Háztartási ragasztó

Megtekintés Rács Lista

1-9/102 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/102 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

HÁZTARTÁSI RAGASZTÓ – BÁRMIKOR SZÜKSÉG LEHET RÁ

Háztartási ragasztóra minden otthonban szükség lehet. Ha letörik a kedvenc kávéscsészénk füle, ha elszakad a papucsunk, ha leválik a szekrényfólia, a háztartási ragasztó remek szolgálatot tesz.

A ragasztó tulajdonképpen nem más, mint egy anyag, ami összeköttetést biztosít két különböző felület között. Azonos és eltérő anyagfelületek is ragaszthatók, legyen szó akár műanyagról, papírról, textilről vagy akár fémről. A ragasztás minőségét két dolog határozza meg. Az egyik az úgynevezett adhézió, ami tulajdonképpen a ragasztó tapadásának erősségét jelenti az adott felületen, a másik pedig az úgynevezett kohézió, ami a ragasztó szilárdságát foglalja magába.

Érdemes tudni, hogyan jön létre maga a kötés a két anyag, illetve a ragasztó között. A ragasztóanyagnak be kell hatolni a ragasztásra szánt felületek egyenetlenségeibe, vagyis csak olyan anyagok ragaszthatók sikeresen, amelyek egyenetlenségekkel rendelkeznek. Ha feltételezzük, hogy létezik tökéletesen sima anyag, akkor azt is feltételeznünk kell, hogy létezik olyan anyag, ami egyáltalán nem ragasztható. A valóságban olyan felületekkel találkozhatunk, amelyek könnyebben vagy nehezebben ragaszthatók, megfelelő ragasztó kiválasztásával azonban eredményesek lehetünk.

Érdemes áttekinteni, milyen háztartási ragasztókkal találkozhatunk a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában. Elsőként, természetesen, az univerzális ragasztót kell megemlíteni, ami szinte bármilyen anyagfelületek ragasztására alkalmas; fa-, fém-, kő-, kerámia-, üveg-, textil-, műanyag felületeket is sikeresen ragaszthatunk a segítségével. Természetesen tudni kell, hogy léteznek olyan műanyagok (PP, teflon), amelyek nem ragaszthatók ilyen termékkel. Ezeket a ragasztókat általában bel- és kültéren is használhatjuk. Noha az univerzális ragasztókat gyakran „pillanatragasztóként” említjük, ezek elsődleges kötésideje valóban rövid, de 0,5 milliméter ragasztóréteg esetén a teljes kötéshez általában 4-6 óra szükséges, vagyis ennyi időre van szükség, míg a ragasztó tökéletesen megszilárdul.

A háztartási ragasztók között érdemes megemlíteni a faragasztókat is. Rengeteg kisebb-nagyobb fából készült tárggyal vesszük körül magunkat, sajnos ezek időnként eltörhetnek. Habár az univerzális ragasztók is alkalmasak fafelületek ragasztására, ha célzott megoldásra van szükség, akkor érdemes faragasztót választanunk! A faragasztó vízállósággal rendelkező, diszperziós ragasztó, amely alkalmas fából készült ajtók és ablakok, faipari termékek, valamint dekorációs anyagok ragasztására. A faragasztó nemcsak sérülések és törések kijavítására alkalmas, hanem barkácsoláshoz és kézműves tevékenységekhez is. A faragasztó kötési ideje relatív hosszú; az elsődleges kötéshez rendszerint 4-6 óra, a teljes szilárduláshoz általában 24 óra szükséges. Érdemes tudni, hogy léteznek kifejezetten gyorsan száradó faragasztók is.

Kevésbé ismertek, de kétségkívül nagyon hasznosak a különböző textilragasztók. Ezek alkalmasak a varrás kiváltására; amennyiben nincs lehetőségünk megvarrni egy textíliát, gyors segítséget jelentenek a textilragasztók. Érdemes tudni, hogy a kötést követően a ragasztóréteg vízálló, illetve képes ellenállni a vasalás okozta hőnek is. Az ilyen ragasztók alkalmasak textil műalkotásokhoz, jelmezekhez, nyakláncok, karkötők készítéséhez, függönyök beszegéséhez is.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a háztartási ragasztókat, amelyekre szükségünk van!