Növény

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

AUTÓ ÉS KERÉKPÁR

Ha nagyon végletekben akarunk beszélni, akkor alapvetően háromfajta gépjármű-tulajdonost különböztethetünk meg. Van az igényes típus, akinek a kocsija mindennél fontosabb, imádja, babusgatja, minden kis apróságra odafigyel, rendszeresen és alaposan karbantartja az autóját. Sokszor felesleges dolgokat is megtesz azért, hogy az autója „pöpec” legyen. Neki biztos minden felszerelés megtalálható a csomagtartóban, ráadásul élére állítva, portalanítva. Léteznek az igénytelen típusok, akik, jó esetben, évente egyszer gumicsővel átszaladnak kívülről az autón, azt mondva, hogy meg van mosva. Ha megállítja a rendőr, a csomagtartójuk üres, az alapfelszerelés hiányos, vagy nincs is. A középmezőnybe tartoznak azok, akiknek minden alapfelszerelésük megvan, sok esetben néhány extra cucc is lapul a csomagterében, vagy az utasszállító térben. Ők is szeretik az autójukat, de pontosan tudják, hogy csak haszonélvezeti cikk, de karban kell tartani, és fel kell szerelni olyan eszközökkel, szerszámokkal, amik elengedhetetlenek.

FONTOS FELSZERELÉS

A törvény előírja, hogy minden gépjármű-tulajdonosnak rendelkeznie kell a kötelező autós felszereléssel, amelyet a kocsi csomagtartójában kell tartania.

Ezeken felül, ami ajánlott, az a hidraulikus emelő, mert sosem tudhatjuk, hogy útközben mikor kell kereket cserélni. Az emelő segítségével olyan magasságra tudjuk megemelni az autót, hogy könnyedén le és fel tudjuk szerelni a kereket. Miközben az út szélén kereket cserélünk, kötelesek vagyunk az autó mögé kitenni a fényvisszaverő háromszöget, ezzel jelezve a többi autósnak, hogy lassítsanak, mert valami történik az úton. Ma már elérhető az abroncstömítő spray (defekt gyorsjavító spray), amivel pillanatok alatt orvosolhatjuk a problémát.

Amennyiben mechanikus vagy elektronikai meghibásodás lépne fel, amit magunk nem tudunk elhárítani, és kénytelenek vagyunk segítséget hívni, akkor vontatókötélre is szükségünk lesz. Egyrészt azért, mert, ha mondjuk, nyílt úton „robban le” velünk a kocsink, mindenképpen el kell vontatni a szerelőhöz, vagy legalább védett helyre, amíg nem jön érte az autós mentőszolgálat.

Az indító kábel is ajánlott felszerelés minden gépjárműben. Amennyiben akkumulátor-probléma lép fel, a kábel segítségével áthidalhatjuk a szükséges áramot az indításhoz másik járműről.

Az elsősegély doboz szintén az ajánlott felszerelések közé tartozik. Azt mondják, sose legyen rá szüksége senkinek, de jó, ha ott van a csomagtartóban. Nem feltétlenül kell, hogy pont útközben legyen rá szüksége az embernek, de bármikor, ha megszorulunk, minden olyan eszköz megtalálható benne, ami tökéletesen elegendő egy elsősegélynyújtáshoz.

Mivel lassan beköszönt a hideg, és leesik az első hó is, a hólánc sem hiányozhat a készletünkből. Már csak azért sem, mert, ha nagyon nagy hó esik, szükségünk lehet rá. Kimondottan akkor tehet jó szolgálatot, ha hegyes vidéken közlekedünk, mivel segíti az autó kerekeit a tapadásban. A hólánc segítségével könnyebben el tudunk indulni, és a fékezésnél is nagy szerepe van. A hólánc mellett, a téli időszakban, ajánlott felszerelés még a hólapát és a szilárd jégmentesítő (ipari só) is.

KERÉKPÁR

Minden háztartásban egészen biztosan fellelhető legalább egy kerékpár. Mint tudjuk, a biciklire is, mint ahogyan az autóra is, vigyázni kell. A kerekek, gumik, szelepek ellenőrzése mellett, gondot kell fordítani a megfelelő tárolásra is. Hacsak egy mód van rá, ezt zárt térben tegyük. Manapság már a panelekben is van kerékpártároló, vagy lehetőség szerint garázs, ahol meg tudjuk óvni a járgányunkat. Amennyiben több kerékpárral is rendelkezünk, annak érdekében, hogy ne egymás hegyén-hátán heverjenek, érdemes beszereznünk kerékpártartót, amelyet már több méretben is kínálnak a boltokban. Hasznosnak bizonyulhat az összecsukható tartó is, amelyet használat után el tudunk helyezni szűk, kis helyen is. Ha pedig mégis úgy adódik, hogy csak egy rövid időre is, az utcán kell tartanunk a kerékpárt valamilyen okból kifolyólag, akkor ajánlott acél kerékpárlánc-zárat vásárolni.

MOZGÁS, KIKAPCSOLÓDÁS KERÉKPÁRON

A mai rohanó világban az emberek dolgoznak, rohannak, rengeteg impulzus, negatív inger éri őket, stresszesek a mindennapjaik. A hétvégéken, amikor egy kicsit pihenhetnek, kikapcsolódhatnak, „kiengedhetik a fáradt gőzt”, szívesen töltenek időt a szabadban. Egyre több helyről hallani, hogy szeretnek kerékpározni az emberek. Egyrészt azért, mert fontosnak tartják a mozgást, és tudvalevő, hogy a kerékpározás az alsó végtagok erősítésére kiváló mozgásforma, másrészt pedig minden alkalmat megragadnak arra, hogy ne kelljen autóba ülniük. A nagyvárosokban is lehetőség nyílik a kerékpározásra a kiépített kerékpárutaknak köszönhetően, és a közterületeken elhelyezett kerékpártartók is egyre nagyobb számban vannak most már. Ezeken biztonságosan le tudunk parkolni, és be is tudjuk zárni a biciklinket. A kisebb településeken, természetesen, nem okoz gondot a kerékpározás, mivel ott kisebb az autós forgalom, és kevesebb az esélye annak is, hogy valaki eltulajdonítaná a járgányunkat.