Mozaik

Megtekintés Rács Lista

1-9/86 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/86 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MOZAIK

A mozaikcsempe egy dekoratív falburkoló eszköz, amely egyedi és stílusos megoldást nyújt a fürdőszoba vagy a konyha falának díszítéséhez. A tartós és minőségi anyagból készülő mozaikcsempék a modern lakberendezés népszerű eszközei, éppen ezért nagyon keresettek manapság a vásárlók körében.

A mozaikhatású csempe nagyszerű választás lehet a konyha, fürdőszoba vagy akár a nappali falának díszítésére és burkolására. Ezeket a termékeket a padlózat burkolására nem javasoljuk, mert érzékeny a felületűek, ezért kizárólag a fal borítására alkalmasak. Ezek az eszközök megbízhatók, tartósak, és nedves-, magas páratartalmú helyiségekben is használhatók, beltéri használatra javasoljuk, de a hőmérséklet-ingadozásnak is kismértékben ellenállnak.

A mozaikcsempék nagyon dekoratívak, látványosak, különleges szín és formavilág jellemzi őket. Számos színben állnak a vásárlók rendelkezésére, a lakás stílusát, a bútor színét figyelembe véve bármilyen színben beszerezhetők, mégis jellemzően a természet színeit követik a tervezők és a gyártók, így a fehér és fekete, valamint a barna minden árnyalata mellett a homok-, és a földszínek sokféle árnyalata megtalálható.

A mintázat megjelenésében elmondhatjuk, hogy – mivel mozaikról lévén szó – gyakori a szabályos négyzet alakú mintázat, de előfordulnak téglalap alapú mintázatok, sőt nyolcszög, rombusz, romboid, vagy akár szabálytalan, töredezett mintázatú mozaikok is, emellett márvány, üvegmix és fém mozaiktípusokat is találunk, de a piacon megtalálhatók olyan termékek is, amelyek utánozzák a fa vagy kő felületét, vagy éppen ezekből a természetes anyagokból készültek. A mozaik színe tartós marad, az idő előrehaladtával nem változtatja színét, tervezési szempontból is nagyon érdekes. Ha szükséges, mivel hálóra ragasztott és vágható, kisebb egységekre bontható a mozaikcsempe és tetszőlegesen illeszthető, akár bordűrként is használható. Anyag tekintetében is színes a választék, üveg, természetes kő, fém és kerámia közül vásárolhatunk.

A mozaikcsempe különböző méretű lehet, a telepítés helyétől és céljától függően változik. A mozaikcsempék beszerzése előtt le kell mérni a csempézni kívánt falfelületet. Ezután meg kell vizsgálnunk, egy adott csomag tartalma hány négyzetméternyi területet fed le. Valamekkora mennyiséggel többet kell megvenni a sarkok, szélek és a munkálatok közben leeső darabok, károk keletkezése miatt.

A mozaikcsempék alapvetően nem különböznek abban sem, más csempékhez viszonyítva, hogy felületük matt vagy fényes. A matt mozaikok általában csúszásmentesek, megjelenésük rusztikus, klasszikus. A fényes mozaikok az üvegezés technológiájának alkalmazásával készülnek, tündöklők, fényesek, talán ezért is jobban látszódik rajtuk a maszat vagy szennyeződés, de tisztításuk roppant egyszerű.

A mozaikcsempe kerámiafelületét könnyű kezelni modern mosószerek segítségével. Semmiképpen ne alkalmazzunk szemcsés súrolószereket, ezek károsíthatják, karistolhatják az érzékeny felületet, megkophat a termék, és mattá válhatnak. Agresszív súroló eszközöket sem szabad alkalmazni tisztítás során, mint amilyen a dörzsi szivacs, drótkefe stb.

A kerámia és az üveg mozaikcsempék között alapvetően keménység terén van nagy különbség. Hasonló műszaki jellemzőkkel rendelkezik, mint a hagyományos üveg, minden tulajdonsága megvan, mint ami egy üveglapnak, csupán a különleges gyártási technológiának köszönhetően sokkal törésállóbb. Az üvegmozaik gyártási technológiája során kvarchomokot, földpátot és különleges festékanyagokat használnak a minél jobb és megbízhatóbb minőség elérése érdekében. Az üveg mozaiklapok ellenállnak a gőznek és a nedvességnek, különleges higiéniával rendelkeznek. Ezek a csempék képesek elviselni a nagyon magas, de ugyanígy a rendkívül alacsony hőmérsékletet is.

Az üvegmozaiknál magasabb árfekvésű a zománcozott csempe. Ezek a termékek többlépéses gyártási technológiával készülnek, ennélfogva áruk is magasabb. Esztétikai megjelenés és tartósság tekintetében a legjobbak között foglalnak helyet.

A kőből készülő cserépmozaikok is népszerűek és nagyon szépek. Természetes hatást kölcsönöznek környezetüknek. Egyedülálló színvilág, anyaga és forma jellemzi megjelenését.

A fémmozaik ritka, nagyon különleges falburkoló eszköz. Különböző fémekből állítják össze, legnagyobb arányban acél fordul elő benne.

A számos különböző mozaikcsempe között nehéz eligazodni, kiválasztani a legmegfelelőbbet és beilleszteni lakásunkba. Ha úgy érezzük, kevés információnk van a termékekről, ne hozzunk döntés elhamarkodottan egyik vagy másik megvásárlása mellett, előtte kérjük ki szakember véleményét! A mozaiklapok különleges megközelítést igényelnek, bizonyos ismeretek szükségesek a lerakásukhoz.