Láncfűrész és ágvágó

Megtekintés Rács Lista

1-9/34 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/34 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LÁNCFŰRÉSZ ÉS ÁGVÁGÓ – HATÉKONYSÁG ÉS TELJESÍTMÉNY TÉLEN-NYÁRON

Egy megfelelő minőségű láncfűrész sokoldalú eszköz, remek szolgálatot tesz favágás során. Ha saját láncfűrészt szeretnénk vásárolni, számos kérdés merülhet fel, amire érdemes választ találnunk annak érdekében, hogy a számunkra leginkább megfelelőt vásárolhassuk meg. A különböző gépek paraméterei és műszaki adottságai eltérők lehetnek, ezért egyáltalán nem mindegy, mi alapján döntünk.

MILYEN LÁNCFŰRÉSZT VÁLASSZUNK?

Láncfűrész vásárlása előtt az első és talán legfontosabb kérdés az, hogy elektromos vagy benzinmotoros láncfűrészt válasszunk! Mindkét típus rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, így nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb a másiknál, inkább azt kell eldöntenünk, nekünk melyik tulajdonságok fontosabbak!

Az elektromos láncfűrészek jellemzően kisebb-nagyobb ágazásokra valók, hatékonyan vághatunk velük különböző vastagságú ágakat. Ha olcsó láncfűrész vásárlása a cél, akkor ebben a kategóriában érdemes nézelődnünk, különösen abban az esetben, ha egyszerűen használható, „problémamentes” gépet keresünk. Nem igazán kell a karbantartásukkal foglalkoznunk, csupán némi olajozásra lehet szükség, illetve tisztítanunk kell őket. Egyetlen komoly hátrány említhető velük kapcsolatban: az áramvezető kábel… A kábel nem könnyíti meg a feladatunkat, különösen abban az esetben, ha ágak között kell elvezetnünk. Ráadásul figyelnünk is kell rá, nehogy egy óvatlan pillanatban elvágjuk vagy megsértsük! Érdemes figyelemfelkeltő színű kábelt választani, amit jól láthatunk akár gyengébb fényviszonyok esetén is. Mindig fordítsunk figyelmet a biztonságra; gondoskodjunk arról, hogy a kábel ne akadhasson be semmibe, és mindig mögöttünk tarthassuk!

Az elektromos gépekhez kapcsolódóan szót érdemelnek az akkumulátoros láncfűrészek is. A legnagyobb előnyük a mobilitásban mutatkozik meg. Az ilyen fűrészeket kényelmesen használhatjuk akár az ágak között is, nem kell áramvezető kábelt húznunk magunk után. Sőt, ha fejjel lefelé tartjuk, akkor sincs semmi gond. Rendkívül csendesek, a benzinmotoros fűrészekhez képest különösen. Ha lemerül az akkumulátor, nincs más teendőnk, csupán csatlakoztatnunk kell a töltőre, és némi idő eltelte után újra használhatjuk. Természetesen meg kell említeni a hátrányukat is; kifejezetten kis teljesítménnyel rendelkeznek, illetve korlátolt az egy töltéssel elvégezhető munkamennyiség, ezért elsősorban csak kisebb munkák elvégzésére alkalmasak.

A harmadik típusba a benzinmotoros láncfűrészek tartoznak, amelyek mellett szól a nagy teljesítmény, a méret és a mobilitás. Relatív sokoldalúan használhatók, legyen szó kisebb ágak vágásáról vagy óriási fák kivágásáról. Ennek megfelelően a benzines láncfűrészek árai is nagyon változók lehetnek. A lakossági felhasználásra szánt, kisebb benzines láncfűrészek némileg drágábbak ugyan a vezetékes gépeknél, ár-érték arányuk azonban hasonló lehet.

Miután eldöntöttük, hogy milyen meghajtással rendelkezzen az új láncfűrészünk, következhet a második kérdés: milyen erős legyen, mekkora teljesítménnyel rendelkezzen… Azt már tudjuk, hogy a kertben álló almafa alsó ágának levágásához nem kell erőgépet vásárolnunk, viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a jövőben milyen feladatok várnak ránk és a fűrészünkre. Nem könnyű feladat… Ha nem tudjuk megjósolni, milyen gyakorisággal használnánk és milyen mennyiségű vágást végeznénk alkalmanként, az esetben érdemes átlagos teljesítménnyel rendelkező gépet választani. A teljesítmény kérdése elsősorban akkor bír jelentőséggel, ha rendszeresen vágunk nagy átmérővel rendelkező fákat, illetve keményfákkal is dolgozunk, mint a juhar vagy a tölgy.

A kiválasztásnál jelentőséggel bír a láncvezető mérete is. A lakossági felhasználásra szánt fűrészek láncvezetője rendszerint 30 és 60 centiméter közötti, vagyis ilyen átmérővel rendelkező fát tudunk átvágni velük. Professzionális felhasználásra ennél nagyobb kardok szükségesek, de azok a gépek természetesen egészen más teljesítménnyel rendelkeznek. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az indokolatlanul nagy teljesítmény és láncvezető nagyobb fizikai mérettel és súllyal jár együtt, ezek esetében a vibráció is nagyobb, tehát kevésbé kényelmes a használatuk, ami növeli a balesetek kockázatát.

A korszerű láncfűrészek számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek eredményesebbé, kényelmesebbé vagy biztonságosabbá teszik a használatukat. Nagyteljesítményű gépek esetén találkozhatunk az úgynevezett vibráció-csökkentő funkcióval, aminek köszönhetően a hosszasan végzett munka sem lesz különösebben fárasztó. A funkciónak köszönhetően a gép kevésbé terheli a karunkat, illetve a vállainkat. Kifejezetten hasznos az automatikus olajkenés funkció is, amelynek köszönhetően nincs szükség állandó figyelemre, nem kell a láncot ellenőrizgetni. A biztonsági funkciók között meg kell említeni a láncféket, amely hirtelen behatás vagy ütközés esetén automatikusan leállítja a láncot munkavégzés közben.

MI AZ AZ ÁGVÁGÓ FŰRÉSZ?

Mindenképpen érdemes megemlítenünk az ágvágó láncfűrészt, ami tulajdonképpen egy meghosszabbított nyéllel rendelkező, kisméretű láncfűrész. A markolata természetesen a nyél másik végén helyezkedik el, így kezeljük a fűrészt. Nagyszerűen használható magasan elhelyezkedő ágak vágása során. Hatalmas előnye, hogy nem kell létrát használnunk, és nem kell fára másznunk, így a fűrészelés biztonságosan elvégezhető. Elektromos, akkumulátoros és benzinmotoros kivitelben is találkozhatunk velük.

Láncfűrészek és ágazó fűrészek használata esetén is gondoskodnunk kell a megfelelő védőfelszerelésről; a kesztyű és lábvédő védelmet jelent a véletlen vágásokkal és a forgácsokkal szemben, a sisak a fej feletti vágások esetén bír nagy jelentőséggel, a megfelelő munkavédelmi cipő pedig védi a lábat az esetlegesen rázuhanó rönköktől.