Hegesztő és forrasztó tartozékok

Megtekintés Rács Lista

10-18/61 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

10-18/61 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

HEGESZTŐ ÉS FORRASZTÓ TARTOZÉKOK

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában hegesztő és forrasztó tartozékok minőségi kínálatából válogathatunk. Ha valami megreped, elválik, eltörik, nem kell aggódnunk, hiszen megfelelő felszerelés birtokában könnyedén elvégezhetjük a javítást.

A hegesztő és forrasztó tartozékok között mindenképpen beszélni kell a hegesztőelektródákról. Noha a műhelyekben gyakran használjuk ezeket az eszközöket, mégis rendszeres vita tárgya, hogy bázikus vagy rutilos pálcát érdemes választani. Persze, meg kell jegyezni, hogy ezeken kívül is előfordul néhány változat, mégis ez a kettő volt képes széleskörűen elterjedni. Természetesen, a bázikus és a rutilos elektródák is rendelkeznek előnyös tulajdonsággal, így nem jelenthető ki, hogy bármelyik jobb vagy rosszabb a másiknál… Érdemes tudni, hogy a bázikus elektróda alaposabb, vagyis szebb varrat készítésére alkalmas, ráadásul az ilyen módon készített kötés nagyobb szilárdsággal rendelkezik, viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez a típus lényegesen nagyobb gyakorlatot követel meg. Ezzel az elektródával cseppet sem könnyű az ívgyújtás, illetve azt is meg kell említeni, hogy ezt a típust csakis egyenáramú trafóval használhatjuk. Ezzel szemben a rutilos elektródákat, tulajdonképpen, a hobbihegesztők pálcájaként említhetjük. Ezekkel a pálcákkal kifejezetten egyszerű az ívgyújtás. Ha megfelelően beállítottuk az áramerősséget, a pálca egyenletes tartása nem fog különösebb nehézséget okozni. Persze, felvetődik a kérdés, hogy mi számít megfelelő áramerősségnek; az ökölszabály szerint az elektróda minden négyzetmilliméterére 10-15 amperrel számolhatunk. Egy 2 milliméteres elektróda esetén ez hozzávetőlegesen 32-48 amper áramerősséget jelent. Ha túl alacsony áramerősséget választunk, az esetben ragadni fog a pálca, ha pedig túl magasat, akkor fröcskölni… Fontos megemlíteni, hogy a rutilos pálca váltóáramú és egyenáramú berendezésekkel is jól használható.

Természetesen, meg kell említeni az úgynevezett hegesztőhuzalokat is, amelyeket elsősorban MIG/MAG hegesztéseknél használhatunk. Ezt a hegesztési módot védőgázas fogyóelektródás hegesztésnek nevezzük, de sokan csak CO-hegesztésként emlegetik. Ez esetben a pisztolyból áramló védőgázban gyújtjuk meg az ívet az elektróda és az alapfém között; magát a hegesztőhuzalt egy apró görgős szerkezet tolja előre a hegesztés pontjáig. Maga a hegesztőhuzal gyakorlatilag egy csövecske, aminek belsejében, a bevonatos elektródák külső burkolatához hasonló, anyag található. Ennek a megoldásnak köszönhetően kifejezetten kis mennyiségű salak keletkezik a hegesztés során. Némi gyakorlattal nagyszerű minőségű varratokat készíthetünk ezzel az eljárással.

Mindezek mellet számos hegesztő- és forrasztó-kiegészítőt találhatunk a kategóriában. Egy megfelelő elektródafogó képes biztonságosan tartani az elektródát. Kialakításának köszönhetően egyszerűen használható, az elektródák cseréje könnyedén elvégezhető. Vásárlás esetén figyeljünk arra, hogy a kiszemelt termék hány amper áramerősségig használható! Remek szolgálatot tehet egy kalapácskefe is, ami segítségével könnyen és gyorsan megtisztíthatjuk a felületet, illetve a hegesztőt. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában könnyedén megtalálhatjuk a számunkra megfelelő hegesztő- és forrasztótartozékokat.