Reluxa

Megtekintés Rács Lista

1-9/39 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/39 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

RELUXA: NAPPALIBA ÉS IRODÁBA?

Egyre többen választják a reluxát az otthonukba is, ami annak köszönhető, hogy annyi féle van belőle, hogy tényleg minden helyiségbe találhatunk megfelelőt. Míg kezdetben a reluxákat elsősorban az irodaházakba tervezték, ma már tényleg sok család házában foglalnak helyet az ablaküvegek előtt. Azt járjuk körbe, hogy mi ennek az oka, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a reluxa, és hogy hogyan is választhatjuk ki legmegfelelőbbet, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál.

MIRE VALÓ A RELUXA?

Először, természetesen, azt a kérdést kell körbejárnunk, hogy mi is a reluxa, hiszen nagyon sokszor keverjük össze a rolóval és a redőnnyel – pedig a hasonlóság valójában csak a funkciójukban rejlik: mindhárom árnyékoló/sötétítő, illetve bizonyos hőszigetelő funkciójuk is van. Nézzük, miben egyedi a reluxa!

Ahogyan már említettük, a reluxa elsősorban arra szolgál, hogy a nap sugarai ne jussanak be a szobába, másrészt pedig, hogy a kíváncsi tekintetek elől elzárjuk azt a helyiséget, ahol éppen tartózkodunk. Ezek mellé az alapfunkciók mellé társul be az, hogy, mivel a reluxa közel van az ablaküveghez, így bizonyos hőszigetelő funkcióval is rendelkezik: télen kint tartja a hideget, nyáron pedig a meleget.

A reluxa anyagában is eltér a rolótól és a redőnytől, hiszen ezt elsősorban alumíniumból gyártják, bár már megtalálható a piacon a műanyag és a sokak által kedvelt fa változat is. Amit még fontos különbségként kiemelni, hogy a reluxával nagyon könnyű a fény beáramlását igazítani, míg ez a függönnyel, a redőnnyel és a rolóval is kevésbé tehető meg.

A RELUXA ELŐNYEI

A reluxát elsősorban azért kedvelik, mert kellőképpen olcsó megoldás, azonban elég esztétikus is, és nagyon könnyű felszerelni. Sokan azért választják még, mert annyi méretben és színben kapható már, hogy könnyű megtalálni azt, ami minden igényüket kielégíti. Míg egy függöny a drapéria anyagában, mintájában, esésében, színében teljesen megváltoztathatja a tér hangulatát, addig a reluxa ezen tulajdonságaitól nem kell félni, hiszen annyira egyszerű a kinézete, hogy egy alapdarab szinte minden szobához és helyiséghez passzolni tud.

Nagy előny, hogy elég olcsó, így, ha gyors megoldásra van szükségünk, akkor még akár ideiglenesként is jó szerepet tud betölteni. Mivel elsősorban alumíniumból készül, így sokan elhatárolódnak tőle, de ma már több színben is megtalálható, így tényleg hatásban akár a fára és a fémre is hajazhat – ami sokaknál fontos szempont. Sőt, már vannak olyan darabok is, amelyeket fából készítenek – persze ez árban már nem a legolcsóbb kategória lesz. Van műanyag változat is, ami pedig a legolcsóbbak közül való, de még az is nagyon tartósnak bizonyul.

Nagy előnye még, hogy árához képest igen tartós, és nem kell nagy szakértelem a felszereléséhez, tehát akár mi magunk is meg tudjuk oldani, ha van minimális barkácstudásunk és barkácsszettünk. Sokan elfelejtik, hogy nagyon könnyű tisztán is tartani, például nem kell leszerelni, csak egy kis kefével, ronggyal végigtöröljük, vagy kiporszívózzuk, és már tiszta is a felület.

Fontos kiemelni még, hogy mivel a reluxa pontosan az ablaküvegre kerül, így nem keletkezik felesleges légtér – mint a függöny esetében –, tehát a szoba hőmérsékletén tulajdonképpen nem változtat. Előnye még, hogy mivel az ablakra van helyezve, könnyen lehet szellőztetni is, sőt, ha csak résnyire nyitjuk az ablakot, a friss levegő bejön, nem zárja le, mint a függöny esetében.

RELUXA KIVÁLASZTÁSA

Ahogyan már említettük, ma már nagyon sokféle reluxa létezik. Amit elsősorban figyelembe kell vennünk a választásnál, hogy milyen helyiségben szeretnénk használni, milyen színűt tudunk ott elképzelni, illetve, hogy mi lesz a fő funkciója. Másodsorban le kell mérni az ablakunkat, és annak fényében kell keresni azt a típust, ami számunkra a legmegfelelőbb. A reluxa kiválasztásánál azt is érdemes átgondolni, hogy csak egy ideiglenes megoldásnak választjuk, vagy szeretnénk ezt használni tartósan, mert akkor akár egy drágább fajtába is befektethetünk.

A reluxa tökéletes megoldás lehet például a gyerekek szobájába is, amíg kicsik, és nincs saját ízlésük, addig egy ilyen olcsóbb és natúrabb változattal meg tudjuk oldani az árnyékolást, később pedig, amikor már ők tudnak választani, akkor jöhet a függöny vagy a roló például. Irodahelyiségeknél még mindig kiváló választás a reluxa, hiszen ott kevesebbet is van igénybe véve, tényleg tartósnak bizonyul.

Ha tehát eddig kételkedett a reluxa minőségében, reméljük, hogy le tudtunk dönteni ezt a kételyt! Ma már igen sok darab közül lehet választani, ár-érték arányban pedig az egyik legjobb sötétítő megoldásnak bizonyul – így nem kell kompromisszumot sem kötni.