Ágaprító

Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK – HATÉKONY MEGOLDÁS AZ ÁGAK FELDOLGOZÁSÁRA

Az ágaprító gépek nagyszerű szolgálatot tesznek minden évszakban; nemcsak az őszi-téli időszakban összegyűlt ágak aprításában nyújtanak segítséget, hanem a tavaszi metszések során is. Az aprítógépeknek köszönhetően az ágakat kisebb helyen tárolhatjuk, illetve különböző célokra használhatjuk fel.

Mindettől függetlenül érdemes megjegyezni, hogy az ágaprító elnevezés kissé túlzásnak tűnhet, hiszen ezek a gépek elsősorban gallyak aprítására szolgálnak, vastagabb ágakkal már képtelenek boldogulni. A kisebb kapacitással rendelkező gépek általában négy centiméter átmérővel rendelkező gallyakat képesek feldolgozni, a nagyobb és erősebb elektromos gépek ennél némileg vastagabb ágakkal is boldogulnak.

Az ágaprító gépek rendszerint elektromos motorral rendelkeznek, tehát gondoskodnunk kell megfelelő áramellátásról. Ez azt jelenti, hogy az áramvezető kábelt mindig húznunk kell magunkkal, ezt leszámítva ezek a gépek teljesen mobilak, könnyedén mozgathatjuk őket, és ott dolgozhatunk velük, ahol csak szeretnénk.

Az ágaprító gépeknek köszönhetően hasznosíthatjuk a szerves hulladéknak számító ágakat, mindezt környezetkímélő módon. Nem kell égetnünk és nem kell szerves hulladékként kidobnunk őket. Az ilyen gépekkel végzett aprítás helyettesítheti a drága talajtakarást, mulcsozást, de a faapríték szerves trágyaként is hasznosítható. Az ilyen módon kezelt talaj többféle előnyt is élvez, hiszen, a takarásnak köszönhetően, hatékonyabban megőrzi a nedvességet, ráadásul a gyomok is kisebb számban jelennek meg rajta. Persze előfordulhat, hogy egyszerűen túl sok fát kell aprítanunk, és nem tudunk mit kezdeni a mennyiséggel. Ilyen esetben sincs gond, hiszen a földbe forgatása csak javítja annak állapotát, illetve az apróra vágott ágak a komposztban is elhelyezhetők.

Ha úgy döntöttünk, hogy saját ágaprító gépet szeretnénk vásárolni, felvetődik a kérdés, milyet válasszunk, melyik számunkra a leginkább megfelelő megoldás. Mindenekelőtt azt érdemes átgondolni, mekkora volumenű munkára szeretnénk használni, milyen időközönként vennénk elő, illetve milyen vastagságú ágak aprítását szeretnénk elvégezni vele. Az ágaprító vásárlása előtt mindenképpen érdemes alaposan tanulmányozni a rendelkezésre álló gépek specifikációit.

A kiválasztás során a legfontosabb kérdés arra vonatkozik, milyen vastagságú ágakat szeretnénk vele aprítani. Erre nem könnyű egyértelmű választ adni, viszont érdemes átgondolni, hogy kizárólag a metszésből származó kisebb gallyakat aprítanánk vele vagy pedig más feladatokat is bíznánk rá. Szintén érdemes számba venni, hogy zöld lombok aprítására szeretnénk-e használni.

A teljesítmény kérdése is jelentőséggel bír, hiszen a nagyobb motorteljesítmény hatékonyabb munkavégzést jelent. Jól hangzik, de mint általában, ennek az éremnek is két oldala van… A nagyobb motorteljesítmény valóban azt eredményezi számunkra, hogy gyorsabb és hatékonyabb aprítást végezhetünk, azonban ezek a gépek rendszerint drágábbak és nagyobb zajhatással is járnak. Tehát érdemes optimális teljesítménnyel rendelkező gépet választani. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy annál jobban járunk, minél nagyobb ágaprítót vásárlunk. A zajhatás ellen természetesen védekezhetünk fülvédő használatával.

Ha ágaprítót szeretnénk vásárolni, vegyük szemügyre a gyűjtőzsák méretét is! A nagyobb zsákok értelemszerűen több aprított fát képesek tárolni, azonban ennek csak akkor van jelentősége, ha alkalmanként nagyobb mennyiséget is fel szeretnénk dolgozni. Persze arra is van lehetőség, hogy az aprított darabokat egy vödörbe vagy a földre engedjük, ahonnan később eltakarítjuk vagy egyszerűen csak szétterítjük.

Az ágaprító gépek kifejezetten zárt rendszert alkotnak, ennek köszönhetően biztonságosan használhatók, viszont így is ajánlott a védőfelszerelés használata; ágaprításhoz húzzunk kesztyűt, illetve használjunk védőszemüveget és arcvédőt!

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy a neves gyártók termékei milyen alternatívával rendelkeznek, érdemes-e ezeket keresni. Nagyon fontos elmondani, hogy a biztonságos használatot csak az ellenőrzött gyártási folyamattal rendelkező gépek képesek garantálni, ezért a távol-keleti üzemekből származó szerkezeteket, illetve az otthoni műhelyekben összetákolt gépeket kerüljük el! Különösen utóbbiak gyakran a biztonságos használat legalapvetőbb elvárásainak sem képesek megfelelni, ezért nem lehet kérdés, hogy óvakodnunk kell-e tőlük! Az ismert márkanévvel rendelkező készülékek jó választást jelentenek; ezek az ágaprító gépek hatékony munkavégzést tesznek lehetővé, miközben garantálják a testi épségünket és biztonságunkat.