Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Véső

Megtekintés Rács Lista

1-9/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VÉSŐ

A véső rendszerint vasból vagy acélból készülő vágószerszám, amelyet lehet csupán puszta kézzel is, vagy akár más eszközzel, például kalapáccsal együtt használni fa, kő vagy érc megmunkálására vagy faragására. A véső két részből tevődik össze, egy nyélből és egy pengéből.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában számos elismert szerszámgyártó vésői megtalálhatók. Különféle vésők között válogathatunk annak függvényében, hogy mindenféle vésési munkálathoz meg tudjuk találni a leginkább megfelelő szerszámot.

Az általános vésők mellett vásárolhatunk faragóvésőket, ferde- és homorú-, valamint hegyes élű vésőket, emellett kaparásra, kicsavarásra szolgáló vésőket, de beszerezhetünk lapos, nyolclapú, V-alakú, kereszt alakú vésőt is. Mint látható, a gazdag termékpalettából kedvünkre válogathatunk.

A faragóvésőt a szobrászatban használják elsősorban. Fa faragására alkalmas, emellett hobbi fafaragók is szívesen dolgoznak vele. Ezt a vésőt mindig csak tolni kell a puha fába, éleit úgy alakították ki a tervezők és a gyártók, hogy csupán a kézben lévő erő is elegendő a faragáshoz. Rendkívül éles éleinek köszönhetően egyszerre kis darabokat nagy biztonsággal tudunk kivésni a fából. A fa faragására kialakított vésők élei általában egyenes vagy homorú kialakításúak, mind a homorú, mind az egyenes él nélkülözhetetlen a szobrászati tevékenység során. Itt mondjuk el, hogy a fafaragáshoz nem egyiket, vagy a másikat, hanem mindkettőt javasolt beszerezni.

Vannak úgynevezett asztalosvésők is, amelyek, hasonlóan a szobrászatban használt vésőkhöz, fa megmunkálására alkalmasak. Ezek lehetnek egészen keskeny éllel ellátott modellek is, de akár 3 centiméter szélességű éllel is rendelkezhetnek. Ebből is kiderül, hogy bármilyen munkára rendelkezésünkre áll megfelelő véső, nincs más dolgunk, mint kiválasztani a nekünk megfelelő eszközt.

A homorú alakok kifaragása gyakorlatilag csak a homorú élű vésőkkel lehetséges. A homorúvésők általában széles éllel rendelkeznek. Vannak lyukak kialakítására alkalmas vésők is, ezek felhasználása is igen széleskörű, rendszerint a pengéjük trapéz alakú keresztmetszettel van ellátva. A jobb minőségű, igényesebb lyukvésők nyelét acélgyűrű erősíti.

Ezeket az eszközöket használva szükség van egy fakalapácsra is, ugyanis a vésőt fakalapáccsal ütögetve tudunk vele vésni. Ebben a munkafolyamatban a szár igen nagy terhelésnek van kitéve, ezért fontos, hogy lyukvéső vásárlása esetén is a minőségi termékeket részesítsük előnyben, ellenkező esetben a nyél használhatatlanná válik, elreped, megtörik.

Vannak úgynevezett pántvésők is, ezeket a szerszámokat is a fa megmunkálásánál használják. Az éle különböző kialakítású lehet, a faesztergályos vésők között megemlíthetjük a nagyolókat, simítókat és űrvésőket is. Mindezeket az eszközöket egyrészt ívelt, másrészt pedig ferde felületek kialakítására használják, sőt ezekkel lehet edényeket, tálakat vagy akár dobozokat kialakítani.

A csaplyukvéső erős felépítésű véső, így kibírja az ütéseket, amelyeket kalapáccsal mérnek rá. Ez a véső egyébként csaplyukak kivájására alkalmas.

A leggyakrabban használt vésők egyike a laposvéső. Ezeket rendszerint tisztításra használják, de az erősebb felépítésűek alkalmasak lyukvésésre is. Illesztési munkálatokra használják a mintakészítő vésőket, mint ahogy a sarkaltvésőket is. A kanálvéső vájáskor, üregek készítésekor tesz jó szolgálatot.

Króm-vanádiumból készül a villanyszerelő véső, aminek festett felülete igényessé és könnyen használhatóvá teszi. Rendkívül könnyű, és használata egyszerű. Falakon történő vájatok és rések készítéséhez ideális segédeszköz. Strapabíró, tartós és erős.

Vannak úgynevezett kétélű vésők is, amelyek kétkomponensűek, ezeket megerősített műanyag nyéllel látják el. Nagyon finom és precíz eszköz, különböző faanyagok véséséhez, metszéséhez, vágásához, kaparásához ajánlott.

A vésők használatához kiváló minőségű kézvédőket is be tudunk szerezni a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatából. Ezek gumiból készített eszközök, védőrétege teljes biztonságot szavatol használójának. Ergonomikus kialakítása révén jól tapad, nem csúszik el.

Akár univerzális eszközökről, akár speciális vésőkről van szó, a termékleírást mindig érdemes alaposan végigolvasni, ugyanis itt tüntetik fel a gyártók, hogy mi mindent kell tudni az adott termékről. Minden esetben pontos leírást kapunk a vésők jellemzőiről, vagyis a gyártók nem árulnak zsákbamacskát. A termékleírásban általánosságban is tájékozódhatunk például a szerszámok nyelének, markolatának kialakításáról, vagy az élek anyagáról.

Válasszunk minőségi vésők közül, mert a gyenge, megbízhatatlan minőségű termék darabjai könnyen eltörhetnek, tönkremehetnek, így bosszúságot okozhatnak használóinak!