Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Virágcserép

Megtekintés Rács Lista

1-9/347 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/347 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VIRÁGCSEREPEK AZ OTTHONUNKBAN

A tavasz és a melegebb idő közeledtével kikívánkozunk a szabadba, a kertünkbe vagy a teraszunkra, és megkezdjük a tavaszi munkálatokat. Elkezdjük rendezgetni a veteményeskertet, a virágoskertet, valamint a teraszunkat és a balkonunkat. Akkor érezzük jól magunkat az otthonunkban, ha csodaszép dolgok vagy növények vesznek minket körül. Házunk teraszát gyönyörű virágokkal, esetleg fűszernövényekkel tudjuk hangulatosabbá tenni. Természetesen, a növény akkor mutat igazán jót, ha egy szép cserépben van elültetve. A virágtartók igen nagy választéka áll rendelkezésünkre, így mindenki megtalálhatja a saját igényének és ízlésének megfelelő darabot. Számtalan színű, formájú, stílusú és nagyságú virágtartó közül válogathatunk. Nagyon fontos, az esztétika mellett, odafigyelnünk arra is, hogy az adott növény igényeinek megfelelő darabot vásároljuk. Figyelembe kell venni a kifolyónyílásokat, a virágcserép nagyságát és annak anyagát is.

MIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI, AMIKOR VIRÁGCSEREPET VÁSÁRLUNK?

Amikor virágcserepet vásárlunk növényeink számára, az elsődleges szempont a megfelelő méret kiválasztása. Igyekezzünk, lehetőségeinkhez mérten, minél nagyobb virágcserepet választani, hiszen ezek funkcionálisabbak, hiszen a virág növekedésével nem kell minden évben új cserepet vásárolnunk. A nagyobb méretű cserepeket növényeink is meg fogják hálálni, hiszen ezekbe több föld fér el, így hosszabb ideig tudja a közeg a nedvességet is elraktározni, valamint virágaink a gyors hőmérséklet-ingadozásnak sincsenek kitéve. A kisméretű cserepekben a föld nagyon hamar kiszárad. Nyáron, a nagy forróságban, naponta többször is öntöznünk kell, hogy életben tudjuk őket tartani.

Virágcserép vásárlása előtt azt is fontos tudnunk, hogy milyen növényt szeretnénk nevelni benne. A virág igényei fogják eldönteni a cserép nagyságát és mélységét. Ha növényünk nagy gyökérzettel rendelkezik, esetleg már benőtte a meglévő cserepét, akkor mindenképp döntsünk a még nagyobb mellett, hogy a növénynek legyen elegendő helye a további fejlődésre. Az évelő virágokat is érdemes nagyobb méretű virágcserepekbe ültetni, de az egynyáriakat nem szükséges.

Sajnos nemcsak a növény igényeit tarthatjuk szem előtt, hanem a rendelkezésre álló teret is. Valamint az is nagyon fontos szempont, hogy tervezzük-e a növény helycseréjét. Amennyiben igen, olyan virágcserepet kell választanunk, amely ezt lehetővé is teszi.

A virágcserepek vásárlása során győződjünk meg róla, hogy az rendelkezik-e az alján vízelvezető nyílásokkal. Amennyiben olyan cserepekbe ültetjük, amely ezzel nincs ellátva, a földből nem tud távozni a felesleges folyadék, ami egy idő után a virág pusztulásához vezet. Amennyiben nincsenek a virágcserép alján ilyen lyukak, saját magunk is fúrhatunk néhányat. A vízelvezető nyílások nélküli cserepek inkább kaspóként funkcionálnak.

Virágcserép vásárlása esetén, talán, a legnagyobb dilemmát az okozza, hogy milyen típusú, anyagú növénytartó mellett döntsünk. Minden fajtának megvannak az előnyei és hátrányai. Az agyagcserepek igen elterjedtek, mivel nagyon mutatósak. Hátrányuk, hogy törékenyek, és nem tűrik jól a fagyokat és az olvadást. Amennyiben ilyen típus mellett döntünk, igyekezzünk fagymentes helyen tárolni, így megóvjuk a repedéstől. A virágcserépbe ültetett növényeket fagymentes helyen kell tárolni télen!

A műanyag virágcserepek is nagyon népszerűek, hiszen olcsók, és sokféle színben, méretben és típusban kaphatók. A gyengébb műanyagból készült cserepeket óvjuk az erős fagytól, mert idővel törékennyé válnak.