Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Kerti dekoráció

Megtekintés Rács Lista

1-9/68 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/68 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KERTI DEKORÁCIÓ

Amikor megtervezzük a kertünket, nemcsak az elrendezésre, a benne lévő növényekre kell gondolnunk, hanem a kert, a terasz, a balkon hangulatára, stílusára is. Mindenki a magához illőt keresi, saját világát igyekszik kifelé is megmutatni. Hogy a kültér minél egyedibb és hangulatosabb legyen, sok apró trükköt vethetünk be.

MILYEN ESZKÖZÖK, TÁRGYAK TEHETIK HANGULATOSABBÁ A KERTÜNKET?

Az egész kertünket feldobhatják a kerti szobrocskák, magaságyak, virágládák vagy éppenséggel madáritatók. Főleg a nyári kánikulában van gyakorlati haszna a madárvilág számára a víz hűsítő és frissítő hatásának. Már készen is rengetegféle madáritató, vásárolható, de mi magunk is elkészíthetjük, akárcsak a kerti tavat. Ezek mellékét bátran dekorálhatjuk mulccsal, dekorációs kövekkel, kisebb vagy nagyobb szobrocskákkal, amelyek kőből, kerámiából készültek, és ellenállnak az idő viszontagságainak.

A dekorálók és kertgondozók nagy örömére lehetnek a ma már széles választékban kapható, különleges lámpások is, vagy kisebb-nagyobb kerámiaházikók, amelyekből kiszűrődik a fény.

Nagyon egyedi és hangulatos hatást biztosítanak, csakúgy, mint a kerti figurák: békák, manók, törpék, teknősök, csigák, kutyák, macskák és egyéb figurák. Léteznek hegyes végű, leszúrható kerti figurák, vagy táblácskák, amelyek akár jelölésre is szolgálhatnak. Például rájuk írhatjuk a növények fajtáját, hagymás növények esetében akkor tudni fogjuk, hogy tavasszal vagy nyáron milyen virág fog kinyílni azon a helyen, vagy milyen magot ültettünk el arra a helyre. Az agyagedényekbe, kaspókba vagy figurává alakított tárolókba ugyanúgy helyezhetünk leszúrható dekorációt.

Elterjedt dolog mostanában a keleti stílusú, úgynevezett zen kertek kialakítása. Ennek jellegzetessége a tiszta elrendezésben van. Nagyrészt kavicsokból, kövekből állnak, kevés bennük a növény. Nélkülözhetetlen elemük a Buddha szobor, amely kőből faragott vagy kerámiából készült változatban is megvásárolható többféle méretben, egész alakos vagy fej formájában.

A MADÁRITATÓK MELLETT A MADÁRETETŐKRŐL IS ÉRDEMES SZÓLNI...

Ha szeretjük kertünkben a madarak énekét, kedves csicsergését, semmiképpen se legyünk restek beépíteni egy madáretetőt! Hiszen ettől lesz madárbarát a kertünk! Nincs is szebb annál, mikor egy hideg téli reggelen kitekintünk a kertünkbe, és vörösbegyek, cinkék, meggyvágók serege lakmározik az etetőnkből. Különösen érdekes ez a gyerekeknek, mert egész télen megfigyelhetik a kis állatok viselkedését. Akkor fontos a megfelelő méretű odú kiválasztása, ha kifejezetten egy fajta madárcsaládot szeretnénk odacsalogatni. Elhelyezhetjük az ablakunkba, kiakaszthatjuk egy fára vagy léteznek hosszú talapzatú, földbe szúrható madáretetők is.

Ha megfelelő táplálékot helyezünk bele, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan megjelennek a kíváncsi látogatók. Ha nagyon sok madárka érkezik, akár több etetőt is elhelyezhetünk, hogy segítsünk nekik átvészelni a téli hónapok viszontagságait. Az egyébként rovarevő madarak, mint a harkályok, a rigók vagy a csuszkák, sem fogják megvetni a nekik szánt, fehérjében szegényes eledelt. Ilyenkor magvakat, bogyókat, gyümölcsöket teszünk az etetőbe. Készíthetünk ún. madárkalácsot is: egy rész felmelegített disznózsírból és két rész magkeverékből egy masszát kapunk, amit összesodrunk és hálóban kiakasztjuk, vagy a madáretető drótos részébe tesszük.

Nemcsak etetni, itatni is kell a madarakat. Erre a célra szolgál a madáritató, amely szintén dekorációként is csodálható, a nagy melegben azonban odavonzza a madarakat, akik nemcsak esznek, fürdenek is benne.