Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Fugázó

Megtekintés Rács Lista

1-9/131 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/131 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A FUGÁZÓ, ÉS AMIT ÉRDEMES TUDNI VELE KAPCSOLATBAN

A fugázás során esztétikai és gyakorlati szempontokat is figyelembe kell vennünk. Érdemes tudni, hogy a fugázó kiválasztása során van választási lehetőségünk; mi határozhatjuk meg a fuga színét és szélességét, sőt akár a textúráját is. Tulajdonképpen nem túlzás azt állítani, hogy a fugázó segítségével befolyásolhatjuk helyiségek összképét.

Ha falicsempét és padlólapot szeretnénk használni, el kell döntenünk, hogy milyen széles fugát választunk. Ez részben esztétikai kérdés, ugyanakkor a szélesség megválasztása gyakorlati szempontokkal is bírhat. Mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy milyen csempét választottunk; amennyiben a lapok rendkívül méretpontosak, akár 2 millimétert nem meghaladó fugaszélességet is választhatunk. Átlagos élképzésű lapok esetén: padlón 3-4 mm, falon a 2-3 mm távolságot érdemes használni.

Persze fontos tudni, hogy léteznek olyan lapok, amelyek esetében kifejezetten kívánatos a nagyobb fugaszélesség. A rusztikus stílust képviselő lapok esetében rendszerint 5-6 mm fugaszélességet ajánlhatunk, de léteznek olyan máz nélküli lapok is, amelyeknél akár 1 centiméter távolságot is meg kell hagynunk. Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy 1 centiméteres vagy azt meghaladó fugaszélesség esetén a hagyományos fugázó már nem biztosít jó megoldást, ilyen esetben speciális termékre van szükség. Szerencsére a termék csomagolásán megtaláljuk, a gyártó szerint milyen fugaszélességig használható.

Ha nincs határozott véleményünk a fugaszélességről, és nem tudjuk eldönteni, milyet használnánk, az esetben érdemes néhány lapot elhelyezni egy semleges színű padlófelületen és megvizsgálni, milyen egymás közötti távolsággal adnak legkellemesebb összhatást, hogyan festenek a legjobban.

Foglalkozzunk a szín kérdésével is! Az általános javaslat szerint érdemes a csempéhez, illetve járólaphoz leginkább hasonló színárnyalatot választani. Ez azonban nem olyan szabály, amit ne kezelhetnénk rugalmasan… Némi kreativitással és merészséggel egészen különleges és vagány összhatást érhetünk el. Az eltérő színű fugák képesek kiemelni a csempék és lapok textúráit, illetve képesek kikockázni a teljes felületet. Falicsempék esetén gyakran használunk azonos textúrával rendelkező, de teljesen különböző színű felületeket. A fürdőszobák esetében előszeretettel alkalmazzuk ezt a megoldást, hiszen a bordűr alatti sötét, illetve bordűr feletti világos lapok különleges hangulatot és esztétikát teremtenek. Ilyen esetben felvetődik a kérdés, hogy használhatunk-e két különböző színű fugázót. A válasz: természetesen igen, nincs technikai akadálya a különböző felületek már-más színnel történő fugázásának.

Sőt, ma már egészen különleges hatást keltő fugázókkal is találkozhatunk. Létezik megoldás arra az esetre is, ha a fugánkat aranyosan csillogóvá szeretnénk tenni. Ezt epoxy fugázó, illetve arany és ezüst glitter, valamint csillámpor segítségével érhetjük el. Ráadásul az epoxy fugázók kiváló tulajdonságokat biztosítanak; vízzárók, vegyszerállók, antibakteriálisak… Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően nagyszerűen használhatók konyhákban és fürdőszobákban is.

Néhány aranyszabályt érdemes szem előtt tartani, illetve megfogadni; padlólapok esetén nem érdemes világos színű fugázót választani, mivel ezek hamar el fognak koszolódni. Éppen ezért a cementszínű fugák gyakran remek választásnak bizonyulnak.

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy melyik gyártó termékeit érdemes választani, egyáltalán oda kell-e figyelnünk erre a kérdésre. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található fugázók mindegyike tökéletesen megfelel a minőségi elvárásoknak. Figyelmet kell fordítani azonban arra, hogy kültéri használat esetén e célra alkalmas, fagyálló fugázót válasszunk, padlófűtés esetén pedig a flexibilis termékeket részesítsük előnyben!

Természetesen szót kell ejteni az úgynevezett szilikonfugázókról is. Ennek a terméknek az előnye a rugalmasságában rejlik, ennek köszönhetően kiválóan alkalmas diletációs hézagok, sarkok, fal-padló csatlakozások fugázása esetén. Sokféle színben megtalálhatjuk, így válasszuk a hagyományos fugázónak megfelelő színben!

Válasszunk gondosan, hiszen a fugázó tartós megoldás biztosít. Ha netalán nem tetszik a fuga színe, a javítás igencsak nehézkes. A régi fuga eltávolítása fáradalmas munka. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában könnyedén megtalálhatjuk azt a színt, ami tökéletesen megfelel az igényeinknek és az ízlésünknek.