Sarokcsiszoló

Megtekintés Rács Lista

1-9/33 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/33 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SAROKCSISZOLÓ, A NÉLKÜLÖZHETETLEN MŰHELYFELSZERELÉS

A sarokcsiszolót nem kell bemutatni senkinek, hiszen a hangját mindenki jól ismeri, ha máshonnan nem, a szomszéd ház műhelyéből biztosan. Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a flex és a sarokcsiszoló között. A válasz: semmi. Valójában nem is szinonimáról vagy idegen nyelvű elnevezésről van szó, hanem egy kultikus gyártóról, amely meghonosította a piacon ezeket a szerszámgépeket. A gyártóról ma már aligha hallunk, ráadásul azóta sok más gyártó dobta piacra a saját gépeit, a sarokcsiszolót azonban a mai napig hajlamosak vagyunk flexnek nevezni.

A flex elnevezés meghonosodása érthető, de vajon miért nevezzük őket sarokcsiszolónak, ha nem is sarkokat csiszolunk velük? Mivel a munkát egy kör alakú tárcsa végzi, nehéz elképzelni, hogy bármilyen belső sarokhoz hozzáférhetünk velük. A nem túl szerencsés elnevezést az indokolta, hogy valamilyen módon meg szerették volna különböztetni őket az akkor elterjedtebb egyenescsiszolóktól. Az egyenescsiszolóknál a hajtómotor és a szerszám tengelye egybeesik, a sarokcsiszolóknál viszont a munkatárcsa derékszöget, vagyis „sarkot” zár be a motor tengelyéhez mérve.

MIRE JÓ A SAROKCSISZOLÓ?

A sarokcsiszoló népszerűsége és elterjedése épp azzal magyarázható, hogy rengeteg felhasználási terület köthető hozzá. Egy sarokcsiszolóval vághatunk, darabolhatunk, csiszolhatunk… Ráadásul a gépek fejlődésének köszönhetően a sarokcsiszolók egyre több funkcióval rendelkeznek, így egyre többféle munkálat során alkalmazhatjuk őket sikeresen. Nem túlzás azt állítani, hogy a sarokcsiszolók sokkal több dologban a segítségünkre lehetnek, mint amire sokan gondolnak.

A BAUHAUS kínálatában sokféle sarokcsiszolóval találkozhatunk. Kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelő mérettel, motorteljesítménnyel vagy nyomatékkal rendelkező gépet, illetve választhatunk a kedvenc gyártónk kínálatából. Természetesen ezekhez választhatunk tartozékot is; különböző méretű, anyagú, felépítésű, szerkezetű tárcsák, korongok, kefék, csiszolólapok állnak rendelkezésre. Némelyekkel finomabb, másokkal durvább csiszolást végezhetünk, egyesek csak vágásra alkalmasak, némelyek csak fémen, mások csak fán alkalmazhatók… Látható, hogy a lehetőségek száma igencsak nagy, kicsit bele is veszhetünk a dologba. Szerencsére a vágólapok színei segítséget jelentenek: a fémek vágását kék lapokkal, a fémek csiszolását piros korongokkal, a különböző kerámiákat, cserepeket, téglákat pedig zöldekkel vághatjuk.

Mielőtt egyáltalán a kezünkbe vennénk egy sarokcsiszolót és bekapcsolnánk, néhány fontos dologgal tisztában kell lennünk. Mindenekelőtt tudnunk kell, mit jelölnek a tárcsákon feltüntetett jelölések. A vágókorongokon találni fogunk egy ehhez hasonló jelölést: 125 × 2,5 × 22,2 mm. Az első számadat a tárgya külső átmérőjét mutatja, vagyis ennek a tárcsának a külső átmérője 125 milliméter, vagyis 12,5 centiméter. A 2,5 milliméter a tárcsa vastagságát jelöli, a 22,2 mm pedig a furatátmérő nagysága. Emellett egyéb számokat és jelöléseket is találunk, amiket ismernünk kell. A méretek után láthatjuk a méter/másodpercben feltüntetett maximális kerületi sebességet, illetve a RPM jelölés mögött a korong megengedett maximális fordulatszámát. Amennyiben a sarokcsiszoló képes túllépni ezt a sebességet, ne használjuk a szóban forgó tárcsát! Kivételt akkor tehetünk, ha a szerszámgépünk fordulatszámszabályozóval rendelkezik, és lehetővé teszi a határérték alatti fordulatszámot. Miért nagyon fontos erre figyelni? Tudnunk kell, hogy a nem rendeltetésszerű használat akár súlyos balesetekhez is vezethet, ezért mindig tartsuk be az előírásokat!

