1. GARDENA - automatikus vízelosztó
  32 490 Ft 
  Részletek
 2. GARDENA AQUABLOOM - napelemes csepegtető öntözőkészlet
  37 990 Ft 
  Részletek
 3. GARDENA - vízkonnektor
  10 890 Ft 
  Részletek
 4. AQUAJET SOLO - párakapukészlet (12L)
  7 190 Ft 
  Részletek
 5. GARDENA SMART - időjárás-érzékelő és öntözőkomputer készlet
  173 190 Ft 
  Részletek
 6. GARDENA NATUREUP! - öntözőrendszer vízcsapra (függőleges)
  11 890 Ft 
  Részletek
 7. GARDENA - párásítókészlet (13L/h)
  18 390 Ft 
  Részletek
 8. GARDENA SMART - öntözőkomputer
  61 690 Ft 
  Részletek
 9. GARDENA MULTICONTROL DUO - öntözővezérlő
  43 290 Ft 
  Részletek
 10. GARDENA PREMIUM - csapelem (21mmxG 1/2")
  3 190 Ft 
  Részletek
 11. CELLFAST SPRING - öntözőcső (15m)
  6 090 Ft 
  Részletek
 12. GARDENA - csatlakozódoboz
  9 590 Ft 
  Részletek
 13. GARDENA NATUREUP! - öntözőrendszer vízcsapra (sarok)
  11 890 Ft 
  Részletek
 14. NEPTUN - öntözőóra 5-120 perc
  3 790 Ft 
  Részletek
 15. GARDENA CITY GARDENING 1265 - automata öntözőkanna
  36 790 Ft 
  Részletek
 16. GARDENA NATUREUP! - öntözőkészlet víztárolóhoz
  32 490 Ft 
  Részletek
 17. GARDENA - gyöngyözőcső (7,5m)
  9 190 Ft 
  Részletek
 18. GARDENA - vízmennyiségmérő
  9 190 Ft 
  Részletek
 19. GARDENA SMART - öntözőkomputer-készlet
  140 690 Ft 
  Részletek
 20. GARDENA - szabályozó- és vízelzáró doboz
  10 890 Ft 
  Részletek
 21. GF80286015 - öntözőkomputer (szürke)
  13 990 Ft 
  Részletek
 22. GF80006017 PRO - öntözőkomputer (Bluetooth, narancs)
  24 990 Ft 
  Részletek
 23. GF80286015 - öntözőkomputer (limezöld)
  13 990 Ft 
  Részletek
 24. GF80286015 - öntözőkomputer (kék)
  13 990 Ft 
  Részletek
 25. GARDENA - mikropermet-fúvóka (1,9L/h, 3db)
  5 290 Ft 
  Részletek
 26. GARDENA NATUREUP! - fali tartó (sarok)
  9 190 Ft 
  Részletek
 27. GARDENA NATUREUP! - rögzítő ültetőhöz
  5 290 Ft 
  Részletek
 28. GARDENA NATUREUP! - csatlakozókapocs
  2 090 Ft 
  Részletek
 29. GARDENA SMART - időjárás-érzékelő
  43 290 Ft 
  Részletek
 30. GARDENA NATUREUP! - indulókészlet (függőleges)
  18 390 Ft 
  Részletek
 31. GARDENA NATUREUP! - indulókészlet (sarok)
  10 890 Ft 
  Részletek
 32. GARDENA NATUREUP! - fali tartó (függőleges)
  6 490 Ft 
  Részletek
 33. GARDENA SMART - öntözésvezérlő
  73 590 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Öntözőrendszerek

Kapjuk elő az okostelefonunkat, és pillantsunk rá a kertünk állapotára – ez már bizony a jelen! Ráadásul nem feltétlenül luxuskategória, hogy bármikor rápillanthatunk a kedvenc növényeinkre. Az öntözőrendszerek legújabb fejlesztései pontos adatokat mérnek a környezetükről, és el is küldik azt nekünk. Természetesen, az okos eszközök számos jó tulajdonsága továbbra is megtalálható a klasszikus, manuális öntözőrendszerekben, és talán, még egyszerűbben hozzáférhető!

A locsolórendszerek időt spórolnak meg nekünk, már nagyobb felületeket is egyszerre gondozhatunk velük. Sőt, akár eltérő típusúakat is, egy öntöző kiválóan megoldja a ház mögötti füves gyep és a konyhakerti veteményes vízellátását is.

Mi alapján válasszunk öntözőrendszert, mit várhatunk egy automata, és mit egy manuális szisztémától? Az okos öntözőrendszerek valóban olyan okosak?

Hogyan válasszunk öntözőrendszert?

