Fűnyíró és traktor

Megtekintés Rács Lista

1-9/39 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/39 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FŰNYÍRÓ ÉS FŰNYÍRÓ TRAKTOR – SZÉP GYEP TAVASZTÓL ŐSZIG!

Mindenki szép gyepet szeretne. A zöldellő pázsit otthonossá és rendezetté varázsolja az udvarunkat. Nincs is másra szükségünk, csak egy megfelelő fűnyíróra, ami segítségével ápolhatjuk a füves területeket!

MILYEN FŰNYÍRÓT VÁLASSZUNK?

Ha fűnyíró vásárlása előtt állunk, érdemes megismerni az elérhető kínálatot, hiszen a gépek különböző képességekkel, felszereltséggel és műszaki tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, milyen típusú fűnyírót választunk. Érdemes tudni, hogy nem létezik jó vagy rossz választás, hiszen mindegyik típus rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal is. Csupán azt kell tudnunk, melyik típus áll legközelebb az igényeinkhez. A kínálat kifejezetten széles; rendelkezésre állnak vezetékes elektromos fűnyírók, benzinmotoros klasszikus fűnyírók, traktorok és, természetesen, különböző akkumulátoros gépek, sőt, robotfűnyírók is. És akkor a kézi mechanikus szerkezeteket nem is említettük…

A piacon sokféle szerkezet megtalálható, ennek ellenére a fűnyírók között rendszerint az elektromos és a benzines fűnyírókat emlegetjük. Ez a két típus a legnépszerűbb, a legtöbben ebből a két kategóriából választanak. A kiskertek tulajdonosai előszeretettel teszik le a voksukat a vezetékes elektromos fűnyírók mellett. Tagadhatatlan, hogy kissé macerás dolog a kábellel vesződni, de ennek ellenére ez a típus kifejezetten előnyös választást jelent sokak számára. A benzines fűnyírók inkább nagyobb területek esetén nyernek létjogosultságot, ahol a nagy távolságok miatt a kábelvezetés amúgy is problémás lenne, ráadásul a benzinmotorok nagyobb ereje is jól jön ilyen esetekben.

A hagyományos, elektromos vezetékes gépek nagyon sok esetben tökéletesen elegendők az udvar füves területeinek nyírására. Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy 500 négyzetméter alatt egyértelműen előnyben vannak az elektromos gépek; persze be lehet fektetni drágább benzinmotoros gépbe, de nem feltétlenül indokolt.

Miután beszéltünk az elektromos és a benzines gépekről, rá kell jönnünk, hogy az akkumulátoros fűnyírók is szót érdemelnek. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy mára kellően fejletté vált az a technológia, amit az akkus gépek használnak. A korszerű akkumulátoros gépekre ma már lehet számítani, ráadásul olyan csendes működést szavatolnak, amivel más meghajtások aligha kelhetnek versenyre. Ha akkumulátoros fűnyírónk van, kis túlzással azt mondhatjuk, hogy vasárnap kora reggel is nyírhatjuk a füvet, nem fogjuk zavarni a szomszédokat. Mivel nincs kicsepegő olaj, illetve az üzemanyag károsanyag-kibocsátásával sem kell számolni, ezért az akkumulátoros gépek kifejezetten környezetkímélőnek tekinthetők. Nem kell üzemanyaggal és áramvezető kábellel bajlódnunk, csupán a lemerülő akkumulátorok töltéséről kell gondoskodnunk. Az akkumulátoros fűnyírók jellemzően egyszerű szerkezettel rendelkeznek, ezért a meghibásodásuk valószínűsége is kisebb. Alacsony üzemeltetési és karbantartási költségekre számíthatunk velük kapcsolatban. Persze ezek a gépek is rendelkeznek egy-egy hátrányos tulajdonsággal, amit meg kell említeni… Dacára a modern technológiának, az akkumulátorok üzemideje erősen korlátozott; a hatótávolságuk jellemzőn 250-450 négyzetméternyi gyep lenyírására elegendő.

