Csempekandalló

Megtekintés Rács Lista

1-9/10 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/10 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

CSEMPEKANDALLÓ – IGÉNYESSÉG ÉS HATÉKONYSÁG

CSEMPEKANDALLÓ – IGÉNYESSÉG ÉS HATÉKONYSÁG

A csempekandalló hangulatos és hatékony fűtési lehetőséget biztosít mindazok számára, akik a szilárd tüzelésű berendezéseket részesítik előnyben. A csempekandallókat gyakran mobil kandallóként vagy álló kandallóként emlegetik, egyes esetekben a kandallókályha kifejezés is előfordul, noha a kályha elnevezés esetében nem helyes.

A csempekandallók között hagyományos és modern vonalvezetésű termékekkel is találkozhatunk, így könnyedén megtalálhatjuk azt, amelyik a leginkább illeszkedik az otthonunk lakberendezéséhez, illetve stílusához. Az ilyen fűtőkészülékek akkor is hatékony megoldást biztosítanak, ha nincs áram- vagy gázszolgáltatás. Nagyszerűen használhatók elsődleges és kiegészítő fűtőalkalmatosságként is. Emellett, természetesen, meg kell említeni az ilyen kandallók esztétikai értékét is; a tűz látványa megnyugtat bennünket, ráadásul az otthonunkat barátságossá és hangulatossá varázsolja.

Fontos azt is kihangsúlyozni, hogy a korszerű csempekandallók rendszerint zárt égésterű fűtőberendezések, ami azt jelenti, hogy az égéshez szükséges oxigént a kültérből nyerik, ennek köszönhetően teljesen biztonságosan használhatók, hiszen meghibásodás esetén sem kerülhet szénmonoxid a szoba levegőjébe. A csempekandallók népszerűsége tehát nem véletlen, ahogyan az sem, hogy a nagy kandallóbetét-gyártók kínálatában is megjelentek a korszerű csempekandallók.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy a csempekandalló valójában egy kandalló vagy inkább egy kályha. Noha külalakját tekintve valóban egy kályhához hasonlítható, működési elve sokkal közelebb áll a korszerű kandallókhoz. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a csempekandallók valójában légfűtésű berendezések, amelyek nem csupán a felületük segítségével képesek átadni a hőenergiát a környezetüknek. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a burkolat nagyon fontos és lényeges eleme minden egyes csempekandallónak, és nem csak az esztétikai kérdések miatt! A burkolatnak köszönhetően valósulhat meg a konvekciós fűtés, amit a klasszikus gázkonvektorok esetén is alkalmazunk. Ez a fűtési mód kényelmes és komfortos fűtést tesz lehetővé. Érdemes tudni, hogy a burkolat légrésekkel rendelkezik, amelyek a gyakorlatban meleg levegős hőcserélő rendszerként működnek. Ennek köszönhetően valósíthatjuk meg magát a konvekciós fűtést.

De hogyan lesz ebből konvekció? Amikor tüzelőanyagot égetünk a csempekandalló égésterében, az alul beáramló hidegebb levegő felmelegszik és felfelé törekszik a burkolat légréseiben. Ennek a megoldásnak köszönhetően a csempekandalló képes akár egy nagyobb helyiség egyenletes felfűtésére is, vagyis az ilyen tüzelőberendezések ergonomikus módon képesek biztosítani számunkra a megfelelő melegítést. Ugyanakkor érdemes azt is tudni, hogy kisebb mértékben a csempekandalló is ad le sugárzó hőt, mégpedig az üvegfelületen keresztül. Minél nagyobb a sugárzó felület, a fűtés szabályozásának lehetősége annál kisebb; ez magyarázza, hogy a korszerű csempekandallók esetén a gyártók a konvekciós fűtés lehetőségeinek kihasználására fókuszálnak.

Természetesen felvetődik a kérdés, milyen esetekben jelent szerencsés választást a csempekandalló… A korszerű csempekandallók megfelelnek a modern kor energetikai elvárásainak, ezért kis energiaigényű lakóépületek esetében is nagyszerű szolgálatot tehetnek. Gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálják, mint a kandallóbetétek, de alacsonyabb áron vásárolhatók meg, mint az épített rendszerek teljes telepítési költsége. A csempekandalló abban az esetben is kiváló lehetőséget szolgáltat, ha kifejezetten mobil eszközt szeretnénk vásárolni, de nem szeretnénk lemondani a kandallós fűtés hangulatáról. Abban az esetben is érdemes ezeket a kandallókat részesíteni előnyben, ha kifejezetten kis szabad hely áll rendelkezésünkre; míg egy ilyen kandalló nagyjából fél négyzetméter szabad területet követel, addig az épített változatok helyigénye sokkal magasabb lehet. Természetesen abban az esetben is érdemes az állókandallók mellett dönteni, ha valami igazán szép fűtőberendezést keresünk; esetükben nemcsak a valódi tűz látványa lehet rendkívül hangulatos, hanem maga a csempeburkolat is. A telepítésük gyors és egyszerű, nincs szükség különösebb átalakításra, fúrásra-faragásra… Gyakorlatilag azonnal üzembe helyezhetők.

Gyakran felvetődik az a kérdés is, melyik megoldás mellett érdemes dönteni, a csempekandalló vagy az épített kandalló jelenti a szerencsésebb választást. Természetesen erre a kérdésre nem lehet egzakt választ adni, hiszen a felhasználói igények és szokások jelentős mértékben eltérhetnek, ugyanakkor meghatározhatók olyan tulajdonságok, amelyek egyik vagy másik típus felé billentik a mérleg nyelvét.

A kandallók bekerülési költsége jelentősen magasabb, ahogyan a beépítési munkálatok is, értelemszerűen, magasabb összeget emésztenek fel. Mindkét megoldás esetében szükséges a megfelelő kémény biztosítása, de a csempekandalló használatához szükséges megoldások rendszerint olcsóbban vásárolhatók. Mindkét változat alacsony működési költségekkel rendelkezik, viszont csak a csempekandallók áthelyezése oldható meg egyszerűen. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a csempekandallók teljesítménytartománya jelentős mértékben alacsonyabb, mint az épített kandallóké. Meleglevegő-rendszer a csempekandallók esetében csak nagyon körülményesen alakítható ki.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek, illetve az ízlésünknek leginkább megfelelő csempekandallókat. Válasszuk a nekünk tetszőt, és gondoskodjunk otthonunk hangulatos fűtéséről!