Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Gyepszellőztető

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GYEPSZELLŐZTETŐ VÁLASZTÁS – EZEKET ÉRDEMES TUDNI!

A gyepszellőztetés fontosságáról sokat hallani, de valójában mi áll a hátterében, miért kell időnként elvégeznünk ezt a munkálatot? Ha megfigyeljük a gyep talaját, azt láthatjuk, hogy filcszerű, szürkés réteg jelenik meg rajta, amely egyre inkább körülöleli a fűszálakat és fűcsomókat. Egy idő után szinte fojtogatja a füvet, ami látható eredményekhez vezethet; a fű megbetegszik, elszárad vagy egyszerűen csak egészségtelenné válik. A filcszerű réteg szivacsszerűen szívja magába a nedvességet, ezzel elvonva a vizet a gyep gyökérzetétől. Sőt, a megkötött vízmennyiség miatt az oldott tápanyagok sem jutnak el a gyökérzetig, így a gyepünk tulajdonképpen éhezik, súlyosabb esetben elpusztul.

Mint tudjuk, a téli időszakban a pázsitfélék növekedése leáll, a fényszegény időszakban tulajdonképpen csak vegetálnak. Számukra ez az időszak kifejezetten kedvezőtlen, a legnagyobb ellenségük, a moha viszont ekkoriban is igazán jól érzi magát. A mohásodás és egyéb növényi maradványok felhalmozódásának eredménye az a filcréteg, ami tulajdonképpen megfojtja a füvet. Ezért minél korábban, már a tavasz elején meg kell szabadulnunk tőle. Ezt gyepszellőztetéssel és gyeplazítással végezhetjük. A lazítás során gyakorlatilag réseket biztosítunk, ahol a nedvesség, a tápanyagok és a levegő eljuthat a gyökérzetig. Ezzel egy időben megtörténik az elhalt növényi maradványok, mohák és filcszerű, szerves anyagok eltávolítása is.

MILYEN GYEPSZELLŐZTETŐT VEGYEK?

A gyepszellőztető vásárlása előtt el kell döntenünk, hogy milyen típusú gépet szeretnénk használni; elektromos, akkumulátoros vagy benzinmotoros gyepszellőztetőt. Amennyiben kifejezetten kis területeket szeretnénk kezelni, egy elektromos gép ideális választást jelenthet. A klasszikus elektromos megoldások számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, ráadásul ezek a gépek jelentik a kínálat legnagyobb részét. Kifejezetten könnyűek, ezért kényelmesen használhatók, könnyű a karbantartásuk, nem igényelnek különösebb szervizelési munkálatokat.

Az elektromos gyepszellőztetők kapcsán hátrányos tulajdonságokat is említeni kell. Relatív kis motorteljesítménnyel rendelkeznek, ráadásul az elektromos áramot biztosító kábel miatt a használatuk kényelmetlen lehet, ezért elsősorban kisebb alapterületű gyep esetén jelentenek jó választást. Megoszlanak a vélemények, mekkora terület esetén biztosíthat még jó megoldást egy elektromos gyepszellőztető. Hozzávetőlegesen 1 000 négyzetméter alatti területeken még kényelmesen boldogulhatunk egy ilyen géppel.

Kapacitás tekintetében hasonló cipőben járunk egy akkumulátoros gyepszellőztető vásárlásával is. A klasszikus vezetékes megoldással szemben viszont kényelmesebb használatot biztosít, hiszen nem kell bajlódnunk a kábellel. Nincs más teendőnk, csupán arra kell figyelmet fordítanunk, hogy használat előtt feltöltsük az akkumulátort. Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy az akkumulátorok üzemideje véges, így nem feltétlenül tudjuk egyszerre elvégezni a munkát csereakkumulátor nélkül.

Ha nagyobb terület kezelésére, illetve nagyobb kapacitásra és teljesítményre van szükség, akkor a benzines gyepszellőztető kínál jó megoldást. Mivel ezek esetében nem kell kábelt húznunk magunk után, így kényelmesen használhatók, illetve bármekkora terület bejárható a segítségükkel. Jó szolgálatot tesznek nagy kiterjedésű birtokok és udvarok esetén is, abban az esetben is, ha a területek egymástól elkülönülnek. A nagyobb motorteljesítményüknek köszönhetően a munkaszélességük is nagyobb, így hatékonyabbak, illetve gyorsabb haladást tesznek lehetővé. Látható, hogy a benzinmotoros gyepszellőztetők kiváló szolgálatot tesznek bizonyos esetekben, de meg kell említeni a hátrányos tulajdonságaikat is. Mint minden benzinmotoros gépet, ezeket is karban kell tartani; időnként el kell végeznünk az olajcserét, a szűrők cseréjét, ellenőriznünk kell a gyújtógyertyákat. Sajnos tudnunk kell azt is velük kapcsolatban, hogy a füstgázkibocsátásuk miatt a környezetre és az egészségre ártalmasabbak, mint az elektromos és az akkumulátoros gépek. A működtetésük jellemzően költségesebb, ráadásul hangosabbak is, ami bizonyos napszakokban zavarhatja a szomszédok nyugalmát.

Természetesen egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, ha gyepszellőztetőt szeretnénk vásárolni. Az egyik legfontosabb szempont a gép megbízhatósága. A jól ismert márkanevekkel ellátott gyepszellőztetők megfelelő választást jelentenek, ezek esetében nem kell minőségbeli problémáktól tartani. Sajnos egyre gyakrabban lehet találkozni olyan termékekkel, amelyek márkajelzéssel sem rendelkeznek, illetve amelyek a legalapvetőbb minőségi elvárásoknak sem képesek megfelelni. Az ilyen gépek elkerülése érdekében válasszunk a neves gyártók termékei közül! A BAUHAUS kínálatában csakis olyan gyepszellőztetőkkel találkozhatunk, amelyek megbízható megoldást nyújtanak számunkra.

Mindezek mellett érdemes további szempontokat is figyelembe venni a kiválasztás során. El kell döntenünk, hogy a gépünk gyűjtőkosaras legyen-e. Ha ilyet választunk, két munkát végezhetünk egyszerre, hiszen a gyepszellőztető nemcsak kitépi a filcszerű szennyeződéseket, hanem össze is takarít maga után. Érdemes szem előtt tartani, hogy még a legjobb gyepszellőztetők sem képesek az összes filcet összegyűjteni, némi utólagos takarításra így is szükség lehet. Gyűjtőkosár nélküli gép használatát követően ugyanez lesz a feladatunk, de lényegesen több szennyeződést kell összegereblyéznünk.

Általánosságban el lehet mondani, hogy a neves gyártók gépei jó megoldást biztosítanak. Akármelyiket választjuk, nem fogunk csalódni. Természetesen a megfelelő teljesítménnyel és meghajtással rendelkező gép kiválasztása optimálisabb számunkra, de hibázni nem igazán tudunk. A gyepszellőztetés kapcsán egyetlen hibát követhetünk el: ha nem végezzük el!