Üveg- és növényház

Megtekintés Rács Lista

1-9/47 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/47 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÜVEG- ÉS NÖVÉNYHÁZ

Mindenkinek nagy örömöt jelent, ha a szorgos kerti munka után növényei bő termést vagy virágot hoznak. Ez azt jelenti, hogy a növény jól érzi magát, úgymond elégedett a bánásmóddal és a környezetével is. A szabad ég alatt ültetvényeink veszélyben vannak, az időjárás és a környezeti hatások kárt okozhatnak bennük. A váratlan viharok, az erős szelek, a fagyok, a jég, az erős napsugárzás, a nagy meleg nagy veszélyt jelent a szabadtéri növényekre nézve. Hogy ideális környezetet teremthessünk számukra, érdemes őket üveg- vagy növényházba helyezni. Az ott fejlődő egyedek biztonságban vannak, nincsenek kiszolgáltatva az időjárás viszontagságainak. Az eső okozta erózió, a havazás és a szél akár tönkre is teheti őket.

Az üvegházak további előnyei: hogy a belső környezetüket kontrollálni tudjuk, télen fűthetjük, nyáron pedig az üvegház falai megszűrik az erős és káros napsugarakat, valamint szellőztetéssel szabályozhatjuk a belső hőmérsékletet. A páratartalmat is kontrollálni tudjuk. Az üvegházakban a mikroklíma által üvegházhatás keletkezik, így meghosszabbítható a vegetáció, növényeink a hidegebb évszakokban is optimális körülmények között fejlődhetnek. Az üvegházak segítségével folyamatos terméssel büszkélkedhetünk, a megfelelő klímával akár egész éves hozamot biztosít, a növényeink a szabadban, a hideg évszakokban azonban hamar tönkremennének. A megfelelő klíma mellett a kártevő rovaroktól és rágcsálóktól is megóvja növényeinket, emellett azt is meggátolja, hogy a betegségek elterjedjenek, valamint, hogy a nemkívánatos gyomok elszaporodjanak.

A jobban felszerelt üvegházakban elkerülhetők a termesztési hibák. A modern technológiának köszönhetően a fény, a víz, a tápanyagok mennyisége, a hőmérséklet és a páratartalom is szabályozható. A rendszer automatizálásával garantáltan bő termésre számíthatunk, hiszen így minden növény igényeinek megfelelően fejlődhet.

AZ ÜVEGHÁZAK TÍPUSAI

Elhelyezésük szerint háromfajta üvegházat különböztethetünk meg. Vannak úgynevezett csatolt üvegházak, szabadon álló és összekapcsolt változatok.

A csatolt üvegházak kivitelezése egyszerűbb és olcsóbb. Ezek előnye, hogy a meglévő épülethez kapcsolódnak, így a meglévő fal miatt csökkennek a költségek.

A szabadon álló típusok önálló szerkezetek, négy fallal és mennyezettel rendelkeznek. Előnyük, hogy igényeinktől és lehetőségeinktől függően bárhová elhelyezhetjük őket, nem korlátozza más épület fekvése.

Az összekapcsolt üvegházak nagyobb mennyiségű növénytermesztés esetén ajánlottak. Lényegük, hogy több üvegházegység van egy eresz mentén összekapcsolva. Előnyük, hogy nincsenek egységekre osztva, így gazdaságosabb fűtést, hűtést és öntözést tesznek lehetővé.

NÖVÉNYHÁZAK EGYÉB TÍPUSAI

A téliesítő sátrak nagyon jó megoldást jelentenek abban az esetben, ha udvarunkban olyan növények vannak, amelyeket nagyságuk, magasságuk miatt nem tudunk bevinni a házba. Ideális védelmet nyújtanak a téli hideg és a fagy ellen. Stabil szerkezetüknek köszönhetően megóvják nagyobb növényeinket. Az ilyen sátrak cipzárral zárhatók, a sátrakon található ablakon pedig folyamatosan ellenőrizni tudjuk növényeink állapotát. Amennyiben az idő már enyhébb, az ajtó feltekerhető. Tavasszal és nyáron pedig a sátrak könnyedén szétszerelhetők, és a következő őszig praktikusan tárolhatók.

Amennyiben az egyszerűbb megoldások mellett döntenénk, növénytakaró fóliával is megóvhatjuk növényeinket a hidegtől és a széltől. Ezek a fóliák jó hőszigetelők és igen ellenállók, minden típusú növényre könnyedén felhelyezhetők.