Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Gérvágófűrész

Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GÉRVÁGÓFŰRÉSZ – A PRECÍZ VÁGÁSOK MESTERE

A gérvágófűrész kiváló eszköznek bizonyul, ha pontos, precíz vágásokra van szükség. A neves gyártók termékei kiváló paraméterekkel rendelkeznek, ennek ellenére komoly feladat megtalálni a számunkra leginkább megfelelő fűrészt. Ha jól szeretnénk dönteni és a legmagasabb ár-érték aránnyal rendelkező gérvágót szeretnénk megvásárolni, alaposabban is meg kell ismernünk ezeket a szerszámgépeket. Érdemes azt is tudni, hogy a mai korszerű gérvágófűrészek számos extrával rendelkeznek, mint a porelszívó vagy a lézeres vezető. Ezek használata könnyebbé és pontosabbá teheti a munkavégzést, érdemes tehát szem előtt tartani, hogy a kiszemelt gép milyen tartozékokkal rendelkezik, benne foglaltatik-e az árban, esetleg külső készülékkel kell megoldanunk egy-egy feladatot.

A gérvágófűrész erőssége a pontosság; rendkívül precízen vághatunk vele szögben és ferdeszögben. Könnyedén elhelyezhetjük a munkafelületen, akár egy asztalon is, de természetesen egy erre a célra kialakított állvány biztosítja a legjobb rögzítést. Fűrészelhetünk vele fát és más anyagot, készíthetünk keskenyebb vagy szélesebb munkadarabokat… Sokoldalú eszközről van szó, ami a legkülönfélébb fűrészelési feladatok során nyújt kiváló teljesítményt. Gyakran hallható az a tévhit, miszerint a gérvágófűrész kizárólag fa munkadarabok vágására alkalmas. Ez természetesen tévedés, csupán a megfelelő fűrészlapot kell alkalmaznunk, így akár műanyagok vagy fémek vágását is végezhetjük vele.

A pontosság mellett a gérvágófűrész másik erőssége a dönthető kialakításukban rejlik. Alapvetően kétféle géppel találkozunk; egyoldali, illetve kétoldali döntést lehetővé tevő fűrésszel. Érdemes olyat választanunk, amelyik esetében a beállított dőlésszög ismétlődő vágásokat tesz lehetővé. Szerencsére az ismert gyártók kínálatában szereplő gérvágófűrészek rendszerint kényelmesen beállíthatók, így hatékony ismétlődő munkavégzést tesznek lehetővé. Emellett a gyártók nagy figyelmet fordítanak a biztonság kérdésére is; a gépek olyan fűrészlapvédővel vannak ellátva, amelyek maximális biztonságot szavatolnak a használat során, mégis rálátást biztosítanak a munkafelületre.

Ha megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy saját gérvágófűrészre van szükségünk, felvetődik a kérdés, milyen gérvágót vegyünk, mire kell figyelni a kiválasztás során… Kezdjük magával a gérrel, ami sokszor ismeretlen fogalomként jelenik meg a barkácsolók körében is. A gér a ferdeszögre utal, ami azt jelenti, hogy a gérvágófűrész kifejezetten ferdeszögű vágásra lett megalkotva. A fejlettebb gépek kényelmes szögbeállítást tesznek lehetővé és mindkét oldalra dönthetők. Egyébként ma már a legtöbb ilyen gép kétoldali döntést tesz lehetővé, inkább az alsóbb árkategóriákban és a barkácskategóriákban találkozunk csupán egyoldalra dönthető kivitellel. Ez a kijelentés inkább általánosságként, mintsem törvényszerűség kezelendő. Mindenesetre érdemes szem előtt tartani, ha rendszeres használatra keresünk gérvágófűrészt, az esetben válasszunk inkább a mindkét oldalra dönthető gépek közül, amelyek gyorsabb és kényelmesebb munkavégzést tesznek lehetővé!

Ha gérvágófűrész vásárlást tervezünk, fontos tisztában lennünk a csúszósín funkcióival is. Ez határozza meg a gép vágási kapacitását, pontosabban fogalmazva a vágható munkadarabok méretét. Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem fogunk széles darabokat fűrészelni, akkor tulajdonképpen nincs is szükségünk csúszósínre, beérhetjük egy olyan géppel, ami fix fejjel rendelkezik. A sínnel nem rendelkező gérvágókat gyakran darabolófűrésznek is nevezik, ezek alternatívája lehet egy fejlett szalagfűrész is. E tekintetben viszont érdemes előrelátónak lenni, mert aligha tudhatjuk előre, milyen darabokat fogunk fűrészelni öt év múlva, minőségi gérvágót pedig nem rövid időre veszünk…

A kiválasztásnál figyelmet kell fordítanunk a gérvágófűrész talán legfontosabb elemére, a vágóegységre is. Kétoldalra dönthető fűrészek esetén a fát nem kell forgatni, ha más szögben kívánunk vágni. Ennek köszönhetően komplex szögletes vágásokat végezhetünk, ami nagy segítséget jelent számos feladat esetén, például a bútorgyártásban.

A hatékony, pontos és kényelmes munkavégzés érdekében néhány kiegészítőre is szükségünk lehet. Ezek között mindenképpen érdemes megemlíteni az állványt, amely elsősorban akkor tekinthető nélkülözhetetlennek, ha a gérvágófűrészt szállítanánk, különböző helyeken szeretnénk felállítani és használni. Sokféle állvánnyal találkozunk, ezek között létezik összecsukható kivitel is, ami kifejezetten szállítás céljára készült. Egyes állványok lehetővé teszik, hogy ülőpozícióban is használjuk őket. Egy megfelelő állvány használata nagyobb stabilitást és megfelelő magasságot biztosít a gépnek. Érdemes használni őket, hiszen a használatukkal kényelmesebben és pontosabban dolgozhatunk.

A kiegészítők között érdemes szót ejteni a porelszívókról is. A használatukkal megóvhatjuk magunkat a szálló por kellemetlenségeitől, illetve tisztább munkakörnyezet biztosíthatunk. Zárt térben érdemes olyan elszívót használni, ami közvetlenül a gérvágófűrészhez csatlakozik, ez hatékonyabb elszívást képes biztosítani.

Ha gérvágófűrész vásárlás előtt állunk, felvetődik az ár kérdése is, vajon egy olcsó gérvágófűrész megfelelő lehet-e. Az igényeink határozzák meg, milyen árkategóriából érdemes választani. A neves gyártók olcsó gérvágófűrészei elsősorban akkor jelentenek ideális megoldást, ha csak alkalmanként használnánk a gépet. Rendszeres használat mellett érdemes fejlettebb munkagépet választani.