Ragasztó

Megtekintés Rács Lista

1-9/36 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/36 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

CSEMPERAGASZTÓ, ÉS AMIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

A járólapok és a falicsempék ideális megoldást biztosítanak a konyhák, a fürdőszobák és az előszobák burkolása során. A csempe praktikus választás, tisztítása rendkívül egyszerű, ennek megfelelően a higiénia biztosítása nem okozhat gondot. Ha a csempék mellett döntünk, csemperagasztóra lesz szükségünk a lapok stabil felhelyezése érdekében…

A csemperagasztó-kínálat kifejezetten széles, sokféle termékkel találkozhatunk. Látszólag nincs nagy különbség közöttük, mégsem mindegy, melyiket tesszük a kosarunkba. Némelyik csemperagasztó a lapok anyaga alapján nyújt tökéletes megoldást, más ragasztók pedig a terhelés függvényében biztosítanak stabil ragasztást.

Érdemes tudni, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a csemperagasztó fogalma még teljesen ismeretlen volt. Egyszerűen nem használtunk ilyen készítményt. Helyette a cementes habarcsok biztosították a csempék felragasztásához szükséges ragasztóanyagot. Ezek nem tartalmaztak semmilyen extra adalékot, csupán cement, homok és víz összekeveréséből születtek. Habár a habarcs alkalmas a csemperagasztásra, azt túlzás lenne állítani, hogy optimális megoldást kínál.

Szerencsére ma már megjelentek a kereskedelmi forgalomban kapható csemperagasztók, amelyek tökéletes választást jelentenek a járólapok és falicsempék felragasztása során. A cementhabarcs keverése és használata körülményes és kényelmetlen volt, ezzel szemben a csemperagasztók optimális megoldást biztosítanak. A használatuk nem igényel szaktudást és gyakorlatot; rendkívül jól kezelhetők, a használatuk nem igényel különösebb gyakorlatot. Egyszerűen kikeverhetjük őket, csupán vizet kell adagolnunk hozzájuk, ezt követően a ragasztóanyag felhordása sem jelenthet különösebb nehézséget. Sőt, a porállagú csemperagasztók esetében a fel nem használt mennyiséget könnyedén eltárolhatjuk, így felhasználhatjuk egy másik felület csempézése során.

A ma kapható csemperagasztók esetében nem kell attól tartanunk, hogy a falanyag és a csempék „szárazsága” túl gyors száradást eredményez; ha minőségi csemperagasztót használunk, a kötési idő miatt nem kell aggódnunk. Szépen, alaposan, nyugodtan dolgozhatunk, kellő figyelmet fordíthatunk a járólapok és falicsempék pontos elhelyezésére.

A csemperagasztó-kínálatban többféle termékkel találkozunk, így könnyedén megtalálhatjuk a csempe anyagának, illetve a felület igénybevételének megfelelő ragasztót. Beltéri használat esetén gyakran tökéletes választást jelentenek a közönséges csemperagasztók. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet úgynevezett flexibilis ragasztókra.

A flexibilis csemperagasztó képes jobban alkalmazkodni a különböző fizikai behatásokhoz, illetve a hőtágulásból adódó terheléshez. Többek között ilyen csemperagasztót érdemes választani nagy terhelésnek kitett járólapok, nagy súllyal rendelkező falicsempék, kis vízfelvételű greslapok vagy padlófűtés felett elhelyezett felületek esetén is. Jusson eszünkbe, hogy a padlófűtést takaró burkolatok esetében rendszerint hidegburkolatot érdemes elhelyezni, így nélkülözhetetlen szolgálatot tesz a flexibilis csemperagasztó. Mivel az ilyen ragasztók vékony rétegben használva is kifejezetten erősek, így nagyszerű megoldást biztosítanak a legkülönfélébb felületek esetén.

A csemperagasztókat elsősorban a teljesítményük, a kötőanyagaik, az alakváltozási tulajdonságaik, illetve az egyéb tulajdonságaik alapján sorolják különböző csoportokba. A csomagolásokon tehát különböző jelöléseket találhatunk, amelyek egyértelműen leírják, hogy melyik ragasztó milyen tulajdonságokkal rendelkezik, illetve milyen ragasztási feladat esetén nyújt tökéletes teljesítményt. A C1 az alapszintű csemperagasztó, ennek erősebb változata a C1T. A C2TE a flexibilis, magasabb minőségű verziója pedig a C2TES1 jelzéssel rendelkező ragasztó. Keressük ezeket a jelöléseket a csomagolásokon, illetve a termékadatlapokon!

Kiemelt jelentőséggel bír a csempézés során, hogy betartsuk a csemperagasztó csomagolásán olvasható előírásokat, vagyis a készítményt mindig a leírásnak megfelelő módon, illetve annak megfelelő hígítási aránnyal keverjük be! A lapok felhelyezése során törekedjünk arra, hogy a ragasztó minél inkább kitöltse a csempe alatt található teret, illetve minél kevesebb levegős terület maradjon. Ha így teszünk, a csempe könnyedén ellen fog állni akár a jelentős terhelésnek is. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában magas minőséget képviselő csemperagasztók közül válogathatunk. Használjuk őket, és tegyük szebbé az otthonunkat!