Kaspó

Megtekintés Rács Lista

1-9/403 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/403 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KASPÓ, AZ UDVAROK ÉS A TERASZOK DÍSZE

Amint eljön a tavasz, és melegszik az idő, kikívánkozunk a kertbe vagy az erkélyekre. Ilyenkor kezdjük meg virágaink, fűszernövényeink és egyéb növényeink ültetését. Amennyiben kaspóba szeretnénk őket helyezni, számtalan stílusú, formájú, színű és nagyságú közül válogathatunk. A modern és a minimalista stílus kedvelői is biztosan megtalálják a számukra kedves darabokat. Kaspóvásárlásnál ne csak az esztétikára figyeljünk, hanem a funkcionalitásra is, mert a pangó nedvesség kárt okozhat a növényekben! Figyeljünk arra is, hogy elég nagy legyen a kaspó, hogy megfelelő nagyságú cserepet tudjunk benne elhelyezni, mert csak ilyen körülmények között fejlődhetnek szépen a növényeink. Kaspókat manapság szinte mindenféle anyagból vásárolhatunk. Beszerezhetünk betonból, kerámiából, fémből és műanyagból készülteket is. Ezek nemcsak mutatósak, de egy-egy újabb darabbal időről-időre feldobhatjuk lakásunk hangulatát is.

A kerámiakaspók is igen népszerűek, mindenféle színben, nagyságban és mintázatban kaphatók. Tökéletes díszítőelemei a ház minden pontjának, de elhelyezhetjük őket erkélyeken is. Hátrányuk, hogy törékenyek, valamint a fagy és az olvadás is kárt tehet bennük. Ezért igyekezzünk fagymentes helyen tárolni őket!

Akik a rusztikus stílust kedvelik, azoknak kiváló megoldást jelentenek a fémből készült virágtartók. Ezek általában olyan bevonattal vannak lekenve, amely UV-álló, így jól bírják az időjárás hatásait is, kültéren is ezeket ajánlott elhelyezni. Jó hővezető tulajdonságuk miatt azonban gyorsan kihűlnek, és vízfelfogó tulajdonságuk révén gyorsan átadják ezt a növény által áteresztett, 'felfogott' folyadéknak is, amely hosszabb távon nem előnyös a növekedéshez. Éppen ezért ajánlott leginkább a beltéri használatuk.

Mostanában egyre elterjedtebbek a magas kaspók. Ezek karcsúsítottak, magasak, és érdekes textúrájukkal hívják fel magukra a figyelmet. Az ilyen típusú virágtartókat ízlésünk szerint kombinálhatjuk. Beltéren és kültéren egyaránt alkalmazhatjuk, de ügyeljünk arra, hogy kültéren csak kültérre szánt darabokat használjunk!

A minimalista stílus kedvelői pedig a sima, fehér kaspó mellett dönthetnek. Egyszerű, de mégis a letisztultsága az, ami megadja a varázsát. Univerzális, így bármilyen környezetbe tökéletesen beleillik.

A műanyag kaspók széles választékával találkozhatunk az üzletekben. Egyes típusok bár műanyagok, mégis, részletes kialakításuk miatt, elsőre beton virágtartóknak tűnhetnek. Igen elterjedtek a rattanhatású műanyag virágtartók is.

MŰANYAG VAGY KERÁMIA? MELYIK A JOBB?

Mindenki ízlése szerint választhat a kerámia- és a műanyag kaspók közül, hiszen mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai is. Első dolog, amit kaspóvásárlásnál meg kell néznünk, az a környezet, ahová el fogjuk helyezni. A kerámia egy klasszikus virágtartó: igen tartós és strapabíró. Nagy szín- és mintalehetőség közül válogathatunk. A visszafogott színektől az élénk színekig bármilyet vásárolhatunk. Felületüket tekintve csillogó, fényes és matt típusokat egyaránt találunk a kínálatban.

A műanyag kaspóknál nagyon fontos az, hogy jó minőségű alapanyagból készüljön. Ezek alapja a kiváló minőségű műanyag granulátum. Az ilyen kaspók felülete szebb, és a színek is élénkebbek és tartósabbak. Az igényes kialakítású virágtartók ára valamennyivel drágább, de megéri ilyet választani, hiszen cserébe egy szépen kidolgozott, mutatós kaspót kapunk. A műanyag előnye, hogy könnyű vele dolgozni, könnyen kezelhető, súlya könnyű, és nem érzékeny a sérülésekkel szemben. Célszerű átgondolni, hogy milyen közegbe szeretnénk kaspót vásárolni, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve. Amennyiben gyerekek vagy háziállatok közelében lesz elhelyezve, jobb megoldás a műanyag, hiszen ez jobban bírja a megpróbáltatásokat. Nyugalmas környezetbe pedig tökéletes megoldás a kerámiakaspó. De bármilyet is választunk, nem fogunk csalódni!