Hamuporszívó

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

HAMUPORSZÍVÓ – AMI IGAZÁN JÓL JÖN

A hamuporszívó és a koromporszívó remek szolgálatot tesz a fűtési szezonban, a hétvégi házakban és akár a grillszezonban is. Hasznosnak bizonyul minden esetben, amikor hamu vagy korom keletkezik. A segítségével egyszerűen, kényelmesen és alaposan tisztíthatunk. Sőt, érdemes tudni, hogy a hamuporszívó egyéb apró szemű szennyeződések összegyűjtésére is alkalmas, gondoljunk a fűrészporra vagy a homokra… Természetesen: az elsődleges célja mégis a hamu összegyűjtése.

MILYEN TÍPUSÚ HAMUPORSZÍVÓK LÉTEZNEK?

A hamuporszívó kétségkívül hasznos eszköz a háztartásokban, de vásárlás előtt érdemes megfontolni, milyen készülékre van szükségünk. Nincs is annál kellemetlenebb, mikor a használat során jövünk rá, hogy a megvásárolt eszköz bizony nem azt nyújtja, mint amit elvárunk tőle. A legtöbb ilyen esetben nem minőségi problémák vannak a háttérben, hanem egyszerűen rosszul választottunk… Annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen meglepetéseket, vegyük számba, mit kell tudni a hamuporszívókról, illetve mit kell szem előtt tartani a kiválasztás során.

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy milyen típusú hamuporszívót válasszunk. Kétféle típussal találkozunk: hideg és meleg hamuhoz készített porszívókkal.

Az elnevezés igencsak beszédes. Nem nehéz kitalálni, hogy a hideg hamuhoz készített porszívók kizárólag kihűlt hamu felszívására alkalmasak. Általánosságban elmondhatók, hogy ezek a készülékek olcsóbban vásárolhatók meg, kivételeket azonban találhatunk. Egyes minőségi, hideg hamus készülékek drágábbak lehetnek egyes alacsonyabb felszereltségű vagy minőségű meleg hamus porszívónál.

A hideg hamus porszívókkal csak és kizárólag kihűlt hamut szívhatunk fel, a forró hamu szívásával nem érdemes kísérleteznünk, hiszen az izzó parázs kárt tesz a szívócsövekben és a tartályban. Ha meleg hamut is szívni szeretnénk, akkor mindenképpen erre a célra kifejlesztett porszívóra lesz szükségünk.

Érdemes tehát megismerni az ún. meleg hamus porszívókat is, ki kell hangsúlyozni azonban, hogy az izzó parázs felszívása ezekkel a gépekkel sem lehetséges. A gyártók rendszerint feltüntetik a termékek adatlapján, mekkora hőmérsékletű hamu szívását végezhetjük velük; általában 40-60 °C jelölésekkel találkozunk. Ez azt jelenti, hogy a hamu akkor szívható fel teljes nyugalommal, ha a kezünket közvetlenül a hamurakás fölé helyezve nem érzünk égető forróságot. Ha a kezünket nem tudjuk huzamosabb ideig közvetlenül a hamu felett tartani, akkor a hamu hőmérséklete legalább 70-80 °C, vagyis a hamuporszívót még nem használhatjuk. Ha kellő odafigyeléssel használjuk a hamuporszívókat, nem kell sérüléstől és meghibásodástól tartanunk.

MIT TARTSUNK MÉG SZEM ELŐTT A HAMUPORSZÍVÓ KIVÁLASZTÁSÁNÁL?

Ha hamuporszívó vásárlását tervezzük, sok más szempontot is érdemes szem előtt tartani, nem elegendő csupán a hőállóság mértékét venni alapul. A tulajdonságok közül érdemes figyelmet fordítani a gyűjtőtartály méretére, a motorteljesítményre és a szűrők típusára is. És természetesen az árakat sem hagyhatjuk figyelmen kívül!

A hamuporszívók esetében a gyűjtőtartály mérete meghatározó jelentőségű lehet. Érdemes átgondolni, milyen időközönként szánnánk rá magunkat a tartály ürítésére, illetve mekkora mennyiségű hamut kell felszívnunk. Ha jelentős mennyiségű szilárd tüzelőt égetünk el, abban az esetben mindenképpen érdemes előnyben részesíteni a nagyobb tartállyal rendelkező hamuporszívókat. A kisebb kályhák esetén jó választást jelenthetnek a kisebb hamuporszívók; ezek rendszerint kisebb fizikai mérettel rendelkeznek, így könnyebbek, jobban tárolhatók, ráadásul rendszerint olcsóbbak is.

Hamuporszívó vásárlás előtt érdemes szemügyre venni a motorteljesítményt is. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a nagyobb motorteljesítmény nagyobb szívóerővel jár, ezért azt is megállapíthatjuk, hogy az erősebb motorral rendelkező hamuporszívók gyorsabban felszívják a kályhákban lévő hamut. Kisebb kályhák esetén megelégedhetünk egy 600-650 wattos hamuporszívóval, nagyobb méretű kályhák és kandallók esetén azonban érdemes az 1 000 watt körüli teljesítménnyel rendelkezőket választani.

Beszélnünk kell a hamuporszívók által használt szűrőkről is. Ezek ritkán kerülnek szóba, pedig kifejezetten nagy jelentőséggel bírnak, különösen abban az esetben, ha érzékenyek vagyunk a porra, netalán valamilyen légúti megbetegedéssel küzdünk. A különböző hamuporszívók különböző szűrőkkel vannak ellátva, ezért érdemes számba venni, milyen választási lehetőségeink vannak. Számos hamuporszívó mikroszűrővel rendelkezik, amelynek alapját egy speciális szövet vagy habszerű anyag képezi. Léteznek olyan hamuporszívók is, amelyek dupla mikroszűrővel rendelkeznek annak érdekében, hogy még kisebb legyen a porkibocsátás. Az üvegszálas szűrőkkel rendelkező hamuporszívók némileg jobb hatásfokkal képesek működni. Ezeket akkor érdemes választani, ha szeretnénk csökkenteni a porszívóból távozó por mennyiségét, de nem szívesen fizetnénk magasabb árat egy speciális szűrőért. Ha valóban hatékony megoldásra van szükség, abban az esetben az úgynevezett HEPA-szűrők biztosítanak kiváló eredményt. Ha allergiás vagy asztmás személy él a családban, mindenképpen érdemes HEPA-szűrővel ellátott hamuporszívót választani.

Nem mehetünk el szó nélkül a hamuporszívóárak mellett sem. Érdemes arra törekedni, hogy megtaláljuk a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező készüléket. A BAUHAUS kínálatában kizárólag neves gyártóktól származó, megbízható készülékeket találunk, amelyek remek választást jelentenek, ha könnyebbé és kényelmesebbé szeretnénk tenni a hamu kigyűjtését és eltakarítását.