1. DREMEL VERSATIP HOBBY - forrasztópáka
  10 990 Ft 
  Részletek
 2. EINHELL TC-EN 20 E - elekromos tűzőgép és szögbelövő (53/47-es, 1000+500db)
  10 990 Ft 
  Részletek
 3. RAPID R606 PRO - elekromos tűzőgép és szögbelövő
  62 890 Ft 
  Részletek
 4. RAPID E100 - elektromos tűzőgép és szögbelövő
  12 490 Ft 
  Részletek
 5. RAPID R553 PRO - elektromos tűzőgép és szögbelövő
  49 190 Ft 
  Részletek
 6. RAPID ESN530 - elektromos tűzőgép és szögbelövő
  23 390 Ft 
  Részletek
 7. RYOBi ONE+ R18ST50-0 - akkus tűzőgép (18V, akku nélkül)
  26 990 Ft 
  Részletek
 8. RAPID E-TAC - elektromos tűzőgép és szögbelövő
  16 690 Ft 
  Részletek
 9. RYOBI ONE+ R18GLU-0 - akkus ragasztópisztoly
  10 490 Ft 
  Részletek
 10. RAPID HOBBY MULTI - kézi tűzőgép és szögbelövő
  4 990 Ft 
  Részletek
 11. DREMEL 290-1 - gravírozó
  10 390 Ft 
  Részletek
 12. WOLFCRAFT TACOCRAFT 5 - kézi tűzőgép
  4 690 Ft 
  Részletek
 13. DREMEL 930 - ragasztópisztoly
  6 690 Ft 
  Részletek
 14. WOLFCRAFT TACOCRAFT 7 - kézi tűzőgép
  6 590 Ft 
  Részletek
 15. RAPID ALU953 - kézi tűzőgép és szögbelövő
  11 390 Ft 
  Részletek
 16. RAPID COMPACTA - kézi tűzőgép
  3 490 Ft 
  Részletek
 17. RYOBI ONE+ R18RT-0 - akkus nagyfordulatszámú gép (18V, akku nélkül)
  29 990 Ft 
  Részletek
 18. BOSCH PTK 3,6 Li - akkus tűzőgép
  25 490 Ft 
  Részletek
 19. DREMEL 910 - ragasztópisztoly
  4 490 Ft 
  Részletek
 20. RAPID HOBBY - kézi tűzőgép
  2 190 Ft 
  Részletek
 21. RAPID HOBBY - ragasztópisztoly-készlet
  2 390 Ft 
  Részletek
 22. DREMEL 940 - ragasztópisztoly
  10 990 Ft 
  Részletek
 23. RAPID POINT - ragasztópisztoly
  2 590 Ft 
  Részletek
 24. RAPID R453E - kézi tűzőgép és szögbelövő
  8 190 Ft 
  Részletek
 25. BOSCH PKP 18E - ragasztópisztoly
  16 490 Ft 
  Részletek
 26. RAPID R353E - kézi tűzőgép
  11 790 Ft 
  Részletek
 27. RAPID R153E - kézi tűzőgép
  7 090 Ft 
  Részletek
 28. RAPID HOBBY DUAL - kézi tűzőgép
  3 290 Ft 
  Részletek
 29. RAPID BGX300 - akkumulátoros ragasztópisztoly-készlet
  16 790 Ft 
  Részletek
 30. RAPID EG250 - ragasztópisztoly-készlet
  6 190 Ft 
  Részletek
 31. RAPID EG212 - ragasztópisztoly
  3 990 Ft 
  Részletek
 32. RAPID EG212 - ragasztópisztoly-készlet (24db ragasztórúd)
  4 590 Ft 
  Részletek
 33. RAPID EG340 PRO - ragasztópisztoly
  41 190 Ft 
  Részletek
 34. RAPID R53E - kézi tűzőgép
  4 690 Ft 
  Részletek
 35. RAPID BGX7 - akkumulátoros ragasztópisztoly
  12 990 Ft 
  Részletek
 36. RAPID CG270 - ragasztópisztoly
  6 390 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Kreatív gépek kézműveseknek és barkácsolóknak

A kézművesség és a barkácsolás során számos kreatív gép segít bennünket. A BAUHAUS szakáruházak és webáruház kínálatában ragasztópisztolyokkal, gravírozókkal, tűzőgépekkel is találkozhatunk. Ezekkel ismerkedünk meg a következőkben.

A ragasztópisztolyt nem kell bemutatni azoknak, akik rendszeresen kreatív kézműves hobbikkal foglalkoznak. A ragasztópisztoly egyre elterjedtebb, hiszen gyorsan beüzemelhetők és praktikusak. A használatuk rendkívül egyszerű, így nem igényel különösebb gyakorlatot vagy jártasságot. Minden ragasztópisztoly rendelkezik egy adagolónyílással, ahol a megfelelő vastagságú ragasztórudat adagoljuk. Ha bekapcsoljuk a készüléket, az olvasztókamra elvégzi a rúd olvasztását, ezáltal folyékony ragasztót kapunk. Ha a ragasztó megolvadt, egy apró csepp fog megjelenni a pisztoly végén. A ravasszal tolhatjuk előre a ragasztórudat a kamra felé, a pisztoly végén megjelenő ragasztócsíkot pedig igény szerint felhasználhatjuk.

