Füstcső

Megtekintés Rács Lista

1-9/93 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/93 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A FÜSTCSŐ, A NÉLKÜLÖZHETETLEN TARTOZÉK

Minden egyes tüzelőrendszer esetében szükség van a keletkező égéstermékek elvezetésére. Ehhez megfelelő füstcsöveket kell alkalmaznunk, amelyek összekötik a tüzelőberendezést a kéménnyel, így biztosíthatjuk a megfelelő füstgázelvezetést, illetve tarthatjuk fenn a megfelelő intenzitású égést.

Mindez elmondható a kandallók és a vegyes tüzelésű kályhák esetében is. A füstcső elhagyhatatlan része a rendszernek. Akármilyen kéménnyel rendelkezünk, vagy akármilyen kémény vásárlását tervezzük, a rendszer kiemelkedő jelentőségű eleme maga a füstcső, vagy másik nevén a füstcsatorna.

A füstcső elsődleges feladata, természetesen, nem más, mint a füstgázok elvezetése az égéstérből a kéménybe. Természetesen számos kérdés merülhet fel a füstcsövekkel kapcsolatban; az első és a legfontosabb, hogy milyen keresztmetszetű füstcsövet válasszunk. A választ alapjaiban meghatározza a már meglévő tüzelőrendszer kivezetése, illetve a kémény átmérője. Persze előfordulhatnak különbségek a két átmérő között. Ilyen esetben a szűkítő elemek biztosítanak megoldást. Viszont kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a füstcső keresztmetszete ne legyen nagyobb a kémény keresztmetszeténél, ugyanis ilyen esetben előfordulhat, hogy az égéstermékek a füstcsőből visszajutnak az égéstérbe. Ez elsősorban szeles időben fordulhat elő. Természetesen arra is figyelni kell, hogy a füstcső keresztmetszete ne legyen lényegesen kisebb a kémény keresztmetszeténél. Ilyen esetben a füstgázok mozgása túlzottan felgyorsul, ami csökkenti a fűtés hatékonyságát. Összefoglalva, azt látjuk, hogy a füstcső és a kémény keresztmetszetének hasonlónak kell lennie. A kisebb eltérések nem okoznak érezhető problémát, az átmérők jelentős különbsége azonban kerülendő. A füstcsövek kialakítása lehet kör vagy négyzetes keresztmetszetű, de a lakossága használatban inkább az előbbiek terjedtek el.

Természetesen számos gyakorlati tudnivalót is érdemes elmondani a füstcsövekkel kapcsolatban. Kandallók esetében a füstcső legalább 2 milliméter vastag, fekete színű acélcső vagy 0,8-1 mm vastag, saválló acél alapanyagból készülhet, de kályhák és mobilkandallók esetén is érdemes legalább ilyen anyagvastagságot választani. A csövek elhelyezése során szükség lehet idomtörésekre, ezek esetében biztosítani kell a hozzáférhetőséget annak érdekében, hogy tisztítani tudjuk őket. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a biztonságos használat érdekében a csöveket stabilizálni kell, illetve biztosítani kell őket az elmozdulás ellen. A bilincsek kiváló segítséget jelentenek, használatukkal megelőzhetjük, hogy az illesztett részek szétcsússzanak. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a bilincseknek lehetővé kell tenniük a hőmérsékletváltozás által kiváltott dilatációs mozgásokat.

Mindenképpen érdemes tudni, hogy a hosszú füstcsövek a füstgáztól jelentős mennyiségű hőteljesítményt vonnak el, ami huzatvesztéshez, illetve a fűtési hatékonyság csökkenéséhez vezet. Minél jobb hatásfokkal működik a kandalló vagy a kazán, a kilépő füstgáz hőmérséklete annál alacsonyabb. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a füstcsöveket és idomokat, amelyek tökéletes füstgázelvezetést biztosítanak számunkra.