Áruházaink 2024. 05. 19-20. (hétfő-vasárnap) ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Szilárd tüzelésű kazán

Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZILÁRD TÜZELÉSŰ KAZÁN, ÉS AMIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

Ha hatékony fűtésrendszert keresünk, érdemes számba venni a szilárd tüzelésű kazán használatának lehetőségét. A vegyestüzelésű megoldások egyre népszerűbbek, ami elsősorban a környezettudatosságnak és az alacsony fűtési költségeknek tudható be.

Az első és legfontosabb kérdés, ami felmerülhet a szilárd tüzelésű kazánokkal kapcsolatban, milyen tüzelőanyag elégetésére alkalmasak. A vegyestüzelésű kazánokban rendszerint tűzifával, szénnel, fa- és szénbrikettel, illetve pellettel is fűthetünk, sőt, az ilyen kazánok alkalmasak a kertben keletkező ágak, kiszárított gazok és más hulladékok elégetésére is. Ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy semmiképpen se használjunk olyan anyagokat, amelyek esetében mérgező gázok keletkeznek, illetve kátrányképződést idéznek elő!

Ha úgy döntöttünk, hogy szilárd tüzelésű kazánnal szeretnénk biztosítani a fűtést, felvetődik a kérdés, hogy milyen kazánt válasszunk, illetve milyen szempontokat tartsunk szem előtt. Természetesen a méret megválasztása rendkívüli jelentőséggel bír; mindenképpen elegendő mennyiségű meleg vízre lesz szükségünk annak érdekében, hogy a lakás minden helyiségét megfelelő hőfokig fűthessük, ezért a kazán méretének is összhangban kell lennie a szükséges hőmennyiséggel. A gyártók rendszerint a fűthető légköbméterek számát tüntetik fel a kazánok adatlapján. Ha, az egyszerűség kedvéért, 3 méteres belmagassággal számolunk, az esetben egy 300 légköbméter fűtésére alkalmas kazán egy 100 négyzetméteres ház minden helyiségének fűtését képes biztosítani. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a házak és lakások hőszigetelő képessége jelentősen változhat a falak tulajdonságaitól, illetve a nyílászárók állapotától függően.

Érdemes tudni, hogy a szilárd tüzelésű kazán használata nem igényel különösebb jártasságot vagy tapasztalatot, rendkívül egyszerűen használatba vehetjük. A tüzelőanyag adagolása manuálisan történik; tűzifa esetén, természetesen, gondoskodnunk kell a megfelelő méretű darabolásról, ha nagyobb rönköket vásároltunk, a legtöbb egyéb tüzelőanyag adagolása megfelelő mennyiség tűzre vetésével történik. Értelemszerűen, minél nagyobb a kazán tűztere, annál nagyobb mennyiséget égethetünk el benne, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kazán nagyságát elsősorban kényelmi szempontok alapján kellene megválasztanunk. Az előállított meleg víz, illetve a fűthető légköbméterek száma legyen az irányadó!

A tűztér nagyságáról függően nagyjából 1,5-5 órán keresztül melegíthetünk egy tüzeléssel, ezt követően újra tüzelőanyagot kell pakolnunk a kazánba. Így érhetjük el, hogy a kazán folyamatosan meleg vizet biztosítson a központi fűtésrendszer számára. Az ilyen fűtési megoldások kifejezetten kedvező fenntartási költségeket eredményezhetnek számunkra, ráadásul egy puffertartály alkalmazásával tovább növelhetjük a rendszer hatásfokát.

A szilárd tüzelésű kazánok használata tehát számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes megismerni őket, illetve számba venni a használatuk lehetőségét. Az üzemeltetésük kifejezetten egyszerű, nem igényel szakértelmet vagy jártasságot. A vegyestüzelésű kazánok teljesen biztonságosan üzemeltethetők, de gondoskodnunk kell arról, hogy minden gyúlékony és éghető anyagot eltávolítsunk a kazán közvetlen közelségéből, ugyanis a kipattogó szikrák tűzveszélyt jelenthetnek. Érdemes azt is elmondani ezekkel a kazánokkal kapcsolatban, hogy sok éven keresztül használhatók anélkül, hogy javításra vagy karbantartásra szorulnának. Ha betartjuk a gyártói ajánlásokat, és nem használunk túlzott hőmennyiség leadására képes tüzelőanyagokat, egy-egy ilyen kazán akár évtizedes szolgálatot tehet számunkra.

Amennyiben a szilárd tüzelésű kazánok mellett döntünk, érdemes tisztában lenni azokkal a „kötöttségekkel” is, amelyekkel az ilyen fűtőrendszerek használata során szembesülünk. A vegyestüzelésű kazánok használata rendszeres emberi beavatkozást igényel; amennyiben biztosítani szeretnénk a kellemes hőmérséklet fenntartását, napi több alkalommal kell a tüzeléssel foglalkoznunk. Emellett gondoskodnunk kell a salakanyag eltávolításáról és elszállításáról is.

Összefoglalva, a szilárd tüzelésű kazánok gazdaságos és környezetkímélő megoldást biztosítanak számunkra, ha vállaljuk a tüzeléssel járó feladatokat. A BAUHAUS szakáruházakban és webshopban megtalálhatjuk az ehhez tökéletesen alkalmas kazánokat.