Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Padlólap

Megtekintés Rács Lista

1-9/337 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/337 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A PADLÓLAP, ÉS AMIT TUDNI KELL RÓLA

A modern belsőépítészet egyik leggyakrabban használt hidegburkolata a padlólap. Kiváló tulajdonságainak és magas esztétikai adottságainak köszönhetően előszeretettel alkalmazzuk őket különböző helyiségekben, bel- és kültéren is. Ismerjük meg őket alaposabban, így megfontolt döntést hozhatunk, ha padlólapot szeretnénk választani, illetve vásárolni!

Érdemes tudni, hogy a padlólapok kizárólag természetes anyagok felhasználásával készülnek, amelyeket rendkívül magas hőmérsékleten égetnek ki. Ez az előállítási mód azt eredményezi, hogy a lapok kismértékben eltérhetnek egymástól, egy-egy egyedi jegyet kaphatnak, néha minimális árnyalatbeli különbségek jelentkezhetnek. Ezek a különbségek teszik őket még természetesebbé, barátságosabbá és emberközelibbé. Ezekre a sajátosságokra sokkal inkább az egyediség fokmérőjeként, mintsem hibaként érdemes tekinteni. Érdemes tehát megismerni a padlólapok sajátosságait és tulajdonságait annak érdekében, hogy a nekünk megfelelő burkolatot választhassuk ki!

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú padlólapot szeretnénk választani. Szerencsére a kínálat igen széles, így könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek és az ízlésünknek leginkább megfelelő megoldást. Érdemes szem előtt tartani, hogy kültérre vagy beltérre szánjuk a padlólapot, van-e padlófűtés, mert az ilyen jellegű, egyedi igényeink határozzák meg, melyik típus mellett érdemes dönteni.

A padlólapok legismertebb és legelterjedtebb típusa a mázas padlólap. Ezek a lapok egy réteg átlátszó vagy színezett mázzal rendelkeznek, legtöbbször beltéri használatra javasoljuk őket. Rengeteg stílus, szín és méret érhető el, így könnyedén megtalálhatjuk azt a terméket, amit megálmodtunk. A padlólapok másik típusát a klasszikus porcelán gres- és mázas porcelán greslapok jelentik. Az ilyen padlólapok sűrűszemcsés anyagból készülnek, aminek a minőségét az ezer Celsius-fokos égetés alapozza meg. Az ilyen termékek rendkívül strapabírók, ennek megfelelően már kültéri használatra is alkalmasak lehetnek. Igény szerint különböző polírozás közül választhatunk; léteznek selyemfényű, magas fényű és matt felülettel ellátott lapok is. Találkozhatunk csúszásgátló felülettel rendelkező változatokkal is. Mivel rendkívül szépek, a belsőépítészet nem csupán padlóburkolatként alkalmazza őket, hanem dekorációs célokra is felhasználja. Külön kategóriaként érdemes említeni a kőhatású porcelán greslapokat. A mintázatuk a természetes kőburkolatokat idézi, ennek megfelelően kiválóan alkalmasak gyönyörű és különleges belsőépítészeti megoldások megvalósítására. Rendkívül kemények, ennek megfelelően rendkívül ellenállók a kisebb-nagyobb fizikai behatásokkal szemben. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően rendkívül tartósak, a sokéves használat során gyakorlatilag nem kell sérüléstől tartanunk. Beltéri és kültéri használatra is alkalmasak, de tartsuk szem előtt, hogy a kőhatású porcelán greslapok külön változatáról van szó; a beltéri lapokat belső térben, a kültérieket főleg kültéren javasolt használni!

Miután kiválasztottuk, milyen típusú padlólappal szeretnénk gazdagítani az otthonunkat, fordítsunk figyelmet a különböző tulajdonságokra is! Ki kell választanunk a színben, mintázatban és textúrában leginkább tetsző padlólapot. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a széles kínálatban rengeteg gyönyörű burkolattal találkozhatunk, ráadásul a mintadarabok alapján nem könnyű elképzelnünk, hogyan is fest majd a teljes felület. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban, hogy az a minta és textúra, ami kis felületen is tetszik, az nagyban is tetszeni fog.

Különböző méretű lapokkal találkozhatunk. Mindenekelőtt a kínálatban szereplő széles méretválasztékkal kell szembesülnünk; el kell döntenünk, hogy inkább a nagyobb vagy inkább a kisebb lapoknak szavazunk bizalmat. Ez elsősorban esztétikai kérdés, de cseppet sem mellékes. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a lapok égetése során bizonyos méretcsökkenés történik, így ezek a lapok nem feltétlenül azonos méretűek. Ezt figyelembe kell venni a fugatávolság megválasztásánál is, amivel ezek a minimális különbségek szépen korrigálhatók.

Mindenképpen szót kell ejteni a csúszásmentességről is. Ezt a tulajdonságot gyakorlatilag a súrlódási tényező adja, mutatója az „R” jel. Az R-skála jelölésében minél nagyobb az R betű utáni szám, annál fokozottabban csúszásmentes az adott termék. Tehát minél nagyobb ez az érték, annál kevésbé csúszós a felülete a padlólapnak. A nagyobb értékek nagyobb biztonságot szavatolnak számunkra. Persze általánosságban elmondható, hogy a széles fugával rendelkező, máz nélküli, érdes, csúszásmentes felületű lapok kevésbé csúszósak, ezeket főleg olyan helyiségekbe javasoljuk ahol fokozott az elcsúszás veszélye.

A padlólapok tartósságát a felületi kopásállóság írja le. A hidegburkolatok kopásállóságát PEI-skálán határozzák meg. Minél nagyobb a PEI-érték, annál jobb az adott padlólap kopásállósága. A padlóburkolatok kopásállósága és karcállósága nagyon fontos tulajdonság, hisz ezen tényezők befolyásolják, hogy mely helyiségek burkolására alkalmas az adott padlólap. A PEI-érték I. és V. között mutatja a kopásállóságot.Minél magasabb az érték, annál jobb a kerámia padlólap kopásállósága. Noha rendkívül kemény anyagból készülnek, a sokévi használat kopásnyomokat hozhat létre. Minél magasabb a kopásállóság, a padlólap annál inkább képes ellenállni a mindennapi használatnak, az utcai cipők és a tologatott bútorok koptató hatásának. Persze nem feledkezhetünk meg a mechanikai szilárdságról sem, amely elsősorban a maximális terhelést írja le.

Hosszasan lehetne sorolni és ecsetelni a padlólapok különböző előnyös tulajdonságait. Fontos megemlíteni még, hogy könnyen tisztíthatók, ennek köszönhetően könnyedén biztosítható a segítségük az általános higiénia.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek és az ízlésünknek megfelelő padlólapokat. A különböző anyag- és greslapok széles választékát mindenképpen érdemes megismernünk, ha hidegburkolatot szeretnénk választani!