Léghűtő

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LÉGHŰTŐ BERENDEZÉS – AZ ALTERNATÍV MEGOLDÁS

Sokféle megoldást alkalmazunk annak érdekében, hogy a nyári hőséget elviselhetőbbé tegyük. Mára a ventilátorok, splitklímák, mobilklímák széles választékával találkozhatunk, de ritkán esik szó az úgynevezett léghűtő berendezésekről. A működési elvük különbözik a megszokott klímaberendezések működésétől, ezért érdemes alaposabban is megismerkedni velük.

Sokan úgy vélik, hogy a téli hideg ellen sokkal egyszerűbben és hatékonyabban védekezhetünk, hiszen meleg ruházatot vehetünk magunkra, illetve a lakások fűtőalkalmatosságai kellemessé varázsolják az otthonunkat. A nyári kánikulában viszont más a helyzet, hiszen a hőmérsékletet csak nehezen és kis mértékben tudjuk befolyásolni. Ezért olyan eszközökre van szükségünk, amelyek elviselhetőbbé teszik a hőséget, ugyanakkor nem kockáztatják az egészségünket.

Ma már számos olyan megoldás létezik, ami egyszerre hűt és párásít is, ennek köszönhetően hatékonyan csökkenti a hőérzetünket; ezek az úgynevezett léghűtő berendezések, amelyek működési elve eltér a ventilátorok és a hagyományos klímaberendezések működési elvétől is.

Ezek a berendezések egy olyan jelenségre építik a hatékonyságukat, amit mi magunk is megtapasztalhatunk nap mint nap tusolás után. Amikor kilépünk a tus alól, a bőrünkön maradt nedvességnek és a levegő hatásának köszönhetően dideregni kezdünk. Mivel a párolgás hőelvonással jár, így a hőérzetünk jelentősen csökken. Ez a jelenség a testünk természetes védekezőmechanizmusához, az izzadáshoz is hasonló. A léghűtő berendezések tehát a természetben is tapasztalható megoldást alkalmazzák annak érdekében, hogy elviselhetőbbé tegyék számunkra a forró nyári napokat.

Tehát elmondható, hogy a léghűtő berendezések használata során valódi hőelvonás történik, ami a hagyományos ventilátorok esetében nem mondható el, a hűtőteljesítményük azonban jelentősen elmarad a háztartásokban használt splitklímák teljesítményétől. A léghűtők képesek az átfúvott levegő tényleges hűtésére, ez a hőmérsékletcsökkenés azonban csupán kisebb enyhülést képes eredményezni, a teljes lakás lehűtése nehézséget okozhat számukra.

A működésük, illetve a hatékonyságuk alapját a vízpára jelenti. Bekapcsolást követően vizet párologtatnak el egy textilhenger segítségével, illetve ventilátor segítségével áramoltatják a levegőt a rendszeren keresztül. A készülékek különböző szögben képesek a légnyalábot biztosítani, ami enyhülést hozhat számunkra a készülék közelében ülve. Egyes fejlettebb készülékek különböző programokkal rendelkeznek, így akár légkeverést is képesek biztosítani, illetve képesek több irányba hatóan is elvégezni a munkájukat.

A léghűtő berendezések kifejezetten kedverő áron vásárolhatók meg. Általánosságban el lehet mondani, hogy az ár és a funkciók száma között szoros összefüggés tapasztalható. A legalacsonyabb felszereltségi szinttel, illetve alapvető funkciókkal rendelkező léghűtők vásárolhatók meg a legolcsóbb áron, a magasabb felszereltség némi plusz költséget jelenthet ezekhez a készülékekhez hasonlítva.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy érdemes-e léghűtő berendezést választani a sokkal drágább klímaberendezések helyett. Érdemes tudni, hogy a léghűtők teljesítményét nagyban befolyásolja a levegő hőmérséklete és páratartalma; egy átlagos berendezés hozzávetőlegesen 4-6 fokkal képes hűteni a beltér hőmérsékletét. Ha figyelembe vesszük, hogy az egészségünk védelme érdekében ennél nagyobb fokú hőmérsékletkülönbséget nem ajánlatos létrehozni, abban az esetben látható, hogy a léghűtő berendezés tökéletesen ellátja a feladatát. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek a készülékek lokális klimatizálást képesek végezni, nagyobb területek hűtése érdekében érdemes inkább splitklímát választani.

A léghűtő berendezések elektromos energiaigénye nem magas, a különböző készülékek teljesítménye jellemzően 50 és 200 watt között változik. Ez tulajdonképpen töredéke annak az energiafogyasztásnak, amivel számolnunk kell a hagyományos klímaberendezések használata során. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában számos léghűtő berendezést találunk, amelyek ideális választást jelenthetnek számunkra. Ha hűs levegőre vágyunk, ezek a készülékek biztosítják számunkra!