Áramfejlesztő

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÁRAMFEJLESZTŐ – MEGOLDÁS BÁRHOL, BÁRMIKOR

Az áramfejlesztő gépek remek szolgálatot tesznek, ha áramkiesést kell átvészelni vagy elektromosságot kell biztosítani olyan helyen, ahol nem áll rendelkezésre elektromos hálózat. Egy ilyen gép nagyfokú biztonságot ad arra az esetre, ha az elektromos ellátás nélkülözhetetlen.

Egy áramfejlesztő remek szolgálatot tehet, ugyanakkor felvetődik a kérdés, milyen készüléket vegyünk, milyen típusra van szükségünk. Az áramfejlesztő vásárlása ne legyen hasraütés szerű, érdemes tájékozódni a részletekkel kapcsolatban!

Az ideális áramfejlesztő megtalálása érdekében olyan kérdésekre kell választ adnunk, hogy időszakos vagy folyamatos üzemű áramfejlesztőt keresünk, kis vagy nagy teljesítménnyel rendelkező fogyasztókat szolgálnánk ki vele, milyen élettartamot várunk el tőle…

Elsőként talán arra a kérdésre kell választ keresni, hogy milyen élettartamot várunk az áramfejlesztőtől, illetve milyen igénybevételnek tennénk ki. Ha csupán „biztosítékként” használnánk kisebb igényű gépek működtetésére, abban az esetben egy alapszintű áramfejlesztő is jó választásnak bizonyulhat. Ilyenkor választhatunk az olcsó áramfejlesztő kínálatból. Abban az esetben viszont, ha tartós üzemidőket várunk el a géptől, semmiképpen sem elégedhetünk meg a belépőkategória termékeivel. Ilyen esetben csakis profi motorral ellátott áramfejlesztő jöhet szóba, amely akár sok ezer üzemórát is képes biztosítani számunkra. Az ilyen áramfejlesztők perselyezett, golyóscsapágyazott, könnyen szétszerelhető, felújítható motorral rendelkeznek, így szervizelhetők, és az élettartamuk meghosszabbítható.

Ugyancsak nagy jelentőséggel bír a teljesítmény kérdése. A hordozható áramfejlesztők teljesítménye hozzávetőlegesen 12-14 kW-ig terjed. Ez bőven elegendő egy hétvégi ház áramellátására, hacsak nem szeretnénk egyszerre klímaberendezést működtetni, mikrohullámú sütőt használni és villanybojlert üzemeltetni… Gondoskodnunk kell arról, hogy az áramfejlesztő teljesítménye némileg meghaladja az üzemeltetni kívánt elektromos berendezések összesített teljesítményét. Némi nehézséget azok a berendezések okozhatnak, amelyek nagy indítóáramot vesznek fel. Ilyenek lehetnek a kompresszorok, szivattyúk, betonkeverők. Túl nagy problémára nem kell számítani, hiszen az áramfejlesztők jól tolerálják a rövid ideig tartó túlterheléseket, azonban aszinkron fogyasztók esetén legalább háromszoros teljesítményre, illetve túlméretezésre van szükség.

Persze az indítások gyakorisága alapjaiban meghatározza a túlméretezés szükségességét. A folyamatosan ki-bekapcsoló fogyasztók miatt jelentős túlméretezésre van szükség, állandó működés esetén ez kevésbé bír jelentőséggel. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy magas környezeti hőmérséklet esetén az áramfejlesztő hatásfoka csökken, ezért kánikulában a túlméretezés szükségessége még inkább hangsúlyos.

Ha csak kisfogyasztókat működtetnénk, abban az esetben választhatunk aszinkron generátorú áramfejlesztőt. Az ilyen készülékek alkalmasak a világítás biztosítására, egy-egy barkácsgép üzemeltetésére. Nagyobb fogyasztó rákapcsolása esetén azonban könnyedén legerjed. Természetesen az aszinkron megoldást alkalmazó áramfejlesztők olcsóbbak, a használatuk viszont erősen korlátozott. Ha nagyobb fogyasztók, illetve nagyobb indítóáramot igénylő gépek rákapcsolása szükséges, abban az esetben mindenképpen szinkron generátorra van szükség. Abban az esetben, ha az áramfejlesztőről közvetlenül számítógépet vagy egyéb stabil feszültséget igénylő fogyasztót szeretnénk működtetni, mindenképpen érdemes elektromos feszültségszabályozóval rendelkező készüléket választani.

Bizonyos esetekben felvetődik a kérdés, hogy milyen hangos az áramfejlesztő. A robbanómotorral rendelkező, benzines áramfejlesztőktől nem várhatjuk el, hogy a légy zümmögését is meghalljuk… A hangerejük nagyjából egy fűnyíróhoz vagy egy fűkaszához hasonlítható, persze nézőpont kérdése, hogy ez hangos vagy sem… Érdemes figyelmet fordítani az elhelyezésre. Ha megfelelően elszigetelt, illetve félreeső helyen működtetjük, a gép által keltett zaj aligha lesz különösebben zavaró.

A BAUHAUS szakáruházakban és webáruházban kapható áramfejlesztők remek választást jelentenek mindazok számára, akik biztos megoldást keresnek. Ismerjük meg a benzinmotoros és dízelmotoros áramfejlesztőket, és válasszuk az igényeinknek megfelelő gépet!