Megújuló energiás vízmelegítő

Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MEGÚJULÓ ENERGIÁS VÍZMELEGÍTŐ

A megújuló erőforrások használata nem csupán környezettudatos választás, hanem költséghatékony megoldás is. Érdemes megismerni ezeket az eszközöket, hiszen nagyszerű lehetőségeket tartogatnak, hogy zöld energia segítségével biztosítsuk az otthonunk melegvíz-ellátását, akár két vagy három fő részére is.

Természetesen felvetődik a kérdés, hogyan működik egy napkollektoros vízmelegítő, illetve az általa felmelegített víz valóban elég-e egy kisebb háztartásnak…

A napkollektoros vízmelegítő tartályának utántöltése közönséges hálózati vízzel történik; nincs más teendőnk, csupán a hálózati vizet be kell vezetnünk a tartályba. Itt egy úszó található, amely biztosítja a szelep nyitását és zárását; ha csökken a vízszint a tartályban, akkor nyílik a szelep, és víz ömlik be. Ha megtelt a tartály, zár a szelep… Ezzel a módszerrel egyszerűen biztosított az állandó vízszint a tartályban. Vagyis a rendszer minden esetben pontosan annyi vizet pótol, amennyit elhasználtunk. Fontos megjegyezni azt is, hogy a tartályban egy búvárcső helyezkedik el, ami biztosítja, hogy a frissen beáramló hidegvíz a tartály alsó rétegeibe kerüljön, ezzel megakadályozva a használatban lévő melegvíz lehűtését.

Érdemes elmondani azt is, hogyan történik a tartályban lévő víz felmelegítése. A tartályhoz csatlakozó vákuum csövekben az abszorbeált hőenergia következtében a víz melegedni kezd; mivel a meleg víz fajsúlya kisebb, emiatt emelkedni kezd, és a tartály felső rétegeiben köt ki, a helyét pedig a hidegebb alsó rétegből érkező víz veszi át. Ez is felmelegszik, a körforgás pedig folyik tovább… A nagytartály felső rétegében elhelyezett búvárcső biztosítja, hogy mindig a legmelegebb rétegeket használhassuk fel.

Látható, hogy a megújuló energiás vízmelegítő működése, tulajdonképpen, kifejezetten egyszerű, mégis hatékonyan ellátja a feladatát tavasztól-őszig. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a rendszert téliesíteni kell annak érdekében, hogy megóvjuk a fagyos időjárás következményeitől. Amikor a külső hőmérséklet megközelíti a 0 Celsius-fokot, nincs más teendőnk, mint a nagytartály alján elhelyezett leeresztő nyílást egy csappal megnyitva, a kollektor vizét leereszteni.

Természetesen felvetődik az a kérdés is, hogy egy megújuló energiás vízmelegítő mennyi meleg vizet képes biztosítani egy család számára. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található berendezések hozzávetőlegesen 100-120 liter használati meleg víz előállítására alkalmasak minden egyes nap. Érdemes elmondani azt is, hogy egy felnőtt napi vízfogyasztása 50 liter körüli; ebben, természetesen, benne van a főzésre, mosogatásra, kézmosásra, fogmosásra, tisztálkodásra fordított vízmennyiség is, viszont azt is látni kell, hogy ezek nem feltétlenül meleg vizet igényelnek. Ez alapján nem túlzás azt állítani, hogy egy ilyen megújuló energiás vízmelegítő képes biztosítani egy háromfős háztartás melegvíz-igényét.

A bekötést érdemes szakemberrel elvégeztetni. Mindenképpen ajánlott visszacsapó szelepet alkalmazni, aminek köszönhetően elkerülhető a rendszerbe történő visszadolgozás. Jó szolgálatot tehet a nyomáscsökkentő is, mivel a hálózatból érkező hidegvíz nyomása nem lehet több mint 1,2-2 bar. Mindemellett hasznos lehet a termosztatikus keverőszelep alkalmazása is. Ismerjük meg a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában szereplő megújuló energiás vízmelegítőt, és használjuk tavasztól egészen őszig!