Szivattyú és házi vízmű

Megtekintés Rács Lista

1-9/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZIVATTYÚ ÉS HÁZI VÍZMŰ A ZAVARTALAN VÍZELLÁTÁSÉRT

A BAUHAUS kínálatában különböző szivattyúkkal és házi vízművekkel is találkozunk. Kivétel nélkül neves gyártóktól származnak, aminek köszönhetően biztosak lehetünk a strapabírásukban és a megbízhatóságukban. Érdemes alaposabban megismerni őket, hogy biztosan tudjuk, melyik megoldásra van szükségünk!

Mindenekelőtt azt érdemes tudnunk, hogy mi a különbség a szivattyúk és a házi vízművek között. Ránézésre hasonlónak tűnnek, egy alapvető különbség mégis szembetűnő… A hagyományos szivattyú, legyen szó a felszín alatt elhelyezett búvárszivattyúról vagy egy vízfelszín feletti, önfelszívó szivattyúról, csak addig képes nyomást biztosítani, míg a villanymotor működik. A házi vízmű tulajdonképpen hasonló feladatot lát el, ennek is van egy felszín alatti egysége, de rendelkezik egy tárolóval is, ami egy nyomásszabályzó szelepnek köszönhetően képes nyomást biztosítani még abban az esetben is, ha a motor nem működik. Ez az elsődleges különbség a két típus között.

A szivattyúk között különböző típusokkal és megoldásokkal találkozunk. Ezek közül talán a legismertebbek az úgynevezett búvárszivattyúk, amelyeket a szakma inkább merülőszivattyúként emleget. Szívócsonk híján szívónyíláson keresztül érik el a működésükhöz szükséges vizet, ettől függetlenül vízben kell elhelyezni őket. A búvárszivattyúk háza vízálló a gyártó által jelölt mélységig, így rendeltetésszerű használat esetén nem kell aggódnunk a vizes közeg miatt. A nagyobb szennyeződésektől vízbevezető rácsozat védi őket. Fontos szem előtt tartani, hogy a búvárszivattyúk hűtését maga a vízközeg látja el, ezért ha szárazon próbáljuk működtetni, a gép túlmelegedhet és tönkremehet. Ha búvárszivattyút szeretnénk vásárolni, mindenképpen vegyük szemügyre az emelőmagasságukat; a kisebb gépek rendszerint öt-nyolc méteres emelésre képesek, a nagyobbak 10-12 métert biztosítanak számunkra.

A szivattyúk másik népszerű csoportját az úgynevezett kerti szivattyúk képezik. Ezek felszíni szivattyúk, felépítésükben és működésükben azonban csak kismértékben különböznek a merülőszivattyúktól. Az elsődleges különbség, hogy ezeket a gépeket nem kell vízbe merítenünk, vagyis esetükben a meghajtómotor és a centrifugál szivattyú háza a rendszer különálló részeit képezik. Célszerű a vízforrás közelébe telepíteni őket, de mindenképpen a felszínre!

A kerti szivattyúk mindegyike rendelkezik szívó- és nyomócsővel. A szívócső kötelező tartozéka a visszacsapó szelep, amely megakadályozza, hogy a már felszívott víz visszafolyjon a közegbe. Ha nem állna rendelkezésre egy ilyen szelep, a gép feltöltését minden alkalommal el kellene végeznie a szivattyúnak, ráadásul a csőbe levegő kerülne, a vízszállítás nagyon kis hatásfokú lenne, ráadásul igénybe venné magát a szivattyút. Figyelmet kell fordítanunk a megfelelő csővastagság megválasztására is, legyen elégséges átmérője. Emellett fontos a cső merevsége is; a bordás szívócsövek képesek ellenállni a szívóhatásból keletkező „vákuumnak”, ám ha egy rossz minőségű, nem megfelelő csövet alkalmaznánk, a szívóhatás egyszerűen összelapítaná.

A kerti szivattyúkat az esetek túlnyomó többségében locsolásra használjuk. A gép teljesítménye határozza meg, hogy milyen mennyiségű vizet szállíthatunk a segítségével, csupán csepegtető locsolást tudunk végezni vagy hatékonyan belocsolhatjuk a kertünket. Érdemes szem előtt tartani, hogy a kerti szivattyúk kisebb mélységből képesek eredményesen vizet szállítani. Ha nagy mélységből kell felhoznunk a vizet, abban az esetben inkább búvárszivattyúra van szükségünk.

Ahogyan már említettük: a házi vízmű tulajdonképpen egy tartállyal rendelkező, felszín alatti szivattyú, amely képes állandó vízellátást biztosítani számunkra. A lakott területeken a vezetékes vízellátás nagy kiváltság, azonban léteznek ritkán lakott területek, nyaralók és tanyák, ahol egy vízmű kincset érhet. A segítségével akár spórolhatunk is, ráadásul környezetkímélő módon használhatjuk a vezetékes ivóvizet. A megfelelően telepített rendszer esetében maximum 15-20 bekapcsolásra számíthatunk óránként, az állandó vízszolgáltatásról pedig a tárolóedény gondoskodik. Nagyon fontos, hogy a rendszer elemeit a fagyhatár alatt helyezzük el, a nyomócsövek méretezését pedig megfelelően végezzük el!

A különböző szivattyúknak és házi vízműveknek köszönhetően költségkímélő módon gondoskodhatunk a kertünk, a medencénk és a tisztasági egységeink vízellátásáról. Ismerjük meg a BAUHAUS kínálatában szereplő szerkezeteket és rendszereket, használjuk őket akár jelentős megtakarítást elérve!