Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Körfűrész

Megtekintés Rács Lista

1-9/20 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/20 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KÖRFŰRÉSZ, HA HATÉKONY MEGOLDÁSRA VAN SZÜKSÉG

A körfűrészek legnagyobb előnye abban mutatkozik meg, hogy segítségükkel pontos és egyenes vágásokat végezhetünk, ráadásul mindezt hatékonyan. Akár támasztás nélkül, kézi vezetéssel is pontos munkát hajthatunk végre. Faipari munkálatok elengedhetetlen kellékéről beszélünk, ami nélkül a lapszabászat, a bútorkészítés és a faipari barkácsolás egyszerűen elképzelhetetlen lenne.

A korszerű körfűrészek rengeteget fejlődtek az utóbbi évtizedekben. A korai generációs körfűrészek nem voltak terhelhetők, szakszerűtlen használat esetén könnyedén leégtek. A mai készülékek azonban sokkal jobban „állják a sarat”, nem kell attól tartanunk, hogy túlterheljük őket és leégnek, a motor bordái és hűtőrendszere nem fog károsodni… Ez részben a motortervezés fejlődésének tudható be, részben pedig annak, hogy a korszerű fűrésztárcsák hatékony vágást biztosítanak – persze csak abban az esetben, ha a megmunkálandó anyagnak megfelelőt választunk.

A körfűrészek a szerkezeti kialakításukból és műszaki jellemzőikből adódóan hosszanti-, kereszt- és ferdevágások elvégzésére is alkalmasak. Ha szemügyre vesszük a különböző faipari területeken alkalmazott fűrészgépeket, azt fogjuk látni, hogy egyenes vonal mentén más típussal is vághatunk, a körfűrészek azonban rendkívül pontos és gyors munkavégzésre alkalmasak. Még abban az esetben is relatív pontossággal vághatunk egy egyenes vonal mentén, ha a munkadarabot kézzel vezetjük.

Mindenesetre érdemes felhívni a figyelmet a vezető szükségességére, ha egyenes vágást szeretnénk végezni. Némi gyakorlattal és ügyességgel persze megpróbálkozhatunk a szabadkezes vezetéssel, de miért tennénk, ha ennél pontosabb munkát is végezhetünk? Vezető nélküli fűrészelés során a gép előtolása oldalirányú feszüléseket okoz, ami kismértékű eltávolodást idéz elő a megcélzott egyenes vonaltól számítva. Ilyenkor persze korrigálunk, gyakran teljesen észrevétlenül, az ilyen szabadkezes korrekció azonban azt eredményezi, hogy a fűrészelt munkadarab enyhén hullámos lesz. Ha szabad szemmel nem is láthatjuk ezeket az egyenetlenségeket, egy illesztésnél komoly problémákat okozhatnak. Vagyis kijelenthető, ha valóban egyenes fűrészelésre van szükség, használjunk vezetőt!

A mai modern fűrészgépek megfelelnek azoknak az elvárásoknak, amiket támasztunk feléjük. A körfűrészektől elsősorban pontos vágást, jó kezelhetőséget és biztonságos használatot várunk el. Ezek a szemszámgépek folyamatosan fejlődtek, kedvezőbb ergonómiai tulajdonságokkal látták el őket, kedvezőbb helyre került a súlypontjuk, hatékonyabb porelszívókat kaptak, illetve felfüggesztések, szögbeállítók és állítható oldalvezető sínek segítik a munkájukat. Természetesen az elektronikai képességeik is sokat javultak, ennek köszönhetően megválaszthatjuk a munkaanyagnak megfelelő fordulatszámot, illetve lassú felfutással kezdhetjük meg a fűrészelést. A gyártók egyre többféle fűrésztárcsát kínálnak, így mindig azt használhatjuk, ami a legjobb eredményt szolgáltatja számunkra.

Érdemes tudni, hogy a körfűrészek tulajdonságai kifejezetten hasonlók, vagyis ha egy körfűrészt tudunk használni, akkor nagy valószínűséggel bármelyikkel boldogulunk. Minden egyes körfűrész elsősorban egyenes vágásokra nyújt ideális megoldást, de darabolásra, sőt ferde vágásokra is alkalmas. A munkadarabok egyenes vágásáról vezető gondoskodik. Érdemes használni ezeket, különösen abban az esetben, ha kifejezetten hosszú vágásokat végzünk. A műhelyben és a munkaállomásokon nagy érték a rend és a tisztaság. A faipari gépek esetében ezért szinte elengedhetetlennek nevezhetők a különböző porelszívók.

Fontos, hogy fűrészelés előtt elvégezzük a munkadarabnak megfelelő beállításokat. A vágandó anyagnak megfelelően válasszuk meg a gép fordulatszámát, illetve ennek megfelelően válasszunk fűrésztárcsát is. Fontos tudni, hogy a fűrésztárcsák a fogazatukból adódóan más és más feladatra nyújtanak ideális megoldást!

Érdemes jobban megismerni a fűrésztárcsákat, mivel elsősorban ezek határozzák meg, hogy a vágás kellően hatékony és egyenes lesz-e. Elsősorban a vágott anyag határozza meg, milyen tárcsát kell használnunk. A nagyteljesítményű körfűrészlapok rendszerint keményfémlapka betéttel rendelkeznek; ezek kifejezetten kopásállók és még nagy terhelés esetén is képesek megbízhatóan rögzíteni az acélfogakat. A fogalak és a forgácstér kialakítása biztosítja, hogy a faforgács kihullhasson még nagysebességű fűrészelés során is. Ennek köszönhetően kisebb zajjal szembesülünk, kevesebb villamos energiát használunk fel, nem kell rezonálástól tartanunk… A keményfémlapkás tárcsák lapos-, váltó-, trapéz- és homorúfog-profillal készülnek.

Elterjedtek a króm-vanádium fűrésztárcsák is. Ezek legtöbbje kifejezetten hegyes fogakkal rendelkezik. Találhatunk közöttük finom vagy durva vágásra alkalmas tárcsákat is; a kisméretű fogakkal rendelkező króm-vanádium fűrésztárcsák finomvágást tesznek lehetővé, a nagyfogú változatok inkább durva fűrészelésre alkalmasak. A nagyfogú tárcsák inkább puhafák esetén nyújtanak jó eredményt.

Körfűrész vásárlás előtt felvetődik a kérdés, hogy az olcsó fűrészgép kínálat megfelelő minőséget biztosít-e. A neves gyártók kínálatában szereplő gépek jó választást jelenthetnek, amennyiben alkalmi használatra keresünk körfűrészt. Rendszeres használat esetén érdemes a magasabb kategória termékei közül választani.