Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Fűtőkészülékek

Megtekintés Rács Lista

1-9/92 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/92 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ELEKTROMOS FŰTŐKÉSZÜLÉKEK AZ OTTHONUNKBAN

Az elektromos fűtőkészülékek használata számos előnnyel jár, ezért kiváló választást jelenthetnek számunkra. Érdemes megismernünk a különböző radiátorokat, fűtő- és infrapaneleket, illetve konvektorokat annak érdekében, hogy a számunkra ideális megoldást választhassuk.

AMIT AZ ELEKTROMOS FŰTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES

Mielőtt az elektromos fűtőkészülékek mellett döntenénk, szeretnénk tudni, milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számolnunk a használat során. Természetesen számba kell vennünk, hogy az elektromos fűtés gazdaságos és fenntartható-e… Sokféle megközelítést választhatunk, hiszen a különböző elektromos fűtőkészülékek hatékonysága eltérő lehet, általánosságban viszont ki lehet jelenteni, hogy az elektromos készülékek üzemeltetése egységnyi hőmennyiségre vonatkozóan drágább, mintha gázüzemű fűtést választanánk. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a földgázos rendszerek kiépítése és karbantartása sokkal költségesebb, az elektromos fűtőkészülékek esetében viszont minimális. Sőt, különösebb karbantartással sem kell számolnunk, tehát összességében az elektromos fűtés összesített költsége kifejezetten kedvező lehet.

Ráadásul azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a különböző fűtési rendszerek kiépítésének költsége nem arányosan változik a lakás nagyságának függvényében. Egy garzonlakás földgázos rendszerének kiépítése nem sokkal olcsóbb, mint egy háromszobás lakás esetén. Vagyis, minél kisebb a lakás, arányaiban annál drágább a rendszer kiépítése. Részben ez magyarázza, hogy a kisebb lakások esetén egyre inkább elterjedtté váltak az elektromos fűtőkészülékek. Emellett azt is meg kell említeni, hogy a korszerű technológiai megoldásoknak köszönhetően ma már az elektromos fűtés is lehet igen olcsó.

Az elektromos fűtés legfőbb előnye a tisztaság. Használat során nem keletkezik korom, nem szabadul fel veszélyes gáz, így teljesen biztonságosan használható.

AZ ELEKTROMOS FŰTÉS TÍPUSAI

Az elektromos fűtőkészülékek három csoportba sorolhatók be aszerint, milyen módon adják át a hőt a környezetüknek. Hagyományos készülékeknek tekinthetjük azokat a berendezéseket, amelyek a meleg levegő áramoltatása által növelik a hőérzetünket. Ez az úgynevezett konvekciós fűtés, nem véletlen tehát az elektromos konvektor elnevezés.

A másik fűtési mód a hősugárzás segítségével történik, így működik például az infrapanel, amely elsősorban a nap melegéhez hasonló hőérzetet képes biztosítani számunkra. Nem véletlen, hogy sokan ezt a megoldást részesítik előnyben. Azonban meg kell említenünk a harmadik, „kombinált” megoldást is, amely esetében a hősugárzást konvekciós fűtési mód egészíti ki. Általában fűtőpaneleket sorolunk ide.

MELYIK KÉSZÜLÉKET VÁLASSZUK?

Természetesen nem lehet egyértelmű választ adni, melyik készülék jelenti a legszerencsésebb választást, illetve melyiket érdemes kerülni. Mindegyik típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, ami miatt érdemes figyelmet fordítanunk rá. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző konvektorokkal, radiátorokkal, infra- és fűtőpanelekkel és más készülékekkel találkozhatunk. A széles kínálatban könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő elektromos fűtőkészüléket.

Mindenképpen szót érdemelnek az elektromos radiátorok, amelyek ma már korszerűsített fűtési megoldásokat használnak, így energiatakarékosabbak a régi társaiknál. Az újabb modellek gyakorlatilag zajtalan működésre képesek, a hőtágulásuk sem jár pattogó hangokkal. Számos készülék esetében a hővezetést biztosító rácsok nem teljesen felfelé, hanem kissé előrefelé terelik a meleg levegőt, így képesek még jobb hőeloszlást, illetve hőérzetet biztosítani. Mivel nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel és ventilátorral, ezért a hálószobákban is bátran alkalmazhatók. Kiválóan szabályozhatók, könnyedén megtalálhatjuk a számunkra tökéletes hőfokot, így elkerülhetjük a szoba túlfűtését, ami energiaveszteséget jelentene számunkra.

Természetesen szót kell ejteni az elektromos konvektorokról is, amelyek talán a konvekciós fűtés legalapvetőbb berendezéseként említhetők, viszont ki kell hangsúlyozni, hogy a korszerű konvektorok jelentős fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években. Egyre ritkábban találkozhatunk azokkal a készülékekkel, amelyek hagyományos fűtőszálat használnak; ezek égetik a port, kellemetlen szagot árasztanak, a használatuk pedig kifejezetten energiaigényes. Helyettük a modern fűtőbetéttel szerelt konvektorokat érdemes előnyben részesíteni. A korszerű elektromos konvektorok esetében gyakran elektronikus termosztát található. Ezek már sokkal pontosabb szabályozást tesznek lehetővé, mint az elavult, bimetál mechanikus termosztátok. A bimetál esetében a pontatlanság 2 Celsius-fok is lehet, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 22 fokos beállítás esetén a kapcsolás 20 vagy 24 Celsius-foknál is történhet… Így fennáll a lehetősége annak, hogy dideregni fogunk az otthonunkban, vagy épp túlfűtjük a szobát, ami energiaveszteséget jelent. A korszerű elektronikus termosztátok akár 0,5 Celsius-fokos, a digitális termosztátok 0,1 Celsius-fokos pontossággal kapcsolnak ki és be.

Külön szót érdemelnek az úgynevezett infrapanelek. Ezek a készülékek sugárzást bocsátanak ki az infravörös tartományban, amely – a Nap természetes hőjéhez hasonlóan – kellemes hőérzetet biztosít. Érdemes kihangsúlyozni, hogy ez a technológia nem a levegő felmelegítésére szolgál, hanem a testeket látja el hőenergiával. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az infrapanelek csak akkor képesek hőt biztosítani számunkra, ha az előterükbe kerülünk. Ha bútor mögé rejtjük őket, nem fogjuk élvezni a kellemes hőjüket. Működési elvükből adódóan akkor is kellemes hőérzetet képesek biztosítani, ha a levegő hőmérséklete kifejezetten alacsony, így energiatakarékos megoldást szavatolnak. Mivel az infratechnológiának köszönhetően a levegő hőmérsékletét alacsonyabban tarthatjuk, így jelentős energiát takaríthatunk meg.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a különböző hordozható elektromos fűtőkészülékek mellett sem. Ezekre elsősorban kiegészítő fűtésként gondolunk, de az őszi és tavaszi napokon önmagukban is képesek kellemes hőérzetet biztosítani. A hordozható radiátorok és hősugárzók 1-2 kW közötti fűtési hőenergia leadásra képesek. Érdemes olyan készüléket választani, ami önszabályzóval rendelkezik.

Általánosságban érdemes megjegyezni, hogy a gyártók által meghatározott légköbméterenkénti teljesítmény jó támpontot biztosít a megfelelő készülék kiválasztása során. Általános esetben 35-40 watt teljesítményre lehet szükségünk minden egyes légköbméter esetén ahhoz, hogy kellemes hőérzetet biztosítsunk saját magunk és a családunk számára.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző konvektorokkal, radiátorokkal, infra- és fűtőpanelekkel és más készülékekkel találkozhatunk, így könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő megoldást!