Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Munkaállvány

Megtekintés Rács Lista

1-9/34 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/34 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MUNKAÁLLVÁNY AZ EREDMÉNYES MUNKAVÉGZÉS ÉRDEKÉBEN

A munkaállvány az építkezések elhagyhatatlan munkaeszköze, amely lehetővé teszi akár nagy szintkülönbségek áthidalását is. Ritkábban esik szó arról, hogy a „házkörüli” munkák elvégzése érdekében gyakran van szükségünk úgynevezett létraállványokra, amelyek nagyszerű szolgálatot tesznek a mennyezeti festések, az ereszcsatorna felújítása során, de, természetesen, kisebb házak építésénél is jól használhatók. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában elsősorban létraállványokat, guruló állványokat, illetve kisebb, multifunkciós állványokat találunk.

Persze felvetődik a kérdés, hogy milyen munkaállványt vásároljunk, melyik típus jelenti a legszerencsésebb választást számunkra, illetve milyen tulajdonságokat érdemes figyelembe venni. Mindenképpen fordítsunk figyelmet a munkaállvány teherbírására, azt soha ne lépjük túl! Természetesen a munkamagasság is fontos, hiszen ez határozza meg, mekkora magasságban dolgozhatunk az állványnak köszönhetően. Ritkábban említjük a munkaállvány szélességét, de az is igencsak fontos lehet a kényelmes munkavégzés biztosítása érdekében. A korszerű munkaállványok, rendszerint, szerszám nélkül egyszerűen felépíthetők, így gyors munkát végezhetünk. Az ilyen szerkezetek, rendszerint, alumíniumból készülnek, így könnyűek, a mozgatásuk sem okozhat különösebb nehézséget.

ELŐKÉSZÜLETEK A MUNKÁHOZ

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a biztonságos állványhasználat érdekében előkészítő munkálatokra van szükség. Mivel a munkaállványokat gyakran szétszereljük, illetve újra felállítjuk, ezért használat során sérülhetnek. Emiatt már az összeszerelést megelőzően meg kell vizsgálnunk, hogy minden elem sérülésmentes-e, illetve rendelkezésre áll-e minden szükséges elem és tartozék. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy az elemek között megtalálható a védőkorlát. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy sérült, törött vagy deformált elemet nem építünk be. Amennyiben valamely elem sérült, gondoskodnunk kell a javításáról vagy a cseréjéről.

Arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy milyen területen állítjuk fel a munkaállványt. A legjobb minőségű, újszerű állvány sem használható biztonságosak, ha egy homokbuckára építjük! Amennyiben az elhelyezésre szánt területe nem szilárd, esetleg felázott, abban az esetben a legtöbb állvány nem használható biztonságosan.

Gondoskodnunk kell megfelelő védőfelszerelésekről is. A védősisak használata, természetesen, kötelező minden építési területen, de emellett csúszásbiztos bakancs és átszúrás elleni védelemmel rendelkező ruházat is jó szolgálatot tehet – a munkavégzéstől függően. Magasban végzett munka esetén mindenképpen fordítsunk védelmet a magasból való leesés elleni védekezésre! Mindezek mellett arról is gondoskodnunk kell, hogy az állványról esetleges lezuhanó szerszámok és munkadarabok ne veszélyeztessék az óvatlan nézelődőket, ezért helyezzünk ki figyelmeztető-táblákat, illetve kerítsük el a munkaterületet szalaggal! Egyes változatok merevítő rudakkal is rendelkeznek, így ezek még stabilabban rögzíthetők; imbolygás nélkül dolgozhatunk.

AMIT A FELÁLLÍTÁSSAL KAPCSOLATBAN TUDNI KELL

A megfelelő stabilitás biztosítása csakis megfelelő állékonyságú talaj esetén lehetséges. Ez a legfontosabb szempont, amit a munkaállvány biztonságos használatával kapcsolatban tudnunk kell. Amennyiben a talaj állékonysága nem megfelelő, vagyis a talaj nem kellően szilárd és egyenletes, abban az esetben alépítményre vagy súlyelosztó alátétekre lehet szükség. Amennyiben a talaj nem sík, hanem lejtős, esetleg dimbes-dombos, abban az esetben kiegyenlítő keretet kell alkalmaznunk. Amennyiben a felállított munkaállvány a faltól 30 centiméternél nagyobb távolságra helyezkedik el, abban az esetben a fal felőli oldalon is szükséges védőkorlátot alkalmazni.

Érdemes alaposabban megismerni a munkaállványokat, amelyek használatával kényelmes és biztonságos munkát végezhetünk akár nagy magasságokban is. Nem szabad megfeledkezni azonban, hogy „otthoni” felhasználás esetén is kiemelt figyelmet kell fordítanunk a munkavédelemre és a biztonságos használatra. Ezek betartása esetén a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megvásárolható munkaállványok teljesen biztonságosak.