Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Öntözés

Megtekintés Rács Lista

1-9/324 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/324 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÖNTÖZÉS

Évről évre kiszámíthatatlanabb az időjárás. Egyre szélsőségesebb körülmények mellett kell kertet és veteményeket ápolnunk, fűszer- és gyógynövényeket gondoznunk. Ehhez a megfelelő öntözés alapvető, legalább annyira, mint a kellő tápanyagban gazdag talaj.

Ismerjük-e az öntözés néhány alapszabályát, amelyet betartva valóban tartósan szép kertet alakíthatunk ki? Érdemes-e a kézi locsolást lecserélnünk automatikus szabályzókra? És vajon a mi otthonunkban hova folyik az esővíz?

A JÓ ÖNTÖZÉS TAKARÉKOS

Gyakran locsolunk, mégsem a kívánt hatást látjuk magunk előtt, ráadásul a vízóránkat is felpörgettük? Mind a kézi, mind a gépi öntözésnél érdemes megismernünk az előnyöket, mert a megfelelő vízellátás az esetek döntő többségében pénztárcabarát is!

A kerti tömlőkkel és tömlőkészlettel azonnal orvosolhatjuk, ha kiszáradt felületet látunk. Tömlőkocsi segítségével könnyen és gyorsan változtathatjuk a cső helyzetét, amelyet később az öntöző rendszerrel is összekapcsolhatunk, vagy kézben tartva mi magunk irányíthatjuk a vízellátást. Bizonyos esetekben, például egy gyümölcsfa locsolásánál, igen rövid idő alatt nagy mennyiségű vízre van szükségünk, erre alkalmas a kerti tömlő.

Öntözzünk ritkán, és akkor nagyobb mennyiséget, ezt tanácsolják a növénybarátoknak a szakemberek. A gyökereket így ellenállóbbá tehetjük: a talajba ágyazódva, megfelelő mélységben marad, nem veszélyezteti a szárazság. A rendszeres öntözést azonban már érdemes rábízni egy telepíthető öntözőrendszerre. Az igényeinkhez szabva választhatunk megbízható és precíz irányítással ellátott, automata öntözőrendszereket is. Óriási segítség, hiszen egy szabályzóval pontosan megmondhatjuk a rendszernek, mikor és mennyit locsoljon: a vezérlőegység pedig a beletáplált idősávban pontosan teljesíti a parancsunkat. Felügyelet nélkül is tudja a dolgát, így senkinek sem kell a kertben órákat várakoznia a csap elzárására.

Ha nagyobb összeget fordítunk a szabályzóra, a klasszikus időkapcsoló mellett már digitális kivitelezésben is elérhetjük. Ez többféle öntözési stílus egyidejű használatát teszi lehetővé. A csepegtető, szórófejes vagy szivárogtató megoldásokat kombinálhatjuk a digitális időzítő segítségével, hogy a kiválasztott területet a leghatékonyabban, mégis takarékos módon öntözzük. Ehhez szükségünk lesz egy energiaforrásra: használjunk akkumulátort, elemet, vagy csatlakoztassuk hálózati áramra.

Nemcsak kényelmes egy öntözésvezérlővel ellátott rendszer, de a lehelyezhető szórófejeknek, esőztetőknek és mikroszóróknak köszönhetően optimális, precíz lesz a locsolásunk. Ráadásul a legtöbb megoldás nagyon szépen illeszthető a kert képébe, elhelyezése nem csúnyítja el a látványt! A nedvességérzékelőnek köszönhetően pedig esős időben ki is kapcsolódnak.

EZEK AZ ÖNTÖZÉS ALAPSZABÁLYAI

Ha azt szeretnénk, hogy a növényeink megfelelő nedvességhez jussanak, fogadjunk meg néhány tanácsot! Hasznunkra lehet, függetlenül attól, hogy milyen öntözőrendszerrel, milyen tömlőkészlettel rendelkezünk.

Első, vagy talán nulladik lépésként gondoskodjunk a megfelelő talajról, ugyanis, csak egy jó kondícióban levő föld képes a megfelelő vízelvezetésre. Az egyenletesen eloszló folyadék a növény megfelelő fejlődését teszi lehetővé. Elkerülhetjük az egy helyre gyűlő, pangó víz kellemetlenségét, amely elzárja a gyökértől az oxigént.

Ami igazán fejtörést okozhat, az az, hogy milyen gyakran öntözzünk! A szakemberek azt tanácsolják, hogy inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségben. Ez jelentheti akár a heti 1-2 alkalmat is. A növényzetnek még kifejezetten jót is tesz, ha a következő locsolásig kissé kiszárad.

Érdemes korán kelni a megfelelő öntözéshez: locsoljunk akkor, mikor a legkevesebb nedvesség tud elpárologni. Még a késő esti időszak is megfelelő.

Kerüljük el azt is, hogy nedvesség érje a leveket, ezzel a levélpenésztől és a megégéstől óvhatjuk meg a növényt. Azonban ez nem azt jelenti, közvetlenül csak a gyökérzetnél locsoljunk! A növény körüli teljes területet terítsük be vízzel, ezzel segíthetjük a minél teljesebb tápanyag-felhasználást!

ÖNTÖZÉS ESŐVÍZZEL

Újra felfedezik az esővíz értékét. A 120 literes tárolótól kezdve a 2300 literes kiszerelésig sok méret és anyagtípus közül választhatunk. Ez a széles kínálat remekül megmutatja, hogy sokan fordultak vissza a természetes megoldások felé. Esővizet gyűjteni és felhasználni környezettudatos lépés is. A szenzitív szobanövényeket leszámítva minden növényt bátran locsolhatunk a hordókban, vödrökben felfogott esővízzel. A régi, rozsdás fémek helyett már tartós tárolókat is beszerezhetünk, hogyha esik, azonnal összegyűjthessük az értékes csapadékot! Jelentősen csökkenthetjük a vízszámlánkat azzal is, ha az autónkat, a járdákat, a kerékpárunkat, a kerti szerszámokat is esővízzel tisztítjuk.