Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Fúró- és csavarozógép tartozékok

Megtekintés Rács Lista

37-45/137 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

37-45/137 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FÚRÓ- ÉS CSAVAROZÓGÉP-TARTOZÉKOK

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában számos fúró- és csavarozógép-tartozékokkal találkozunk. Ezek közül néhány a barkácsműhelyek legalapvetőbb tartozékának tekinthető, érdemes alaposabban megismerni őket, hogy mindig a számunkra megfelelőt használhassuk.

A fúrókiegészítők között a fúrószárakról érdemes bővebben beszélni, hiszen cseppet sem mindegy, hogy milyen anyag esetén milyen fúrószárat választunk. Sőt, a fémek fúrására alkalmas szárak között is jelentős eltérések lehetnek, hiszen a különböző fémek és ötvözetek keménysége eltérő lehet. Az „alapszintű” feladatok elvégzésére a HSS-R jelzéssel ellátott, gyorsacél fúrószár biztosíthat megfelelő megoldást. Az ilyen szárak elsősorban színesfémek, lágyabb acélok, zártszelvények, nem túl kemény műanyagok fúrására lehetnek alkalmasak. Mivel ez a típus kifejezetten kedvező áron vásárolható meg, így kisebb igénybevétel esetén gazdaságos választást jelent. Nagyobb vastagságú fémfelületek esetén a súrlódási hőtermelés csökkentésére, vagyis hűtésre lehet szükség; használjunk WD-40 sprayt, esetleg valamilyen vékonyabb olajat, de soha ne használjunk vizet e célra! A HHS-G fúrószárak ötvözött gyorsacélból készülnek, a fényes, ezüstös színükről könnyedén felismerhetjük őket. Elsősorban azokhoz az anyagokhoz ajánlhatók, amelyekhez a közönséges gyorsacél szárakat is használhatjuk, de képesek megbirkózni akár a szerszámacéllal is. A HSS-E kobalttal ötvözött gyorsacél fúrószár kifejezetten nagyszilárdságú fémek fúrására alkalmas; ideális választás inox, saválló acél, króm-vanádium acél, szerszámacél és szénacél fúrására is. Az ilyen fúrószárak kifejezetten alkalmasak nagy keménységű anyagok fúrására, de ne használjuk őket beton- és kőfúrásra!

Természetesen, nemcsak a fémfúrásra alkalmas szárakról kell beszélni. Gyakran faanyagokat kell megfelelő pontossággal fúrnunk, e célra speciális, központosított orrkiképzéssel rendelkező szárra lesz szükségünk. Az ilyen fafúrók puha- és keményfa fúrására is alkalmasak. Persze felvetődik a kérdés, hogy fafúrásra miért nem alkalmasak a hagyományos fémfúrók és más típusok… Noha a legtöbb típussal képesek vagyunk átfúrni a faanyagokat, ha szép és pontos furatot szeretnénk készíteni, abban az esetben az említett orrkiképzéssel rendelkező szárra lesz szükségünk.

Ha polcot szeretnénk felerősíteni a falra, vagy csak egy képet szeretnénk elhelyezni, abban az esetben keménylapkás fúrószárra lesz szükségünk. Az ilyen fúrószárak élére valamilyen keményfémlapkát vagy vídiát hegesztenek, így alkalmassá válnak tégla, ytong, csempe, terméskő és homokkő fúrására is. Ennél a típusnál fokozott figyelmet kell fordítanunk a fordulatszámra, ugyanis a nagy hőtermelődés miatt a keményfémlapka kötése megolvadhat, így maga a lapka egyszerűen leválik a szárról. Arra is figyelnünk kell, ha csempét szeretnénk fúrni, mindig legyen kikapcsolva a fúrógép ütvefúrás funkciója. Miután a fúrószár hegye elérte a falazatot, újra bekapcsolhatjuk az ütvefúrást, megkönnyítve ezzel a munkánkat.

Természetesen, a fúró- és csavarozógép-tartozékok mellett sok más eszközt is találunk; vésőszárak, csőfúrók, bitkészletek, fúrássegítők és egyéb tartozékok is megtalálhatók a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában.