Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Mobil klíma

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MOBIL KLÍMA – PRAKTIKUS VÁLASZTÁS A FORRÓ NYÁRI NAPOKRA

A mobil klíma sokak számára alternatív megoldást jelent; előfordulnak helyzetek, amikor a hagyományosnak tekinthető splitklímák telepítése nem lehetséges, vagy egyszerűen túl költséges lenne. Ilyen esetben ideális megoldást kínál a mobil klíma, sőt: a korszerű mobil készülékek több tekintetben képesek felvenni a versenyt a beépített társaikkal.

A mobil klíma számos esetben tökéletes választást jelent. Ha csupán alkalmi jelleggel használnánk a készüléket, a mobil klíma költséghatékony választást jelent; nyaralókban, hétvégi házakban és ritkán látogatott ingatlanokban egy splitklíma kihasználatlan marad. Jó megoldást kínál a mobil klíma abban az esetben is, ha csupán rövid ideig élünk egy lakásban; ha az albérletben nincs beszerelt klímaberendezés, egy mobil klíma segíthet átvészelni a legforróbb nyári napokat. Léteznek olyan épületek, amelyek műemlékvédelmi besorolás alá esnek. Ezek esetében a külső egységek elhelyezése nem lehetséges, így gyakorlatilag a mobil klíma marad az egyetlen megoldás számunkra. Persze gyakran az is előfordul, hogy a főbérlő nem engedélyezi a splitklíma beépítését, ilyen esetben szintén mobil klímára lehet szükségünk. Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek a készülékek lényegesen olcsóbbak a beépített klímáknál.

A mobil klímák legnagyobb előnyét természetesen a mobilitásuk jelenti, tehát ezeket a készülékeket kifejezetten egyszerűen és könnyedén áthelyezhetjük egyik helyiségből a másikba. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy egy kézzel a hónunk alá kaphatjuk őket. A legtöbb készülék 18-20 kilogrammot nyom, azonban a görgőknek köszönhetően könnyedén mozgathatjuk őket a lakásban. Ha nincsenek küszöbök, amelyek megnehezítik a dolgunkat, akkor meg sem kell emelnünk a készüléket az áthelyezés során.

MILYEN MOBIL KLÍMÁT VÁLASSZUNK?

Felvetődik a kérdés, hogy milyen tulajdonságokra kell odafigyelnünk, milyen mobil klíma jelenti a legszerencsésebb választást számunkra… Az első és legfontosabb szempont a megfelelő teljesítmény megválasztása. Ahogyan a beépített splitklímák esetében, úgy a mobil klímák hatékonyságát is elsősorban a teljesítmény határozza meg. Ha nem szeretnénk nagyon elmélyülni a hőszükségletszámítás rejtelmeiben, vegyük alapul a hűteni kívánt helyiségek nagyságát! Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy légköbméterenként nagyjából 30 W teljesítményre lesz szükségünk ahhoz, hogy kellemesen hűvös környezetet teremthessünk magunknak. Ez azt jelenti, hogy egy 30 négyzetméteres, normál belmagassággal rendelkező (2,7 m) helyiség klimatizálása során nagyjából egy 2,4 kW névleges teljesítménnyel rendelkező berendezésre lesz szükségünk.

Ez az érték viszont csak abban az esetben tekinthető érvényesnek, ha a helyiségünk hőterhelése átlagos. Számos tényezővel találkozhatunk, ami megnehezíti a mobil klíma dolgát. Ilyenkor nagyobb névleges teljesítménnyel rendelkező berendezésre lesz szükségünk; légköbméterenként 35-40 wattal kell számolnunk.

Melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek magasabb teljesítményt követelnek meg? Minél magasabb az épület benapozottsága, annál több energiát igényel a helyiségek lehűtése. Déli és délkeleti tájolású lakások esetében értelemszerűen hamarabb megkezdődik a felmelegedés, akár már a délelőtti órákban klímahasználatra lehet szükség. Minél nagyobbak az ablakok, illetve nagyobbak a napsütötte üvegfelületek, annál forróbb lesz a lakásunk. Természetesen egy-egy redőny sokat segíthet a túlzott felmelegedés megelőzésében, illetve csökkentésében. Nagy jelentőséggel bír a határoló falak benapozottsága, illetve a mennyezet felől érkező várható hőterhelés is. Természetesen az is jelentőséggel bír, hogy a lakás milyen környezetben fekszik; a fás zöldövezetekben található lakások felmelegedése sokkal lassabb, mint a betondzsungelekben található ingatlanoké. Gyakran esik szó a szigetelés jelentőségéről is, a nyári forróság megelőzésében a jól szigetelt lakások segítséget jelentenek a meleg kívül tartásában, ugyanakkor az éjszakai lehűlést is megnehezítik. Ezért az ilyen jó szigetelt lakásokban is remek szolgálatot tesz a mobil klíma.

Fontos tudni, hogy a mobil klímák esetében mindenképpen gondoskodni kell a meleg levegő kifújására alkalmas kivezetésről. Ezt legegyszerűbben egy e célra alkalmazott szellőzőcső segítségével tehetjük meg. A működési sajátosságaiból adódóan: a mobil klíma, a hűtési folyamat során, a nedvességet kivonja a helyiség levegőjéből, az így keletkező víz pedig egy tartályba csepeg vagy a kifújócsövön keresztül párolog el. A mobil klíma típusától és kapacitásától függően: a tartály napi rendszerességű ürítésére lehet szükség.

A mobil klíma esetében a motorok és a kompresszorok zajforrást jelentenek; míg a beépíthető split klímák esetében a hangos működéssel rendelkező eszközök a külső egységben helyezkednek el, addig a mobil klímák zajforrásai a lakásban kapnak helyet. Emiatt érdemes figyelmet fordítani a decibelben feltüntetett zajszintre; minél alacsonyabb értéket találunk, a készülék annál halkabb működést tesz lehetővé. Jó szolgálatot tesznek a programozható mobil klímák, amelyek éjszakai üzemmóddal is rendelkeznek, hiszen ezek mellett zavartalanul pihenhetünk. A minőségi mobil klímák esetében a gyártók jelentős figyelmet fordítanak arra, hogy a készülékek működése halk legyen, így nem zavarnak bennünket tanulás, szellemi munkavégzés vagy pihenés esetében sem. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában szereplő mobil klíma berendezések, magas ár-érték arányuknak köszönhetően, kiváló választást jelenthetnek számunkra. Ismerjük meg őket, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelőt!