Mulcs és dekorációs fakéreg

A mulcs valójában olyan fakéreg, amely már le van hántolva, össze van törve, és ki van szárítva. Általában a vörösfenyő és a borovi fenyő kérgéből készül. Létezik apróra zúzott változata, amelyben a darabok 0,5-2 centiméter nagyságúak, ezt fenyőkéregpornak is nevezzük, és a nagyobbra tördelt változata, amelyben a részek 2-8 centiméter nagyságúak. A talaj takarására használják. Több funkciója is van: egyrészt dekorációs eszköz, másrészt megakadályozza a kisebb, lágyszárú gyomok kinövését. Mielőtt még leterítenénk a földfelszínre, nagyon fontos, hogy előtte rendbe rakjuk a talajt! Ez alatt azt kell érteni, hogy ki kell szedni tövestől a nagyobb gyomokat, amelyeknek tarackszerű gyökere van, mint pl. a pitypang vagy a lóhere, mert azok a mulcs lehelyezése után is kihajtanak. Célszerű gyomirtót is használni erre a célra: a biztos eredmény eléréséhez.

Mire szolgál a fenyőkéreg mulcs?

Az elsődleges szerepe abban rejlik, hogy lefedi a talajt a virágágyások, egyeses kertterületek között, ott, ahol nem szeretnénk év közben a gyomirtással foglalkozni. Sokféle színben kapható, különböző nagyságú zúzalékok vannak forgalomban. Kiválaszthatjuk a kertünkhöz, a házunkhoz legjobban illőt, vagy akár kombinálhatjuk is a más-más színeket, formákat. Mielőtt leszórjuk, végezzünk alapos gyomirtást! Mert csak a magról kikelő gyomok növekedését akadályozza meg! A többi gyom, ha a nagy gyökérzete a földben maradt, sajnos kihajthat a mulcs alól. A leggyakrabban a kisebb méretű mulcs kerül alsó rétegnek, majd a nagyobb darabokból álló alkotja a felső, és egyben a dekorációs réteget.

A mulcs másik nagyon fontos szerepe, hogy megtartja a nedvességet huzamosabb ideig. Persze akkor, ha megfelelő mennyiséget raktunk le belőle a talajra. Ajánlott az 5-7 centiméteres vastagságban leszórt takarás. Az így leterített fakéreg megakadályozza a nedvesség kipárolgását a talajból, így nem kell olyan sűrűn locsolnunk a növényeket. Különösen hasznos ez a nyári nagy melegek idején. Nem engedi olyan gyorsan sem felmelegedni, sem kihűlni a talajt, és védi a gyökérzetet is.

Hol használhatjuk még a mulcsot?

Nemcsak a kert külső területeit boríthatjuk mulccsal, de a ház környékén is nagyon mutatós dekorációként is szolgál. Feldobja, érdekessé teszi a sziklakertet vagy a csobogók, kerti tavak környékét.

Ezen kívül bármely földfelületre is elhelyezhető, mint például virágcserepekbe, dézsákba, hordókba, kaspókba vagy a balkonon, teraszon lévő növények földjére. Ott van igazán nagy jelentősége, ahol a növények a tűző napon vannak zárt edényben. A mulcs megakadályozza a táptalaj gyors kiszáradását.

A kerti utakat is le lehet szórni mulccsal, a kültéri sétautak és futásra szolgáló utak is szebben mutatnak mulcsborítással, valamint még természetesebb, láb-és ízületkímélő hatása is van. A játszótereket is egyre gyakrabban borítják be vele, mert kényelmesebb a járás, szaladás rajta, valamint a gyermekeinket is jobban védi, ha elesnek, mint egy kemény talajfelület, vagy az olyan gyakran használt murva.

Bár a legnépszerűbb talajtakaró a mulcs, kombinálhatjuk más talajtakarókkal is. Ilyenek a már előbb említett murva, gyöngykavics, faapríték, kulé kavics stb. Ha természetes hatásra vágyunk, olyan fakérget válasszunk, amiben kevesebb a festékanyag, tehát hasonlít eredeti kinézetéhez! Ebben az esetben biztosak lehetünk benne, hogy az nem tartalmaz káros anyagokat, amely a talajba juthat.

Ha pénzt szeretnénk megtakarítani, akkor a fakéreg alá helyezzünk geotextíliát vagy agrárszövetet. Ezzel szintén meggátolhatjuk a gyomosodást, valamint így nehezebben préselődik a kéreg a földbe, később kezd lebomlani, és ritkábban kell cserélni, újítani is. Ilyenkor kevesebb fakérget kell leterítenünk, és a locsolás szempontjából is jelentős pénzt spórolhatunk meg. Az automata öntözőrendszerrel még kedvezőbb eredményeket érhetünk el.

Hogyan újítsuk fel a mulccsal borított területeket?

Nagyon egyszerűen fel tudjuk újítani a mulccsal borított területeket, csak rá kell szórni az új, friss fakérget a már meglévőre. Mivel ez természetes anyag, a bomlása elkerülhetetlen. Azonban nem káros, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon is hasznos, mert a lebomló anyagokkal a mulcs növeli a talaj tápanyagtartalmát. Savasító hatása van, tehát olyan növényeknél jó alkalmazni, amelyek az alacsony PH-értékű talajt kedvelik. Ezen növények közé tartozik a hortenzia, a magnólia, a rhododendron, a koreai jegenyefenyő, a hamisciprusok, a begónia, a vízparti nőszirom, gardénia és mások. A fák közül a bükk, a tölgy és a nyír kedvelik a savanyú talajt. A mulcs és a dekorációs fakéreg használatával kevesebb idő- és energia-befektetéssel lesz a kertünk szép és gyomoktól mentes!

Card logos