Balkonláda

Megtekintés Rács Lista

1-9/171 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/171 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

BALKONLÁDA

A hosszú, hideg telek után alig várjuk, hogy kiszabadulhassunk a házból vagy a lakásból, hogy rendezgethessük, szépítgethessük kertünket, teraszunkat vagy balkonunkat. A legizgalmasabb rész a virágok és virágtartók kiválasztása. Már hatalmas választék közül tudunk válogatni, és mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Nem mindenki rendelkezik kerttel, így nagyobb földterület hiányában, nagyon sokaknak a balkonládák jelentik a kertet. Ezek a lakásban, az ablak alatt, teraszon és a balkonon is jól mutatnak. A balkonládák hosszúkásak, és nagyrészt négyzetes alakúak. Az ilyen típusok előnye, hogy stabilan tudjuk őket az ablakba vagy a balkonra rögzíteni. Nemcsak virágokat, hanem fűszernövényeket is ültethetünk bele, de akár keverhetjük is a növényeket.

A ládák anyaga többféle lehet. A fém nem igazán ajánlott, mert nem jó hőszigetelő, és a nyári hőségben növényeink földje hamar átmelegszik, ami árthat a gyökérzetnek. A műanyag balkonládák a legelterjedtebbek, áruk is igen kedvező. A cserép- és a famegoldások a legmegfelelőbbek és legidőtállóbbak. A fa balkonládák nagyon mutatósak. Rusztikus és otthonos megjelenést adnak a ház külső megjelenésének. Saját magunk is készíthetünk faládákat virágaink számára. Falemezekből ládát is állíthatunk össze, vagy akár egy farönköt is kivájhatunk. A vájatba virágföldet tölthetünk, majd virágokat helyezhetünk bele. Az ilyen típusok tökéletesen mutatnak udvarokban és kertekben. Balkonokra, a súlyuk miatt, nem megfelelők.

A balkonláda nagyon jól mutatnak teraszokon, hiszen díszítésükre nem találhatunk ennél természetesebb megoldást. Abalakok alá is elhelyezhetjük őket, ilyenkor ügyeljünk arra, hogy balkonláda és a benne lévő virágok jól harmonizáljanak a fallal. A fehér balkonláda egy univerzális megoldás, amely színes virágokkal remekül mutat.

A cserépből készült ládák nagyon jó megoldást jelentenek növényeinknek. Jó nedvszívó képességgel rendelkeznek, ezért a napos helyeken is képesek kellő nedvességet biztosítani növényeinknek.

NE CSAK FÖLD KERÜLJÖN A LÁDÁBA!

Sokan követik el azt a hibát, hogy csak földet tesznek a balkonládába. Ennek az a hátránya, hogy a locsolgatások következtében egy idő után a föld kimosódik. Mielőtt még a virágföldet beletennénk a ládába, tegyünk cserépdarabokat az aljára. Ezzel megakadályozzuk a föld kimosódását. A cserépdarabok előtt pedig agyagkavicsot is leteríthetünk, amely a növények gyökereinek segíti a víz felszívását.

MIT VEGYÜNK FIGYELEMBE, HA BALKONLÁDÁKBA ÜLTETÜNK?

Amikor virágot ültetünk, vannak bizonyos szabályok, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha gazdagon pompázó balkonládákat szeretnénk. Az első ilyen tényező az, hogy ügyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk túl a balkonládákat. A növények megfelelő fejlődéséhez szükségük van elegendő helyre és tápanyagra. Ezt csak úgy lehet elérni, ha nem ültetünk nagyon sok virágot egy cserépbe, mert elszívják egymás elől a vizet és egyéb hasznos tápanyagokat.

Nagyon fontos, hogy erkélyünk fekvésének megfelelő növényeket ültessünk. Amennyiben a nap nagy részében erős napsütés éri a balkonunkat, ne ültessünk olyan növényeket, amelyek a hűvös helyeket kedvelik. A balkonládákban érdemes azonos igényű virágokat elhelyezni.

Amennyiben az előző években használt ládák még jó állapotban vannak, és újra fel szeretnénk őket használni, mindenképp tisztítsuk meg őket ültetés előtt. Győződjünk meg róla, hogy a ládánk rendelkezik-e vízelvezető nyílással. Amennyiben nem, mindenképp fúrjuk ki az alját, hogy a felesleges víz távozhasson. Az agyagládáknál hasznos tudni, hogy érdemes őket egy-két napra vízbe áztatni. Ez azért fontos, mert így magukba szívják a vizet, és később nem vonják el a nedvességet a virágoktól.

A magasabb szárú növényeket mindig a hátsó sorba ültessük, előre pedig az alacsonyabbakat. A csüngő virágokat is előre kell ültetni. Ültetéskor mindenképp tartsuk be a tőtávolságot.

A jobb vízelvezetés és a földkimosódás érdekében, a balkonládákba ne csak földet tegyünk, hanem agyaggranulátumot, kavicsot, agyagdarabokat. Azért, hogy lazítsuk a földet, és növeljük annak légáteresztő képességét, ajánlott homokkal keverni. Ha ültetéskor legalább 2 centiméter távolságot hagyunk a cserép peremétől, akkor öntözéskor nem fog kifolyni a víz.

Ügyeljünk a ládák stabil és biztonságos elhelyezésére, hogy azok semmiképp se essenek le a balkonról. Amennyiben keskeny az ablakpárkányunk, a ládák felszerelésnél különösen ügyeljünk a megfelelő szerelésre.