Függeszték és csillár

Megtekintés Rács Lista

1-9/114 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/114 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A FÜGGESZTÉK ÉS A CSILLÁR MA IS NÉPSZERŰ VÁLASZTÁS

A függeszték és a csillár ma is népszerű lámpatípus. Előszeretettel alkalmazzuk őket a különböző helyiségeinkben, legyen szó a nappaliról, az étkezőről vagy akár a hálószobáról. Ma is elsődleges fényforrásként tekintünk rá, hiszen, a központi elhelyezkedéséből adódóan, tökéletesen alkalmas erre a szerepre.

A függeszték és a csillár tulajdonképpen tökéletes választást jelenthet minden olyan helyiség esetén, ahol a lelógó részek nem akadályoznak a szabad mozgásban. Ha ilyen lámpatípust szeretnénk választani, az esztétikai szempontok mellett természetesen a praktikumot is szem előtt kell tartanunk. Figyelmet kell fordítanunk a lakás belmagasságára, a lakberendezés stílusára és több más szempontra is annak érdekében, hogy a számunkra tökéletes terméket vásárolhassuk meg.

A függeszték és a csillár kiválasztásának első és legfontosabb kérdése a helyiség funkciójához köthető. Gondoljuk át, milyen tevékenységet folytatunk az adott helyiségben, valamilyen módon gátolhat-e bennünket a szabad mozgásban a függeszték vagy a csillár. Alacsony belmagasság esetén érdemes alaposan mérlegelni, hogy a kiszemelt termék milyen mértékű süllyedéssel rendelkezik, behatol-e a mozgásterünkbe.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a különböző helyiségek más és más típusú megvilágítást igényelnek, ráadásul a praktikum is különböző megoldásokat követel. Az előszobákban is szívesen használunk csillárt és függesztéket; habár ezekben a helyiségekben gyakran a falikarok és a különböző mennyezeti lámpák jutnak szerephez, egy jól megválasztott csillár rengeteget adhat a helyiség hangulatához. Érdemes előnyben részesíteni a melegfényű fényforrásokat, amelyek kellemes hangulatot árasztanak. Kiegészítő lámpatestekkel az előszoba teljes körű megvilágítása sem okozhat gondot. Az étkezők esetében mindenképpen érdemes előnyben részesíteni azokat a függesztékeket és csillárokat, amelyek kisebb eresztékkel rendelkeznek. Az ebédlőasztal felett zavaró lehet egy belógó lámpatest, ezt inkább kerüljük el. Tartsuk szem előtt, hogy a konyhával azonos térben elhelyezett étkezők esetén egyetlen fényforrás mindenképpen kevés lesz, ezért kiegészítő konyhai fényekre lesz szükségünk; használjunk hidegfényű megoldásokat a pultmegvilágításhoz, illetve a konyha térmegvilágításáról is gondoskodjunk megfelelő lámpatestek segítségével.

A nappaliszobák esetében a függeszték és a csillár rendszerint az elsődleges fényforrás szerepét tölti be. Mivel a helyiségben rendszerint állólámpákat, asztali- és falilámpákat is alkalmazunk, ezért a csillár kiválasztásánál az esztétikai szempontok kerülhetnek előtérbe. A hálószobákban a csillárokat rendszerint gyengébb fényerejű fényforrásokkal vagy fénycsövekkel látjuk el; így az éjszaka folyamán egy villanykapcsolás esetén sem fogjuk felébreszteni a mellettünk alvót.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a függeszték és a csillár univerzális megoldást biztosít, hiszen a fényforrásokat mi választhatjuk meg, így az igényeinknek megfelelő fényárba boríthatjuk a szobát. A különböző helyiségekben különböző fényerősségre és színhőmérsékletre lehet szükség, ezért a fényforrások kiválasztására is érdemes külön figyelmet fordítani.

Habár ma is elsődleges fényforrásként tekintünk a csillárokra, ma már a tér megvilágítása nem az egyetlen szerepük. Gyakran használunk kiegészítő fényforrásokat, amelyek segítséget jelentenek a tökéletes látási viszonyok megteremtésében; ennek köszönhetően a függesztékek és a csillárok gyakran a hangulatvilágítás és a lakberendezés eszközeivé válnak. Semmi sem indokolja azonban, hogy mindkét szerepüket tökéletesen ellássák; ha kellő körültekintéssel választunk, megtalálhatjuk azokat a megoldásokat, amelyek elsődleges fényforrásként, hangulatvilágításként és dekorációs elemként is megállják a helyüket.

A függeszték, illetve a fényforrások kiválasztása során vegyük figyelembe, hogy a sötét falak és sötét tónusú bútorok esetén akár jelentősen nagyobb fényerőre lehet szükségünk, mivel ezek jelentős mértékben elnyelik a fényt. Világosabb lakberendezés esetén viszont a kisebb fényerővel rendelkező lámpák is kellő világosságot biztosíthatnak. A munkafelületek és dolgozószobák megvilágítására érdemes hidegfényű lámpákat választani, amelyek képesek éberen tartani bennünket és képesek biztosítani számunkra a tökéletes látási viszonyokat. A kellemesebb, melegebb hatású, sárgás fények felkészítenek bennünket a pihenésre, hozzájárulnak a közérzetünk javításához. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a függesztékeket és csillárokat, amelyek tökéletesen megfelelnek az igényeinknek és ízlésünknek!