Termosztát

Megtekintés Rács Lista

1-9/44 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/44 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A TERMOSZTÁT, ÉS AMIT TUDNI ÉRDEMES RÓLA

A termosztát az elektromos fűtési rendszerek egyik legalapvetőbb tartozéka, amely nem csupán a komfortérzetünk javításában játszik fontos szerepet, hanem az energia-megtakarításban is. Érdemes tehát megismerkedni vele, megtudni róla néhány alapvető dolgot, illetve számba venni, mire kell figyelnünk, ha termosztátot szeretnénk vásásrolni.

Kezdjük a legelején… A termosztát kiválasztása nem okozhat különösebb gondot, de néhány alapvető műszaki ismeretre szükségünk lesz velük kapcsolatban… Mindenképpen ismernünk kell a fűtőkészülék vezérlő villamos feszültségének értékét, illetve a bekötések számát.

Tehát elsőként meg kell győződnünk arról, hogy mekkora a fűtőkészülék vezérlő villamos feszültségének nagysága. Ezt megtalálhatjuk a fűtőkészülék adattábláján vagy a csatolt leírásában. Ez alapján már látni fogjuk, hogy milyen feszültségű modellt csatlakoztathatunk. Rendszerint 230 (250), illetve 24 és 12 volt feszültségű változatokkal találkozhatunk.

Természetesen érdemes figyelmet fordítani a villamos bekötési vázlatot is, hiszen ezek alapján leszűkül a választható termosztátok köre… Két- és háromvezetékes megoldásokkal találkozunk. Amennyiben nem egyértelmű, hogy a kiszemelt készülék hány kötéssel rendelkezik, kérjük a szakeladók vagy szakember segítségét!

Persze felvetődik a kérdés, miért van szükség egyáltalán termosztátra, hiszen a fűtés intenzitását magunk is változtathatjuk; ha melegünk van, kikapcsolhatjuk a fűtőkészüléket, ha fázunk, bekapcsoljuk… Ez a megoldás persze nem túl szerencsés, és legfőképpen nem túl energiatakarékos; a ki-bekapcsolgatás jelentős energiaveszteséget okoz, hiszen folyamatosan túlfűtjük a helyiséget, majd visszahűtjük, a szándékos hőmérsékletingadozás pedig jelentősen emeli az elhasznált energia mennyiségét. Ez a fűtési megoldás ahhoz hasonlítható, mintha az autópályán felgyorsulnánk 130-ra, majd egészen addig gurulnánk, amíg a sebességünk nem csökken 40-50 km/h körüli sebességre, majd ismét gázt adunk, és kezdenénk elölről az egészet… A termosztát az egyenletesség fenntartásában segít, ezzel energiát takarít meg számunkra. Természetesen el kell mondani, hogy az energia-megtakarítás érdekében megfelelő hőszigetelésre és jól záródó nyílászárókra van szükség.

Azt is érdemes tudni, hogy a termosztát csak abban az esetben képes maradéktalanul ellátni a feladatát, ha megfelelően helyezzük el. Figyeljünk arra, hogy a termosztát működését ne befolyásolja a fűtőkészülék közelsége, de ne tegyük ajtó vagy ablak közelébe sem, ahol a beáramló hideg levegő lehet rá hatással, különösen ajtónyitások esetén. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a közvetlen napsütés is befolyásolhatja a termosztát működését. Persze ez a jelenség csak keleti, déli, esetleg nyugati tájolású helyiségek esetén bírhat jelentőséggel, északi tájolás esetén biztosan nem… Érdemes a termosztátot olyan helyiségben elhelyezni, ahol sok időt töltünk. A rádióadóval rendelkező termosztátokat a lakás bármely pontján elhelyezhetjük.

Miután számba vettük a különböző műszaki tulajdonságokat, illetve meggyőződtünk arról, hogy mely termékek és típusok jelentenek jó választást számunkra, biztosak lehetünk a dolgunkban. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található termosztátok kivétel nélkül minőségi termékek, amelyek, kiváló ár-érték arányuknak köszönhetően, megfelelő választást jelentenek számunkra.