Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Tapéta

Megtekintés Rács Lista

1-9/142 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/142 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A TAPÉTA, AZ ÖRÖKZÖLD MEGOLDÁS

A tapéta évtizedek óta népszerű választás; noha divatirányzatok jöttek és mentek, a minőségi tapéták mindig kedveltek és keresettek maradtak. Törekedjünk az ízlésünknek leginkább megfelelő mintázat kiválasztására, így biztosak lehetünk benne, hogy elégedettek leszünk a végeredménnyel.

Nem túlzás azt állítani, hogy a tapéta kiválasztása összetett feladat. Néhány alapvető jó tanács megfogadásával azonban megkönnyíthetjük a dolgunkat. Ha szem előtt tartjuk az alapvető ajánlásokat, az otthonunk harmóniáját és igényességét könnyedén megteremthetjük.

Ne feledkezzünk meg a színek hatásairól! A lakberendezési magazinok fotóin tökéletesen mutatnak a különböző sötét felületek, egy kis alapterületű lakás esetében azonban a tér további optikai szűkítését idézik elő. Minél világosabb színeket alkalmazunk, a tér optikai tágítása annál eredményesebb lesz. Ha mégsem szeretnénk lemondani a sötét felületek és minták barokkos eleganciájáról, az esetben egy-egy falat vagy falrészt borítsunk ilyen színekkel! A többi falat harmonizáló világos színekkel lássuk el, így biztosíthatjuk, hogy a tér kellően világosnak és tágasnak fog hatni.

Ha kreatív megoldásokat szeretnénk alkalmazni, egy bizonyos szín különböző árnyalatai jelenthetnek tökéletes választást. Ahogyan a bútorok esetében is előszeretettel alkalmazzuk az azonos faminták különböző színárnyalatait, ugyanúgy megtehetjük a tapétákkal is.

Felvetődik a kérdés, hogy melyik színek mellett döntsünk. Érdemes tudni, hogy minden egyes szín hatással van a közérzetünkre és a hangulatunkra, ráadásul a lakberendezés összhatását is befolyásolni képesek. A színek játéka alkalmas arra, hogy kicsit „megbolondítsuk” az otthonunkat, de alkalmas arra is, hogy a nyugalom szigetévé varázsoljuk a lakásunkat.

SZÍNEK ÉS JELENTŐSÉGÜK

A fehér tapéták ma is népszerűek. Pontosabban fogalmazva újra népszerűek, egyre többen választják őket. A fehér a tisztaság és a semlegesség színe, ráadásul minden más árnyalatnál alkalmasabb a tér optikai tágítására. Nagyszerűen használható semlegesítő színként is; alkalmas az élénk felületek elvágására és tompítására. Túl nagy felületen alkalmazva kissé steril és személytelen hatást kelt, ennek megfelelően azonban tökéletes más színek kihangsúlyozására.

A bézsre elsősorban a természetesség színeként gondolunk. Az árnyalat tökéletesen alkalmas nagy felületek takarására; önmagában nem túl karakteres, de más színekkel tökéletesen kombinálható. Ennek köszönhetően nagy szerep hárul rá a modern lakberendezés során.

A barna, a bézshez hasonlóan, a természetesség színe. Elsősorban stabilitást és biztonságérzetet sugároz; a barna kiválóan alkalmas az otthon melegének kihangsúlyozására. Önmagában túlzottan komor hatást kelt, ezért szükség van élénkítő színek alkalmazására. Szerencsére könnyű dolgunk van, hiszen a bézs, a pasztellárnyalatok, a narancs és a zöld is tökéletes kiegészítője lehet a barnának.

A narancsra elsősorban energizáló színként tekintünk. Kiváló hatással van ránk, hiszen képes kreatív gondolkodásra és alkotásra sarkallni. Minél élénkebb árnyalatot választunk, az energizáló hatás annál erősebb, ezért elsősorban dolgozószobák falán tudjuk elképzelni. A világosabb tompított narancs árnyalatok szélesebb körben alkalmazhatók a nappalitól a hálószobáig. A kevésbé élénk narancs tapéták alkalmasak lehetnek a falfelület egészének borítására.

A sárga rendkívül erős színhatást kelt, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Igazán lelkesítő hatással rendelkezik, de nagy felületen alkalmazva túl „agresszív” lehet. Relatív kevés színnel kombinálható, ezért legyünk körültekintők, ha nagy sárga felületeket szeretnénk. Mintázatként azonban nagyszerű választást jelenthet irodákba, közlekedőkbe, hálószobákba vagy akár nappalikba is.

A zöld színről mindenki tudja, hogy nyugalmat áraszt magából. Az emberi elme elsősorban a természetességgel azonosítja, ennek megfelelően barátságos és fiatalos környezet megteremtésében is a segítségünkre van. Sokféle árnyalatával találkozhatunk; a fenyőzöldre elsősorban ünnepélyes árnyalatként gondolunk, a sárgás zöld árnyalatok inkább a fiatalságot és a lazaságot hordozzák magukban. A zöld árnyalatok rendszerint jól kombinálhatók más színekkel; barnával kiegészítve barokkos hatásokat érhetünk el, világos és élénk színekkel pedig fiatalos és modern összeállításokat készíthetünk.

A kékről is szót kell ejteni. A békesség és rend színe ma is népszerű a lakberendezésben. Elsősorban a tengerrel és az égbolttal azonosítjuk, ezért árnyalatai a térhatás megváltoztatására legalkalmasabbak. Ideális választást jelenthetnek a hálószobák tapétázása során.

KÜLÖNBÖZŐ TAPÉTATÍPUSOKKAL TALÁLKOZUNK…

Ha a tapétázás mellett döntünk, széles választékkal találkozunk. Nem csupán különböző színek és mintázatok állnak rendelkezésünkre, hanem változatos alapanyagok is.

Ma is a papírtapéták tekinthetők a legismertebb és leginkább elterjedt változatnak; a felragasztásuk könnyen elvégezhető, a színtartásuk is kiváló. A papírtapéták dörzsállósága viszont eléggé alacsony, a lemosásuk sem lehetséges. Emiatt gyakrabban kell cserélni őket, kedvező árszabásuk miatt azonban így is remek választást jelentenek, különösen abban az esetben, ha szeretnénk gyakrabban megújítani az otthonunkat.

A vinyl tapéták műanyag alapanyagból készülnek. Gyakorlatilag moshatók, így nagyszerűen alkalmazhatók akár konyákban és fürdőszobákban is. Tisztítás során a dörzsölésnek is ellenáll, nem kell fakulástól és mintavesztéstől tartani. Papír hátoldal esetén hasonlóan kell eljárni, mint a papírtapéták ragasztása során.

A textiltapéták esetében a hordozóréteg mindkét oldalon műanyag fedőréteggel rendelkezik, így a textil nem érintkezik a ragasztóval. Rendkívül igényes megoldástól van szó, ami tökéletes választást jelenthet klasszikus lakberendezési stílusok esetén.

Természetesen szót kell ejteni az üvegszálas tapétákról is, amelyek lemoshatók, átfesthetők, tapétázhatók vagy lakkozhatók, méret- és színtartók, illetve ütésállók is. Kiváló tulajdonságaiknak köszönhetően remek választást jelentenek nagy igénybevételű helyiségek esetében is.

Mindezek mellett további típusokkal és variációkkal találkozhatunk. A BAUHAUS széles tapétakínálatában megtalálhatjuk, amit keresünk!