Szeméttárolás

Megtekintés Rács Lista

1-9/79 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/79 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZEMÉTTÁROLÁS, A RENDEZETT ÉS TISZTA OTTHON EGYIK ALAPFELTÉTELE

A szeméttárolás egy fontos és minden háztartásban megoldásra váró feladat. Milyen is a jó szemetes? Tekintsük át, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a szemét gyűjtésére és tárolására! Szelektíven vagy mégsem? Vagy csak egyszerűen mindent egy helyre, a kukába?

A vásárlók rendelkezésére álló szeméttárolók kínálata rendkívül gazdag. Válogathatunk pedálos szemetesek, billenőfedeles szemetesek, kültéri szemetesek és papírkosarak közül.

Hogy pedálos vagy billenőfedeles szemetest választunk, csupán egyéni igény, esetleg megszokás kérdése, hogy milyet akarunk kényelmesen használni. Ha az előző konyhai vagy fürdőszobai szeméttárolónk pedálos volt, minden bizonnyal érdemes ilyen mellett dönteni, mert a billenőfedeleset megszokásból pedálosként akarjuk majd használni, és ugyanez a dolog érvényes fordítva is.

A szenzoros szeméttárolók a ma létező legmodernebb termékek a szeméttárolók kategóriájában. A kuka teteje érzékeli, hogy közeledünk, illetve közeledik hozzá a kezünk, amelyben a szemét van, és magától, érintés nélkül felnyílik.

A kültéri szemetesek vagy kukák alkalmasak kommunális és ipari hulladék gyűjtéséhez. Görgőkkel látják el őket, így akkor is viszonylag könnyen mozgathatók, amikor telve vannak hulladékkal. Könnyen tisztíthatók, és fedéllel csukhatók.

Vásárolhatunk szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas szeméttárolókat is. Ezek lehetnek szemetes állványok is, melyek stabil szerkezetük révén akár mozgathatók is, és nagy mennyiségű szemét tárolására alkalmasak. Használaton kívül összecsukhatók.

Praktikusak a szekrénybe beépíthető szeméttárolók is. Ezek az ajtóra rögzítettek, a szemetes teteje ajtónyitásra automatikusan felemelkedik. Egyszerűen és gyorsan tisztíthatók.

Anyag tekintetében is többféle létezik. Vannak műanyagból, fémből vagy krómból készült darabok is. A pedálos fém szeméttárolók gumitömítéssel vannak ellátva, ez lehetővé teszi a hangmentes használatot és a kellemetlen szagok szivárgását a zárt tároló belsejéből, így nem kell attól tartanunk, hogy a néhány napos szemét szaga terjeng majd a lakásban. Szemetes zacskó nélkül, de szemetes zacskóval is használhatók a szeméttárolók, a zacskó rögzítésének megoldására általában odafigyelnek a tervezők és kivitelezők.

A henger és kocka, vagy téglatest alakú modellek a leggyakoribbak. A henger talán hagyományosabb, szokványosnak nevezhető, a négyzet alapú szemetesek előnye, hogy könnyebben a sarokba illeszthetők.

Át kell gondolni a szeméttároló beszerzése előtt, hogy a lakáson belül hol szeretnénk tárolni a szemetet. Általában a háztartásokban a konyhában van a legbővebb termés szemétből, így itt mindenképpen ki kell alakítani egy szeméttárolót, vagy ha ott nincs hely, akkor a konyha közelében. A fürdőszoba is hasonló hely, szemetesre itt is biztosan szükségünk lesz, de itt a konyhai szeméttárolónál kisebbel is beérhetjük.

A lakásban javasolt minél több szeméttárolót elhelyezni, ugyanis mi, emberek, hajlamosak vagyunk arra, hogy amennyiben nincs kuka a közelben, letesszük egy illegális helyre a hulladékot, és így fennáll annak a veszélye, hogy a szemét ott marad az íróasztalon, a kanapén, vagy éppen az előszobai szekrényen.

Ahhoz, hogy a lehető legideálisabb szeméttárolási rendszert megteremtsük otthonunkban, ismerni kell egyrészt a szemétszállítási cég elvárásait, és természetesen a saját szemetelési szokásainkat, háztartásunkat, hogy jellemzően milyen típusú hulladékból mennyit termelünk, milyen gyakran kell elszállítani, kivinni a lakásból.

A szeméttárolók ürítésére ki lehet dolgozni egy tervet, esetleg beosztást készíteni a családtagok között. Ha következetesen egy bizonyos időn keresztül sikerül tartani a tervet, akkor a kukák ürítése rutinná válik, mindennapi tevékenységünk részévé válik. Ez a folyamat elengedhetetlen egy rendezett otthon megteremtése érdekében.

A termékleírást szeméttárolók vásárlásakor alaposan vegyük szemügyre, itt tudjuk elolvasni a tároló méreteit, szélességét, magasságát, űrtartalmát, továbbá anyagát és színét. Megtudhatjuk súlyát is, ami szintén lényeges, amikor ürítésére kerül sor.

Szót kell ejteni a szemeteszsákokról is. Ezek a termékek használhatók önmagukban vagy a kuka belsejébe helyezve. Javasolt lebomló, természetbarát változatot vásárolni. Ez kiváltképp fontos lehulló levelek tárolására, gyűjtésére használatos zsákok esetében. A lehulló levél, komposztálás után, visszakerül a természetbe.

Válogassunk hát bátran, kedvünkre, keressük a legmegfelelőbb szeméttárolót! Igaz ugyan, hogy nem egy életre szóló, hanem gyakran lecserélhető tárgyakról van szó, mégsem mindegy, milyen szemetesek vannak otthonunkban!