Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Spotlámpa

Megtekintés Rács Lista

1-9/87 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/87 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SPOTLÁMPA, HA IRÁNYÍTOTT FÉNYRE VAN SZÜKSÉG

A spotlámpa korunk egyik igen kedvelt világítástechnikai megoldása; különlegessége abban mutatkozik meg, hogy kifejezetten irányított fényeket hozhatunk létre a segítségével. Többfunkciós megoldásról beszélhetünk, hiszen a spotlámpa tökéletesen alkalmas lehet elsődleges fényforrásként történő alkalmazásra, illetve hangulatvilágításra is.

Ha a spotlámpa kifejezést halljuk, gyakran az álmennyezetbe vagy a falba süllyesztett változatai jutnak eszünkbe, ugyanakkor fontos megemlíteni a különböző karos megoldásokat is. Ezek képesek biztosítani a spotlámpák legfőbb előnyét: a fény irányának megválasztását. Nagyszerű szolgálatot tehetnek a különböző helyiségekben, legyen szó egy nappali szobáról, hálószobáról, gyerekszobáról vagy akár egy előtérről.

Nagyszerű tulajdonságaiknak köszönhetően a spotlámpák ideális választást jelenthetnek, néhány dolgot azonban érdemes tudnunk velük kapcsolatban, mielőtt kiválasztjuk a számunkra leginkább tetsző terméket. Vásárlás előtt általában három fő szempontot kell mérlegelnünk; a dizájn kérdését, a rendelkezésre álló spotok számát és az alkalmazott fényforrások tulajdonságait.

Elsőként foglalkozzunk a dizájn kérdésével… Ha szemügyre vesszük a spotlámpák kínálatát, azt fogjuk tapasztalni, hogy a termékek kevés kivétellel modern vonalvezetéssel, letisztult formatervezéssel készülnek. Ez nem véletlen, hiszen maguk a fényforrások is korszerű hatást keltenek, ebből adódóan ezek a lámpák elsősorban a korszerű, letisztult lakberendezéssel rendelkező otthonokban mutatnak igazán jól. Persze léteznek olyan spotlámpák, amelyek anyaghasználatukból és színükből adódóan inkább semlegesnek tekinthetők, és sokféle berendezés mellett tökéletes összhangot képesek teremteni. Az ezüstszürke mellett fekete, fehér és bronzszínű megoldásokkal is találkozhatunk. Sőt, egy-egy termék esetén a túldíszítettség is tetten érhető. Hogy melyik jelenti a legszerencsésebb választást számunkra? Válasszuk az igényeinknek és az ízlésünknek megfelelőt!

Természetesen gyakorlati szempontokat is figyelembe kell venni. Tartsuk szem előtt, hogy a spot fényforrások valóban irányított világítást biztosítanak, a helyiség egyéb területein félhomályt teremthetünk a segítségükkel. Ha egyetlen spotlámpával szeretnénk megvilágítani a helyiséget, abban az esetben olyan lámpára lesz szükségünk, ami négy fényforrást tartalmaz. Ezek külön-külön is irányíthatók, így nem okozhat gondot a számunkra kedvező fényviszonyok megteremtése. Sok esetben azonban nincs szükség a helyiség egészének megvilágítására, hiszen éppen azért választjuk ezeket a lámpákat, mert irányított fénynyalábot szeretnénk létrehozni. Ilyen esetben akár az egy, két vagy három fényforrással ellátott lámpák is tökéletes választást jelenthetnek.

Nem túlzás azt állítani azonban, hogy a fényforrás kiválasztása legalább akkora jelentőséggel bír, mint magának a lámpának a kiválasztása. Több szempontot kell figyelembe vennünk, hiszen az energiatakarékosság mellett a fényerősségre és a színhőmérsékletre is figyelmet kell fordítanunk. Egyáltalán nem mindegy tehát, milyen fényforrást használunk. A vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a spotlámpa tartalmaz-e fényforrásokat, és ha igen, milyet.

használt fényforrás fogja meghatározni, hogy a spotlámpa milyen energiahatékonysággal működtethető. Szerencsére mára rengeteget javult a helyzet, hiszen az energiatakarékos megoldások kiszorították az elavult energiazabáló izzókat. Az energiatakarékos fényforrások között a kompakt fénycsöveket és a LED-fényforrásokat szoktuk említeni, azonban méretükből adódóan a kompakt fénycsövek nem férnek el a testben. Így marad a kiváló tulajdonságokkal rendelkező LED-fényforrás. Rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, így a spot fényforrások cseréjétől sem kell félnünk. Szerencsére ma már a LED-fényforrások között is megtalálhatjuk azt a színhőmérsékletet, ami a legkellemesebb számunkra. A kellemes sárgás fények melegséget árasztanak, ennek köszönhetően tökéletes választást jelentenek térmegvilágítás esetén. A hidegebb hatást keltő, kékes fények inkább felületmegvilágítás esetén nyújtanak ideális választást.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk a számunkra tökéletes spotlámpákat. Válasszuk ki az ízlésünknek és az igényeinknek megfelelő darabokat, és tegyük otthonosabbá a lakásunkat!