VÁGÁSSZÉLESSÉG

Miután eldöntöttük, hogy milyen típust választunk, jöhet a következő kérdés: mekkora legyen a fűnyíró vágásszélessége… A fűnyíró vágásszélességét hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, noha kifejezetten lényeges tulajdonságról van szó. Egészen kisméretű területek esetén teljesen szükségtelen a nagy vágásszélesség, egy nagy kiterjedésű telek vagy birtok nyírása viszont igazi sziszifuszi munka lehet kis vágószélességgel. Persze ha időmilliomosok vagyunk, akkor nincs miért aggódnunk, de minden más estben érdemes figyelmet fordítani a kések átmérőjére. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagyobb vágószélesség nagyobb motorteljesítménnyel jár, emiatt a gép súlya nagyobb lesz, a mozgatása pedig nagyobb erőkifejtést igényel.

A motor teljesítményéről érdemes külön is beszélni, hiszen a különböző típusok esetében a teljesítmény feltüntetése félreértésre adhat okot. Elektromos fűnyírók esetében egyszerű dolgunk van, hiszen a motorteljesítmény egyenes összefüggésben van azzal, milyen hatékonyan dolgozhatunk. A benzinmotoros fűnyírók esetében azonban kissé összetettebb a dolog, hiszen a hengerűrtartalom jelentősen befolyásolhatja egy gép teljesítőképességét.

FŰNYÍRÓ ÁRAK

Fűnyíró vásárlása előtt érdemes beszélni az árakról is. A fűnyíró árak igencsak változók, elsősorban a típus határozza meg őket, másodsorban pedig a gyártó és a felszereltség. A legolcsóbb fűnyírók jellemzően a klasszikus, vezetékes gépek közül kerülnek ki. Az akkumulátoros fűnyírók némileg drágábbak lehetnek, hasonló mondható el a benzinmotorosokról is. A fűnyíró traktorok természetesen más árkategóriát képeznek…

Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy egy kifejezetten olcsó fűnyíró jó választást jelenthet-e, illetve milyen esetben érdemes ilyen gépet választanunk. Mindenekelőtt nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy olcsó fűnyíró alatt a neves gyártók alsó árkategóriába tartozó, elektromos gépeit értjük, semmiképpen sem a márkajelzés nélküli távol-keleti tömegárukat. Persze sokan egy kalap alá vonják a neves gyártók Kínában készülő gépeit a silány minőségű, ismeretlen készülékekkel. Ez egyértelműen hiba, hiszen a neves gyártók gépei európai mérnökök által tervezett gépekkel, szerelőkkel, ellenőrzött körülmények között történik, míg a no-name gépek esetén nem számíthatunk minőségi garanciára. Meghibásodás esetén nem tudunk kihez fordulni, hiszen a gyártói garancia és a márkaszerviz tulajdonképpen fals fogalmat jelent esetükben, a forgalmazó pedig a jószándék ellenére sem tud sokat segíteni egy meghibásodott fűnyírón.

A FŰNYÍRÓ TRAKTOR

Bizonyos tekintetben a hagyományos fűnyíró és a fűnyíró traktor hasonló tulajdonságokkal rendelkezik: mindkettő nagysebességű, forgó pengék segítségével metszi el a fűszálakat. Azonban ezek a traktorok sokkal összetettebb, illetve nagyobb felszereltséggel rendelkező gépek. Ha úgy döntünk, hogy saját fűnyíró traktort vásárlunk, mindenekelőtt azt érdemes eldönteni, mekkora fizikai mérettel rendelkezzen, illetve milyen motorteljesítményt biztosítson a hatékony munkavégzés érdekében. Érdemes tudni azt is, hogy fogjuk-e nagy dőlésszögű területen használni; ha egy focipálya nyírását végeznénk vele, akkor ez a szempont lényegtelen, azonban egy hegyoldali birtokon az úgynevezett szóró olajozású motorok helyett nyomó olajozással rendelkező traktort kell választani. Ha nagy kapacitásra van szükség, érdemes kéthengeres motorral szerelt traktort választani. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a fűnyíró traktorok nem csak fűnyírásban jeleskednek, hanem számos négyévszakos munkálatban a segítségünkre lehetnek! Vegyük számba, milyen munkálat során számítunk rájuk, ez alapján hozzuk meg a végső döntést!