Komposztáló

Megtekintés Rács Lista

1-9/15 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/15 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KOMPOSZTÁLÓ

A komposzt előállításának nélkülözhetetlen feltétele egy jó komposztáló beszerzése. A komposztálás egy viszonylag hosszú, nagy odafigyelést igénylő, de ugyanakkor nagyon hasznos munkafolyamat. Természetesen vannak olyan növénytermesztők és kerttulajdonosok, akik a műtrágyázást támogatják, mások pedig a komposztálás mellett teszik le a voksukat.

A komposzt önmagától is létrejön a természetben, de mi magunk is segíthetjük ezt a folyamatot. Ennek egyik feltétele egy vagy több komposztálóedény beszerzése.

A komposzt morzsaszerű, sötétbarna színű, földhöz hasonlítható anyag, amely szerves hulladékokból, különböző növényi maradványok lebomlásával jön létre. Létrejöttéhez szükséges megfelelő mennyiségű oxigén és nedvesség. A komposzt készítése nem csupán annyiból áll, hogy az összes háztartási és kerti hulladékot egy dobozba dobáljuk, ennél egy kicsit komplikáltabb és nagyobb odafigyelést igénylő feladat.

A komposztáláshoz nincs szükség semmiféle nagyobb beruházásra. Ma már különféle, jobbnál jobb minőségi komposztkereteket tudunk beszerezni viszonylag kedvező áron. Mi magunk is készíthetünk, azonban a műanyag komposztálók elsősorban azért előnyösek, mert a konyhai hulladék tárolására is alkalmasak.

Azt, hogy milyen formájú és színű komposztáló edényt választunk, valójában ízlésünk dönti el. A komposzt átforgatását és a tárolóból történő eltávolítását könnyebben meg tudjuk oldani, ha lefelé szélesedő formát választunk.

A műanyag komposztálók nagy része újrahasznosított műanyagból készül. A komposztálót olyan árnyékos helyre tegyük, ahol könnyen meg tudjuk közelíteni, a konyhából is gyorsan és könnyen el tudjuk érni.

Amennyiben a komposztálási alapelveket betartjuk, nem kell attól tartanunk, hogy rothadás áll be, és emiatt bűzölögni fog komposztunk. Tehát a helyválasztást ilyen szempontból az is befolyásolja, hogy a kellemetlen szag kibocsátását el tudjuk-e kerülni. Gyakorlatilag belekerülhet a krumplihéjtól a kukoricacsutkáig minden, azonban ahhoz, hogy valóban jó minőségű végterméket kapjunk, és a massza jól összeálljon és összeérjen, évente akár többször is javasolt átforgatni.

Vannak kétrészes komposztáló rendszerek is, amelyek nagy előnye, hogy nem kell a hellyel takarékoskodnunk, nem kell azon gondolkodnunk, milyen hulladékot küldjünk el a szemetesekkel, és mit tehetünk a komposztáló edényünkbe.

A fa komposztáló láda természetazonos anyagból, pontosabban deszkalapokból készül, azonban a rá nehezedő nyomás miatt telítőanyagot fecskendeznek a fába, ezáltal erősebbé válik a szerkezete, jobban ellenáll az időjárási viszontagságoknak is.

Vásárláskor nagyon fontos alaposan tájékozódni a termék jellemző vonásairól. Általában darabokban tudjuk ezeket megvásárolni, így csupán a termékleírásban feltüntetett jellemzőkre hagyatkozhatunk.

A súly, szélesség, hossz és magasság mellett ott találjuk az adott modell anyagát és színét is. A természet színeivel harmonizáló modelleket terveznek és gyártanak a kivitelezők. Ennek tükrében megtaláljuk a zöld, barna és fekete különböző árnyalatait.

A komposztáló tetejéről, illetve zárhatóságáról nem ejtettünk még szót. Vannak olyan termékek, melyek fedettek, tehát zárt rendszert alkotnak, ez azért jó, mert a téli időszakban segíti fenntartani a komposztálási folyamatokhoz szükséges hőmérsékletet, emellett a túl sok csapadék, amely a komposztba kerül, rothadási folyamatot indíthat el.

Kezdjük hát bátran a komposztálást! Szerezzük be a hozzá szükséges eszközöket, tájékozódjunk, és rövid időn belül elkészülhet a kiváló minőségű, saját készítésű komposzt.