Gyalu

Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ELEKTROMOS GYALU – KORSZERŰ MEGOLDÁS A SZÁLKAMENTES MUNKADARABOKÉRT

Az elektromos gyalu az asztalosmunkák nélkülözhetetlen eszköze. Persze megvásárolhatjuk az előre legyalult faanyagokat, de ez esetben magasabb árat kell fizetnünk, mintha magunk végeznénk ezt a munkát is. Érdemes mérlegelni, hogy megéri-e saját gyalugépet vásárolnunk; ha nagy ritkán vennénk elő egy-egy deszka miatt, az esetben aligha érdemes befektetnünk egy ilyen gépbe, de ha rendszeresen végzünk faipari munkákat, akkor egészen biztosan megtérülő befektetés lesz. Sőt, kifejezetten gyorsan megtérülő… Elég csak összehasonlítanunk a „nyers” alapanyagok és a gyalult deszkák közötti árkülönbségeket, és látni fogjuk, mennyit nyerhetünk egy ilyen géppel.

Egy korszerű, elektromos gyalugép segítségével könnyedén legyalulhatjuk a szálkásra fűrészelt lécek és deszkák felületét. Sőt, abban az esetben is segítségünkre van a gyalugép, ha kisebb korrekcióra van szükség; ahol a fűrész túl sok, a csiszoló túl kevés, ott rendszerint a gyalu oldja meg a problémát.

Minden egyes gyalugép viszonylag nagy tömeggel rendelkezik, ennek ellenére kifejezetten egyszerű szerkekezetek. A legfőbb minőségi elvárás velük szemben a terhelhetőségük. Minden egyes gyalugéptől azt várjuk el, hogy hatékony munkavégzést tegyenek lehetővé, mindeközben ellenálljanak a nagyfokú igénybevételnek. A gyalu vásárlás során tehát az elsődleges szempont, hogy megfelelő minőségű gépet válasszunk!

A minőség kapcsán felvetődik a kérdés, hogy egy olcsó elektromos gyalugép jó szolgálatot tehet-e, érdemes-e ilyet választani. Ha megtekintjük a kínálatot, illetve az árakat összehasonlítjuk különböző faipari gépek árszabásával, azt fogjuk látni, hogy a gyalugépekért bizony a zsebünkbe kell nyúlni. A komoly igénybevétel miatt a neves gyártók törekednek a magas minőség előállítására, ezért esetükben relatív drága gépekkel találkozunk. A BAUHAUS kínálatában csakis elismert gyártóktól származó, minőségi gyalugépeket találhatunk. Érdemes megjegyezni, hogy a márkajelzés nélküli, távol-keleti üzemekből származó, elektromos gyalugépek rendszerint a legalapvetőbb minőségi elvárásoknak sem felelnek meg, ezért kerüljük el az ilyen gépeket, válasszuk helyettük inkább az ismert gyártók gyalugépeit!

Ha gyalugépet szeretnénk választani, vegyük szemügyre a gépek motorteljesítményét! Ez tulajdonképpen a munkateljesítményére és a terhelhetőségére is következtetni enged. Egy átlagos teljesítménnyel rendelkező gyalugép a legtöbb esetben tökéletesen elegendő, nagyteljesítményűre csak rendszeres használat esetén van szükség, különösen abban az esetben, ha rendszeresen dolgozunk keményfával.

Gyaluk esetén érdemes szemügyre venni az úgynevezett fogásmélységet is. Ez határozza meg, milyen vastagságú anyagot tudunk legyalulni egyetlen fogással. Ez természetesen minden gyalugép esetén állítható, a maximális értéke viszont meghatározhatja, milyen hasznát vesszük a gépnek. Emellett a gyalu hatékonyságát befolyásolja a késszélesség is. Ahogyan a nevéből is kiderül, ez határozza meg: egyetlen fogással milyen szélességet vagyunk képesek legyalulni. Érdemes számba venni az igényeinket, hiszen csak az alapján dönthetjük el, mekkora gyalulási szélességre lehet szükségünk!

Ahogyan már említettük, minden egyes elektromos gyalugép relatív nagy súllyal rendelkezik. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a nagyméretű csúszótalp és a késdob önmagában is relatív nagy súlyt képvisel. A nagy súly használat során inkább előnyt jelent, mint hátrány, de mindenesetre érdemes arra figyelni, hogy a kiszelelt gép jó ergonómiai tulajdonságokkal, illetve megfelelő gumírozott fogantyúkkal rendelkezzen. Sok barkácsolóban megfogalmazódik a kérdés, hogy szüksége van-e egyáltalán elektromos gyalugépre, vagy pedig érje be egy egyszerű kézigyaluval. A professzionális barkácsgépeket, az egyengető és vastagsági gyalukat elsősorban a szakemberek és az iparosok tudják hasznosítani, de ma már megfizethető kategóriát jelentenek a hobbibarkácsolók számára is.

A gyártók nagyon nagy figyelmet fordítanak a balesetmegelőzésre, ezért számos olyan funkcióval látják el a gépeiket, amelyek megóvnak bennünket a figyelmetlenségből adódó balesetektől. Ez nagyon fontos a faipari gépek esetében, amelyek máskülönben igencsak komoly sérüléseket okozhatnának. Az elektromos gyalugépek esetében egy reteszoldó gomb jelenti a legfőbb védelmet, amely benyomása nélkül nincs lehetőség a gép üzemeltetésére, illetve nem lehetséges a bekapcsolt állapot rögzítése sem. Ezek a funkciók teszik lehetővé számunkra, hogy biztonságban dolgozhassunk a műhelyünkben.