MIT KELL TUDNUNK MAGÁRÓL A SAROKCSISZOLÓRÓL?

Ha saját sarokcsiszolót szeretnénk vásárolni, felvetődik a kérdés, hogy milyet válasszunk, illetve milyen szempontokat tartsunk szem előtt. A gépek teljesítménye és tudása között jelentős különbségek lehetnek, de ha megtaláljuk a megfelelő beállításokat és kitapasztaljuk a használati módokat, akár egy gyengébb képességű sarokcsiszoló is kiváló masinává válhat a kezünkben. Ha sarokcsiszolót szeretnénk vásárolni, nem mehetünk el szó nélkül a teljesítmény kérdése mellett. Elsősorban ez határozza meg a fordulatszámot, ami a hatékony munkavégzésért felelős. Minél nagyobb fordulatszámra képes a sarokcsiszolónk, annál hatékonyabban dolgozhatunk, csupán az a kérdés, szükségünk van-e egyáltalán ekkora termelékenységre. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a nagy fordulatszámból adódó hőtermelés már károsítja, netalán megégeti vagy deformálja az anyagot. Emiatt a fejlettebb és magasabb kategóriás gépek ma már minden esetben fordulatszámszabályozással rendelkeznek, így megválaszthatjuk a felületnek megfelelő forgási sebességet.

Ha nagyobb motorteljesítményű gépet választunk, érdemes előnyben részesíteni azokat a sarokcsiszolókat, amelyek lágy felfutást tesznek lehetővé. A funkció működése relatív egyszerű; bekapcsolást követően elektronika szabályozza a fordulatszám növekedését, így a sarokcsiszoló nem vált azonnal maximális sebességre, hanem szépen fokozatosan kezdi meg a csiszolást vagy a vágást. Ez több szempontból is hasznos segítség, hiszen ilyen módon pontosabb vágásokat végezhetünk, megóvhatjuk az érzékeny felületeket a hirtelen túlcsiszolástól, ráadásul remek szolgálatot tesz abban az esetben is, ha a kismegszakító máskülönben lekapcsolná az áramkört.

A kiválasztásnál mindenképpen figyelmet kell fordítanunk a sarokcsiszoló ergonómiai tulajdonságaira, hogy a kézben tartása mindig biztonságos legyen. Habár a kisebb gépeket egykezes sarokcsiszolónak nevezzük, ezeket is két kézzel tartjuk; az egyik kezünk a fogantyún, a másik a géptesten van. Fontos, hogy mindkét felület csúszásbiztos legyen, és megfelelő borítással rendelkezzen, csak így garantálható a biztonságos munkavégzés!

Sajnos a hazai piacon is megtalálhatók azok a márkajelzés nélküli eszközök, amelyek gyakran a legalapvetőbb minőségi elvárásoknak sem képesek megfelelni. Érdemes szem előtt tartani, hogy ezek alkalmi barkácscélokra sem nyújtanak jó megoldást, helyettük válasszuk inkább a neves gyártók gépeit! Biztosak lehetünk benne, hogy az ismert gyártóktól származó, magas ár-érték aránnyal rendelkező csiszológépekkel jobban járunk.

AMIRŐL SOHA NEM FELEDKEZHETÜNK MEG…

A neves gyártók törekszenek arra, hogy a gépeik minél biztonságosabbak legyenek, ennek ellenére tudnunk kell, hogy a sarokcsiszoló kizárólag nagy óvatossággal használható. A tárcsa üresjárási forgási sebessége bőven 10 ezer feletti lehet, ami önmagában potenciális veszélyforrás, de még a nagysebességgel kirepülő hulladékanyagok is megégethetik az emberi bőrt. A sérülések elkerülése érdekében mindenképpen ajánlott a tartozékként található szikravédő használata, ezen felül pedig minden esetben használjunk védőszemüveget, arcvédőt és kesztyűt is!