Az öntözőrendszer nem csak kényelmi kérdés: típustól függetlenül akár az egész kertünket is rábízhatjuk egy megfelelően kiépített rendszerre, amely pontosan akkor és annyi vizet juttat el a növényekhez, amikor és amennyire azoknak szüksége van. Jogos kérdés, hogy mitől lesz jó egy öntözőrendszer, milyen felszereltséggel… Vajon hogyan oldja meg egymástól eltérő növények, fák, cserjetípusok öntözését? Elég csak kitekinteni a veteményeskertünkbe: a paradicsomnak és a töknek eltérő nedvességigénye van! És ekkor még az öntözőrendszerek technikai követelményeiről nem is tettünk említést. Jár-e a szűrő a csomaggal, van-e beépítve nyomáscsökkentő, mennyit tud a vezérlőautomata?

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy az öntözőrendszerek ár-érték aránya biztos támpontot ad. Természetesen, egy magasabb árkategóriás szisztéma "okosabb", például egyéni öntözési időtartamokat állíthatunk be, akár fél tucat eltérő területhez, mindezt néhány érintéssel az okostelefonunkról. Ezeket az előnyöket azonban esetenként baráti áron is beszerezhetjük. Ráadásul, ha nem vagyunk nyaralós-utazós típusok, lehet, hogy a mi kertünkhöz egy applikáció nélküli, manuális öntözőrendszer is tökéletes döntés lesz.

Többféle öntözőrendszer létezik: a klasszikus manuális, a kényelmes automata, és nevezhetjük harmadiknak a kettő ötvözetét, amely valójában csak különböző alkatrészek összehangolását jelenti.

A manuális öntözőrendszereket már jól ismerjük: rendkívül egyszerűen kezelhetők, szinte percek alatt összeállíthatjuk, ráadásul már ezek is víztakarékosan dolgoznak. Ha imádjuk a kertünket, és viszonylag sok időt töltünk otthon, jó megoldás egy csapra szerelhető függőleges vagy akár vízszintes manuális öntözőrendszer. A hátránya, hogy mindig ott kell lennünk locsolás indításakor és megállításakor.

Talán pont ezeknek a manuális öntöző rendszereknek a hiányosságait orvosolják az automata locsolórendszerek. Több évtizede jelen vannak a piacon, ma már egyáltalán nem luxus befektetni egy központi hálózatra kötött öntözésvezérlő készletbe. Az sem biztos, hogy a kényelmi funkciókért sokkal többet kell fizetnünk. Viszont rengeteg időt megspórolhat egy programozható öntözésvezérlő, amelyet a hétvégi pihentető kiruccanásról vagy a nyári vakációról is irányíthatunk az applikációval. Akár napi háromszori öntözést, akár négy órán keresztül. Ám tudástól függően már tíz órán át locsoló rendszereket is telepíthetünk a kertünkbe. Az applikációk mellett szép és könnyen olvasható kijelzők szolgáltatják a fontos információkat. Szemmel tarthatjuk az eszköz töltöttségi szintjét, valamint a menüpontokkal az öntözési adatokat is kezelhetjük.

Az automata öntözőrendszerek öntözésvezérlője előre meghatározott menetű vízcsapokhoz illeszthető, így egy-egy típus telepítésének ára megugorhat, ha még egy vízcsapot is be kell szereznünk hozzá.

Alapvetően az önműködő locsolórendszerekkel az öntözés megkezdését, időtartamát szabályozhatjuk, valamint, hogy naponta hányszor végezze el a rendszer. Egyes darabok vízellátottságot is mérnek, valamint hőérzékelővel riasztanak a szélsőséges hőmérsékleti körülményeknél. Mindez még kényelmesebb öntözést tesz lehetővé: hiszen sokkal precízebb beállításokkal tudjuk adagolni a vízmennyiséget, így a növények is erősebbek, ellenállóbbak és szebbek lesznek. A saját, otthoni rendszerünket már időjárás-érzékelő okoseszközzel is kiegészíthetjük, amely akár 50 Celsius-fokon is megbízható adatokat küld a hozzá fejlesztett applikációra.

Okos-öntözőrendszerek

Rendkívül kényelmes, akár fotelben hátradőlve kertészkedő megoldást és hihetetlen profizmust kínálnak az okos-öntözőrendszerek. Az öntözővezérlők, öntözőkomputerek egyszerűvé teszik a növények igényei szerinti vízellátást. Mivel a megfelelő vízháztartás alapvető követelmény a szép kerteknél, ezért kiemelkedő az okos-öntözőrendszerek azon előnye, hogy mérik a környezetük paramétereit, vagyis a talaj és a hőmérséklet viszonylatában adagolják a szükséges folyadékot. Ez precízebb is lehet a ránézésre beprogramozott adatoknál. Természetesen, ha nem tartózkodunk otthon, esélyünk sincs személyesen ellenőrizni a körülményeket.

Az okos-öntözőrendszereket okostelefonok segítségével kezelhetjük. Az applikációk átláthatóvá és könnyen értelmezhető teszik a rendszer adatait és beállításait. Akit azonban bosszant, ha folyamatosan értesítések érkeznek a kert optimális locsolásáról, illetve az aktuális időjárási körülményekről, egy kevésbé okos automatarendszerrel is ugyanúgy szakszerűen öntözheti a kertjét.

Böngésszük át, milyen okosak már az öntözőrendszerek. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában elérhető sokféle előre programozható változat!

Card logos