Érdemes tudni, hogy a kamra felmelegedéséhez némi időre lesz szükség, tehát a használat elején várnunk kell, míg cseppfolyóssá válik maga a ragasztó. A ragasztópisztoly felmelegedési ideje függ a wattban kifejezett teljesítménytől, illetve a ragasztórúd vastagságától és összetételétől is. Miután bemelegedett az olvasztókamra, a pisztoly használata már folyamatos lehet.

Használat közben számítani kell arra, hogy az olvadt ragasztó kifolyhat, illetve elcseppenhet. Leginkább akkor szokott ez előfordulni, ha a ragasztópisztolyt letesszük az asztalra és oldalra fordítjuk. Emiatt érdemes alátétet használni; terítsünk le egy tiszta ruhadarabot, amit nem sajnálunk, de egy újságpapír is tökéletesen megteszi. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a ragasztópisztoly által felhevített ragasztó nagyon forró, ezáltal égési sérüléseket okozhat. Érdemes védőkesztyűt használni, illetve legyünk óvatosak: a ragasztó ne érintkezhessen a bőrünkkel!

Ha ragasztópisztolyt szeretnénk vásárolni, felvetődik a kérdés, hogy milyen pisztolyt válasszunk, illetve melyik típus jelenti az optimális megoldást számunkra. Jellemzően kétféle típussal találkozunk: hobbi és profi ragasztópisztolyokkal… A leginkább szembetűnő különbséget maga az ár jelenti, de természetesen egyéb különbségeket is említenünk kell. A magasabb árkategóriába tartozó ragasztópisztolyok rendszerint gyorsabban felmelegszenek és akár nagyobb mennyiségű ragasztót képesek szinte azonnal előállítani. Ezeket a gépeket magasabb minőségű anyaghasználat jellemzi, illetve rendszerint cserélhető fejekkel is rendelkeznek.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a hagyományos vezetékes ragasztópisztolyok mellett akkumulátoros kreatív gépek is kaphatók. Mindkét típus rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal. Némileg elterjedtebbek a hagyományos vezetékes ragasztópisztolyok, de ez elsősorban a kedvezőbb áruknak tudható be. Az ilyen készülékek állandó rendelkezésre állással bírnak, azonban esetükben számolni kell az folyton akadékoskodó áramvezető kábellel.

A kreatív gépek között helyet kapnak a különböző gravírozók is. A gravírozó kreatív gépek segítségével feldobhatjuk a mindennapi használati tárgyainkat, személyre szóló ajándékokat készíthetünk, vagy egyszerűen csak kiélhetjük a művészi hajlamunkat.

Mindenekelőtt szükségünk lesz egy gravírozó gépre, amelyek alkalmasak gravírozásra, formálásra, üregezésre és hornyolásra is. Érdemes tudni, hogy ezekkel a gépekkel rendszerint puha anyagokon is dolgozhatunk, készíthetünk például díszített öveket vagy fatárgyakat is. De természetesen puhább fémeket is gravírozhatunk; a sárgaréz kiváló adottságokkal rendelkezik, ezért a gravírozók előszeretettel használják.

Ha még kezdő gravírozók vagyunk, érdemes puhább anyagokon gyakorolni. Ezek esetében könnyebb megtartani az irányítást, szabályosabb mintákat készíthetünk. A fémek közül a sárgaréz és a vörösréz, egyéb anyagok közül a fa és a bőr jelenthet szerencsés választást.

A kreatív gépek között meg kell említenünk a tűzőgépeket is, amelyek erős és gyors rögzítést tesznek lehetővé a különböző kézműves- és barkácsmunkák során. Fontos tudni, hogy a tűzőgépek között hobbi és profi célokat szolgáló eszközöket is találunk; elsősorban a hobbi feladatok során használt, kisebb teljesítményű gépeket és a kézi tűzőgépeket tekinthetjük kreatív gépnek, a nagyobb ütéserővel rendelkezők inkább a műhelymunkák során nyújtanak remek megoldást. Persze azt is el kell mondani, hogy a korszerű tűzőgépek rendszerint ütéserő-beállítással rendelkeznek, így megválasztható a kívánt munkateljesítmény. Érdemes tudni azt is, hogy a hobbi célokat szolgáló tűzőgépek elektromos hajtással rendelkeznek, a pneumatikus eszközök műhelymunkák és ipari felhasználás esetén tehetnek jó szolgálatot.

A tűzőgépek esetében sokféle funkcióval találkozhatunk, amelyek még egyszerűbbé és kényelmesebbé tehetik a munkát. Az ütőerő beállítás az elektromos tűzőgépek felső részén található szabályzóval történik, ennek megfelelően megválaszthatjuk a munkadarab anyagának megfelelő ütőerőt. A korszerű gépek úgynevezett biztonsági reteszeléssel rendelkeznek, ennek köszönhetően a gépet csak a megfelelő és biztonságos helyzetben lehet megnyitni és feltölteni. A biztonságos használatot segíti az úgynevezett kioldóbiztosító is, amelynek köszönhetően a gép csak akkor süthető el, ha a biztosítónyelvet lenyomva tartjuk.

Ismerjük meg a BAUHAUS szakáruházak és webáruház kreatív gép kínálatát, és válasszuk a számunkra szükséges felszereléseket!

Card logos