Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Fűrésztárcsa és fűrészlap

Megtekintés Rács Lista

1-9/187 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/187 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FŰRÉSZLAP ÉS FŰRÉSZTÁRCSA

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában neves gyártóktól származó, minőségi fűrészlapok és fűrésztárcsák találhatók, amelyek segítségével hatékony munkát végezhetünk, nem mindegy azonban, milyet választunk…

Elsőként beszéljünk a fűrészlapokról! Nagyon fontos megjegyezni, hogy a különböző anyagok különböző fűrészlapot követelhetnek meg, rossz választás esetén akár pillanatok alatt tönkretehetjük a fűrészlapot. Több tulajdonságra érdemes figyelni annak érdekében, hogy a számunkra megfelelő lapot válasszuk…

Elsőként a fogosztásra kell megfelelő figyelmet fordítani. Tulajdonképpen ez a fűrészlapok legfontosabb tulajdonsága, hiszen ez határozza meg, hogy milyen keménységű, vastagságú és tömörségű anyagot vághatunk a segítségével. A fogosztást nem csak a fűrészlapokon, hanem a tárcsákon is jelölik: a „T” betűjelzés mögötti szám az egységnyi hosszra jutó fogak mennyiségét, vagyis minél kisebb ez a szám, a fogak annál ritkábban helyezkednek el.

A kis fogszámmal, illetve durva fogazattal rendelkező fűrészlapok a puhább anyagok vágására alkalmasak. Puhább anyagok esetén a fogak mélyebben hatolnak az anyagba, így nagyobb forgácsmennyiséget kell szállítaniuk. A nagyobb fogak nagyobb forgácsmennyiséget képesek szállítani, így a használatukkal elkerülhetjük az eltömődést. Minél nagyobb az anyagvastagság, annál nagyobb jelentőséggel bír a megfelelő forgácsszállítás. Fűrészgépek esetén puha anyagoknál a nagy vágási sebesség megoldást biztosíthat az eltömődés ellen, egyes esetekben viszont hőlágyulás jelentkezik. Közepes fogosztással rendelkező fűrészlapokat rendszerint közepes keménységű anyagok esetében használunk. Az ilyen lapok ideálisak lehetnek, ha színesfémeket, kemény műanyagokat vagy keményfát szeretnénk egyenesen és pontosan vágni. Kifejezetten apró fogazatra abban az esetben van szükség, ha kemény anyagokat szeretnénk vágni. Ilyen esetben a fogak képtelenek mélyen behatolni az anyagba, ezért a megfelelő vágási hatékonyság érdekében sok-sok fogra van szükség. Mivel ezek a lapok sok apró foggal rendelkeznek, ezért esetükben kevésbé valószínű az akadás, illetve a fogvesztés.

Emellett meg kell említeni a fogazat úgynevezett ékszögét is, ami tulajdonképpen azt írja le, a fog két szára mekkora szöget zár be egymással. Minél nagyobb ez a szög, az adott fűrészlap annál keményebb anyagok vágására alkalmas. A kemény anyagok esetén nagyobb szög kívánatos, a lágyabb anyagokhoz hegyesebb fogú fűrészlap ajánlott.

Természetesen más tulajdonságokat is szem előtt kell tartanunk, ha az ideális fűrészlapot keressük. Meghatározó lehet a fűrészlap vastagsága és szélessége is. Általános szabályként elmondható, hogy a kemény anyagokhoz vékonyabb, míg a puhábbakhoz vastagabb lapot érdemes használnunk. Ha íves vágásra van szükség, abban az esetben keskenyebb fűrészlapokat kell alkalmaznunk, egyenes vágások esetén viszont célszerűbb vastagabbakat választani. Érdemes megjegyezni, hogy íves vágás esetén a fogak kihajtása, illetve a fűrészlap hullámosítása is fontos szerepet játszik.

A fűrésztárcsa kiválasztása során érdemes szem előtt tartani azokat az általános tulajdonságokat, amiket a fűrészlapok fogazatával, anyaghordásával, vastagságával kapcsolatban elmondtunk. Természetesen a megfelelő tárcsa kiválasztása érdekében nem feledkezhetünk meg a belső és külső átmérőről sem; előbbi magát a rögzítést biztosítja, a másik pedig a vágási mélységet, illetve a megfelelőséget a fűrészgépünkkel kapcsolatban.

Érdemes megemlíteni, hogy nagyon sokáig a vágott és fogazott acéltárcsa lapok uralták a piacot, amelyek szinte tökéletes megoldást kínáltak nyersfa vágása során, a bútorlapok és ragasztott falemezek azonban alaposan kifogtak rajtuk. Ezek a tárcsák a nagyobb keménységű faanyagok vágása során kicsorbulhatnak, ezért a gyártók újabb technológiákat kezdtek alkalmazni. A korszerű tárcsák között találhatunk olyan megoldásokat, amelyek esetében a fogazat keményebb anyagból készül, így biztosítva a tárcsa hosszabb élettartamát, illetve a vágás jobb hatékonyságát.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában fűrésztárcsák és fűrészlapok széles kínálatával találkozhatunk, így könnyedén kiválaszthatjuk azokat a tartozékokat, amelyekre szükségünk van! Válasszuk a minőségi megoldásokat, és tegyük gyorssá és kényelmessé a fűrészelést!