokból, és a balkonnövényeinknek is egy sokkal természetközelibb megoldást találhatunk. Ráadásul a legtöbb helyzetben nincs kéznél istállótrágya sem, amivel felfrissíthetnénk a talajt a növényeink számára. Itt lép a képbe a komposzt.

Hogyan használjuk fel a komposztot? Ne forgassuk bele a talajba, hanem terítsük csak a felszínre! Öntözéskor a víz így is eljuttatja a szükséges tápanyagokat az alsóbb rétegekbe!

Az általános virágföld mellett örökzöldek, pálmafélék, rózsák, orchideák és palánták földkeverékei is elérhetők a kínálatban.

Card logos