Metszőolló, sövény- és ágvágó

Megtekintés Rács Lista

1-9/75 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/75 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

METSZŐOLLÓ, SÖVÉNY- ÉS ÁGVÁGÓ

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában széles választékban tudunk vásárolni kiváló metszőollókat, sövény- és ágvágókat.

Sok háztartásban a metszőollók egész arzenálját halmozzák fel, mire megtalálják a tökéleteset. A metszőolló fontos munkaeszköz, emellett fogyóeszközként tartjuk számon, megtörténik, hogy elveszítjük, tönkremegy, esetleg eltörik. Megjelenésükben nincs szinte semmi különbség, ugyanis ránézésre mindegyik egyformának tűnik.

A kertészek szerint univerzális olló nincs, ami mindenféle dologra alkalmas, az igazán semmire sem jó. Egy igazán jó metszőollónak három alapfeltétele, hogy az olló legyen jó a növénynek, amit metszünk vele, legyen jó az embernek, vagyis a felhasználójának, végül pedig legyen jó, mint olló, mintegy igényesen legyártott termék legyen, ami nem törik el, nem esik szét, nem kopik el.

Mit várunk el egy jó metszőollótól? Elsősorban azt, hogy zökkenőmentesen, biztonságosan tudjuk használni úgy, hogy közben nem teszünk kár a metszett növények szárának szerkezetében sem. Ahhoz, hogy az olló éles legyen, minőségi élekre van szükség. Amikor a vágás folyamata történik, a pengéknek egymás mellett kell elhaladniuk, és mindkét irányból történik a vágás. A metszésre alkalmatlan ollók pengéje életlen, nem tudjuk behelyezni az éleket az ágak közé, mert durvák. Az olló nyelét vágáskor csak annyira kell kinyitni, hogy még egy kezünkkel uralni tudjuk, olyan módon, hogy mindegyik ujjunkkal tartani tudjuk az ollót.

Nem mindegy az sem, milyen kialakítású az olló nyele. Az a jó nyél, amely a lehető legnagyobb területen fekszik a tenyerünkbe. Az nagyon jó hír, hogy a metszőollók gyártói a balkezesekre is gondoltak. Nyél tekintetében az úgynevezett forgó nyelű ollók a legkiválóbbak, mert kíméletesen viszonyulnak használóik ujjaihoz.

Az sem mellékes szempont, milyen erős rugóval látják el a metszőollót. Amennyiben cserélhető rugót tartalmaz, mi magunk határozhatjuk meg a legkényelmesebb keménységet. Ha erős az olló rugója, akkor gyorsan kinyílik, ezzel az erővel meg is kell küzdenünk használat közben. A puha rugó viszont nagyon lassú, de kíméletesebb a kezünkkel. A zárról is ejtsünk néhány szót! A metszőolló zárjának helye az olló közepén van, így egy kézzel könnyen kezelhető, sőt akár védőkesztyűben is tudjuk nyitni és zárni.

A kerítésként szolgáló sövény hasznos és tetszetős éke lehet udvarunknak. Nemcsak a kíváncsiskodó tekinteteket állítja meg, hanem az utca felől érkező zajnak és pornak is gátat szab. Ahhoz azonban, hogy egy szép sövényt ki tudjunk alakítani, mindenképp szükségünk van egy megfelelő sövényvágóra.

A sövény akkor lesz igazán szép zöld és sűrű, ha rendszeresen nyírjuk. A sövényvágó olló nagyon hasonló, mint egy egyszerű, háztartásban használatos olló, csak mérete körülbelül négyszer akkora.

A mai modern sövényvágó ollók könnyűek és minőségi vágópengékkel rendelkeznek, ami elengedhetetlen egy jó olló esetében. Általában a vágófejek könnyűek, így egyenletes, kiegyensúlyozott vágást tesznek lehetővé. Mint a metszőollóknál, itt is fontos a roncsolásmentes vágófelület biztosítása, a jó sövényvágó nem roncsolja, nem zúzza az ágakat, gallyakat a vágás mentén.

Modern, értékesebb sövényvágó ollók már önmagukat is élezni tudják, ezért igazából nincs is szükség élezésre. Vásárláskor a termékeken mindig feltüntetik, hogy milyen vastagságú ágak vágására alkalmas az adott olló, a pengék távolságát a terméken lévő állítócsavarral segítségével lehet beállítani.

Egy kiváló ágvágót minden gyümölcsös-tulajdonosnak be kell szereznie. Milyen egy jó ágvágó? A jó ágvágó pengéje éles, gondosan megtervezett és megalkotott, emellett a nyele ergonomikus és felhasználóbarát. Kétségkívül a legfontosabb része az ágvágónak a penge. Általában acélból készül, egyes esetekben ellátják őket súrlódáscsökkentő bevonattal – ez lehetővé teszi a kényelmes munkavégzést. A markolat típusa sem elhanyagolható, ugyanis hosszabb használat után töréseket, hólyagokat okozhat az igénytelen kialakítású nyél.

Vannak az ágvágó ollóknak is különféle fajtái: egyik speciálisan kialakított ágvágó olló száraz, kemény faágak eltávolítására alkalmas. Ezek nagyon könnyűek és kevés energia-befektetéssel használhatók.

Egy másik típus, az úgynevezett bodzametsző olló. Ezt elsősorban gyümölcsfák ágainak vágására fejlesztették ki. Vannak egészen robosztus méretű ágvágók is, amelyek vastag ágak vágására is alkalmasak.

Minden célra meg tudjuk találni a tökéletes modellt ágvágó ollókból, azonban, mint minden kerti eszköz esetén, figyelembe kell vennünk, mire szeretnénk elsődlegesen használni. Válogassunk hát bátran a kiváló ollók közül, hogy kertünk szép, igényes és üde maradjon!